Oude recepten en moderne ideeën

David Pestieau

Dany Verstraeten van het vtm-Nieuws legde zondag zijn gast Bruno Tobback op de rooster: “Peter Mertens was niet echt mals voor uw partij. Hij zei dat jullie geen echte socialisten zijn.”

“Ik draag een ouderwetse linkse gedachte hoog in het vaandel: solidariteit”, antwoordde de voorzitter van de sp.a kregelig. “Het verschil tussen mij en Mertens is dat ik niet terugval op oude recepten van 50 jaar geleden om problemen van vandaag te bestrijden. Je moet de problemen niet ontkennen, maar oplossingen zoeken met moderne linkse recepten.”

Moderne recepten dus. Zonder te lachen. De man had nog maar net verteld dat de NMBS de goederentrafiek het best zou afstoten en alleen nog het personenvervoer moet verzorgen. Het goederenvervoer per spoor privatiseren dus. En dat terwijl de vrachtwagens onze wegen doen dichtslibben. België heeft nu al het wereldrecord stilstand op de wegen.1 Maar volgens Tobback moet de overheid een sleutelinstrument om de mobiliteit te verbeteren en de luchtvervuiling tegen te gaan, laten vallen. Privatiseren vindt hij “modern”.

Het was niet de PVDA die vijftien jaar geleden met het moderne recept afkwam de ASLK en het Gemeentekrediet te privatiseren en draken van banken te vormen

Peter Mertens veroordeelt de loonstop van vijf jaar terwijl de bedrijfswinsten hoge toppen scheren. Maar Tobback vindt dat de loonkosten nog naar omlaag moeten, dat de regering de index heeft gered voor “de zwaksten” in ruil voor een voorlopige loonstop. Dat is zijn moderne versie van solidariteit: herverdeling van de miserie binnen de werkende bevolking, maar geen herverdeling van de rijkdom. Volgens de Nationale Bank bezit 20% van de Belgen 60% van alle rijkdommen. Weet Tobback dat niet?

Op de vraag wat de regering met het bankendossier gaat doen, antwoordt hij dat hij wacht op voorstellen van Koen Geens, de minister van Banken – pardon van Financiën – en geeft dan een sneer aan het “revanchisme” van Mertens tegen de banken. Peter had daags voordien gepleit voor een openbare bankensector. (lees hier de ManiFiesta-toespraak van Peter Mertens) Eerlijk, het was niet de PVDA die vijftien jaar geleden met het moderne recept afkwam de ASLK en het Gemeentekrediet te privatiseren en draken van banken – Fortis en Dexia – te vormen.

Natuurlijk werkt de PVDA moderne linkse voorstellen uit. Maar dan wel degelijk linkse. Zoals het voorstel van Tom De Meester in zijn boek Opgelicht: dat we ons moeten inspireren op de Duitse “stroomrebellen”. Al in 60 Duitse steden hebben zij afgedwongen dat geprivatiseerde energiebedrijven opnieuw in handen van de stad komen. Zondag stemde bij een referendum ook 51% van de inwoners van Hamburg daarvoor. Of het voorstel van dokter Dirk Van Duppen om met het kiwimodel de prijs van geneesmiddelen en medische apparatuur te doen dalen.

En ja, wij willen ook recepten van 50 jaar geleden in ere herstellen, toen de arbeidersbeweging voluit ging voor sociale vooruitgang, openbare diensten en democratie. Met bijvoorbeeld de grote staking van ’60-’61. Is het niet aan links om de krachtsverhoudingen op het terrein zo te wijzigen dat het LINKSE oplossingen kan ontwikkelen?

1 Persbericht van ACV-Transcom, in L’Echo 24 september.