Nieuwe PVDA-studie :: Terwijl armoede stijgt deelt overheid 6,5 miljard fiscale cadeaus uit aan 50 multinationals

auteur: 

Webteam PVDA

“Onze regering speelt lollypopland voor diegenen die het niet nodig hebben”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens die de nieuwe studie uitbracht over de fiscale kortingen die de grote Belgische en buitenlandse vermogens krijgen via de achterpoortjes van de vennootschapsbelasting. Het is de zesde keer dat de studiedienst van de linkse partij het fiscale ontwijkingsrapport uitbrengt.

Dowload de studie hier.

“Deze week zijn er twee belangrijke rapporten uitgebracht. Het contrast kan niet groter zijn”, zegt voorzitter Mertens. “Het armoederapport bracht aan het licht dat precies de armste landgenoten volgend jaar gemiddeld 525 euro zullen moeten inleveren. En dit rapport brengt aan het licht dat onze overheid vorig jaar alweer 6,5 miljard euro inkomsten misliep door de fiscale kortingen die ze gaf aan de 50 allergrootste belastingontwijkers in ons land. Terwijl gepensioneerden, langdurig zieken, alleenstaande ouders of mensen met een minimumloon of leefloon het gelag betalen, speelt deze regering Sinterklaas voor miljardenconcerns zoals AB InBev, ExxonMobil en GDF Suez. Dat kan toch niet langer.”

Die fiscale achterpoortjes moeten dicht, zodat we de armoede kunnen bestrijden en kunnen investeren

Mertens: “Het zou slechts 1,5 miljard euro kosten om alle uitkeringen boven de armoedegrens op te trekken, wat een minimum is. Dat doet men niet. Integendeel, men creëert de ene fiscale koterij na de andere om de allergrootste multinationals te laten lopen. Uit onze studie blijkt dat de grootste vijftig belastingontwijkers nauwelijks 3,3% belasting betalen, terwijl ze wettelijk tien keer meer zouden moeten bijdragen, 33,99%. Het resultaat is dat onze overheid 6,5 miljard euro misloopt, en dat is een gigantisch bedrag. Dat bedrag volstaat niet alleen om alle uitkeringen boven de armoedegrens op te trekken (1,5 miljard). Maar men kan er ook nog eens de btw op elektriciteit mee laten dalen naar 6% (700 miljoen), en het pensioen van één miljoen gepensioneerden in ons land maandelijks met 130 euro mee optrekken (1,5 miljard). Het is genoeg geweest. Die fiscale achterpoortjes moeten dicht, zodat we de armoede kunnen bestrijden en kunnen investeren. Dat is de inzet van de grote betoging in Brussel nu woensdag 7 oktober.”

En wie betaalt alweer geen belastingen?

Marco Van Hees, federaal volksvertegenwoordiger, belastingspecialist van de PVDA en auteur van de studie, legt uit: “De top 50 rangschikt de vijftig vennootschappen die in 2014 de grootste fiscale kortingen hebben genoten, dat is het verschil tussen de belastingen die een onderneming echt betaalt en de belasting die ze zou betalen als het – normale – nominale tarief van 33,99% was toegepast. Uit de studie blijkt dat die vennootschappen in 2014 maar 3,33% belastingen betaalden, waardoor ze een korting van 6,5 miljard euro kregen.”

Drie multinationals, AB InBev, ExxonMobil en Engie, zijn de winnaars in die top 50. “AB InBev en ExxonMobil betalen helemaal geen belastingen en de belastingvoet van Electrabel bedraagt 0,4%”, zegt Marco Van Hees. Vennootschappen van die drie multinationals bezetten bovendien de eerste vijf plaatsen van de top 50. Ze maken in totaal 6,46 miljard winst, die wordt belast aan 0,6%.

Bij de aandeelhouders die de vennootschappen van de top 50 controleren, vind je de grootste Belgische fortuinen, waaronder de drie rijkste families

Marco Van Hees boog zich ook over de vennootschappen die de grootste winsten maakten en rangschikte ze in een top 1.000. “De duizend meest winstgevende bedrijven in ons land boekten in totaal 48,8 miljard euro winst, maar ze betaalden maar 3,8 miljard euro belastingen op die winsten, dat is een belastingvoet van amper 7,9%. Een percentage dat gigantisch veel lager ligt dan het normale tarief van 33,99%.”

Waar gaan die winsten naartoe? “Een zeer klein deel van de winst gaat naar de belastingen en 69,3% gaat naar dividenden”, aldus Van Hees. “Bij de aandeelhouders die de vennootschappen van de top 50 controleren, vind je de grootste Belgische fortuinen, waaronder de drie rijkste families – de Spoelberch en co., Albert Frère en de familie Emsens – die het geld via dividenden zien binnenstromen. Achter de bedrijven van onze top 50 schuilen ook bekende Franse, Zweedse, Nederlandse en Japanse miljardairs, zoals Arnault, Mulliez, Kamprad, Wallenberg, Toyoda ...”

De lage vennootschapsbelasting van de grote vermogens is een van de argumenten – naast nog heel wat andere – waarmee de PVDA haar voorstel voor de invoering van een ‘miljonairstaks’ verdedigt. Grote vermogens betalen noch aan de bron, noch verderop, belastingen...

Commentaar toevoegen

Reacties

De rijken worden steeds maar rijker op de kap van de armen. Iedereen weet dat. Waarom wordt er niets aan gedaan. Hoe komt het dat die massa armen op de rechtse partijen stemmen zodat er geen verandering kan komen? Ook dat weet iedereen. Het is jammer maar waar.