Pensioenkloof met buurlanden loopt op tot 48 procent

auteur: 

Webredactie

De wettelijke pensioenen in België zijn laag. Een werknemer die exact even lang gewerkt heeft en precies even veel verdiend heeft in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland, heeft in België het laagste pensioen. De pensioenkloof bedraagt 14 tot 48 procent blijkt uit een nieuw onderzoek van de studiedienst van de PVDA.

De studiedienst vergeleek de verschillen tussen de pensioenen in België en haar buurlanden. Het besluit is duidelijk. Een werknemer die exact even lang gewerkt heeft en precies even veel verdiend heeft, heeft in België een wettelijk pensioen dat 14 procent lager ligt dan in Duitsland, 46 procent lager dan in Luxemburg en 48 procent lager dan in Frankrijk. Ook in vergelijking met Nederland, dat een complex en divers pensioensysteem heeft, liggen de Belgische pensioenen een stuk lager.

“De oorzaak van de lage pensioenen in België ligt dan ook bij onze zwakke pensioenrechten, niet bij het langer of minder lang werken”, zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. “En in plaats van onze wettelijke pensioenen te versterken, bouwt de regering ze verder af. De pensioenbonus werd afgeschaft. Dat is 180 euro minder pensioen per maand voor iedereen die actief blijft tot 65 jaar. Bepaalde gelijkgestelde periodes worden geschrapt (loopbaanonderbreking en tijdskrediet), het gezinspensioen wordt hervormd en het ambtenarenpensioen wordt afgebroken, richting het pensioen van werknemers.”

Volgens het Planbureau zullen de wettelijke pensioenen voor mannelijke werknemers dalen met maar liefst 10 procent (in verhouding tot het laatste loon). De meerderheid van de Belgen houdt nochtans vast aan een goed wettelijk pensioen. Dat blijkt uit de Grote Pensioenenquête van 2015: 65 procent verkiest een hoger wettelijk pensioen, boven fiscale voordelen zoals pensioensparen. Slechts 15 procent kiest voor meer fiscale voordelen; 20 procent heeft geen mening.

“Wettelijke pensioenen zijn goedkoper en minder risicovol dan private pensioenen. Zij vormen ook een betere bescherming tegen armoede en ze zijn wél betaalbaar”, alsnog Peter Mertens. “Volgens de Studiecommissie voor de Vergrijzing zullen wij pas in 2060 betalen voor onze wettelijke pensioenen wat landen als Frankrijk en Oostenrijk vandaag al betalen. Het is geen kwestie van betaalbaarheid, maar van keuzes in het fiscaal en sociaal beleid. De PVDA stelt voor om 3 miljard euro extra te investeren in de verhoging van de wettelijke pensioenen. Een deel van de opbrengst van de miljonairstaks, de belasting op vermogens van meer dan een miljoen euro, die 6 tot 8 miljard euro kan opbrengen.”

Lees de volledige studie hier.