Peter Konings, ABVV-hoofddelegee petrochemie, 5de plaats Vlaams Parlement, Antwerpen

“De notionele-interestaftrek reduceert het normale vennootschapstarief van 33,99 % tot 2 à 3 %. Hoeveel ik zelf betaal? 35 %”

“Ik werk bij een Franse oliemultinational. Die betaalt op zijn winsten in België zo goed als niks. Enkele percentjes op een winst van miljoenen euro’s. Een heel mooi geschenk dat het bedrijf uiteraard te danken heeft aan de notionele-interestaftrek. Ze kunnen hun eigen kapitaal voor 3,5 % aftrekken van hun belastingen. Dat reduceert het normale vennootschapstarief van 33,99 % tot 2 à 3 %. Hoeveel ik zelf betaal? 35 %.

Het is een boutade, maar het klopt wel: miljardair Albert Frère, die een grote aandeelhouder is van de multinational waar ik werk, die betaalt minder belastingen dan de poetsvrouw. Zelfs reëel in euro’s.

Eigenlijk weten heel veel mensen niet juist wat dat is, hé, notionele interesten. Het woord ‘notioneel’ bestaat zelfs niet. Toenmalig minister van Financiën Didier Reynders heeft dat woord uitgevonden, met in zijn achterhoofd: niemand zal zich afvragen wat dat wil zeggen. De notionele interesten werden destijds verkocht met het argument dat ze de werkgelegenheid zouden bevorderen. Maar die multinationals mogen van de maatregel profiteren zonder dat ze mensen in dienst moeten nemen of houden. Er is werkelijk geen enkele voorwaarde aan verbonden.

Bedrijven die het meest gebruikmaken van de notionele interesten danken zelfs nog werknemers af. Zelfs als ze investeren. Want een investering doet meestal de werkgelegenheid dalen. Ze automatiseren en investeren, maar mensen aanwerven is daar zelden bij.

Bedrijven hebben ook gigantische aftrekposten. Als je het aanslagformulier van een gewone particulier ziet, is het al veel als die 10 of 15 artikeltjes invult als aftrekposten. Maar voor zo’n vennootschap, dat zijn hele boeken, hé. Dat is puur gemaakt voor én door multinationals om geen belastingen te betalen.

Door de notionele-interestaftrek dragen de bedrijven die de grootste financiële draagkracht hebben, gewoon niks meer bij aan het systeem. Dat is asociaal. Het systeem moet dan ook afgeschaft worden.

Ook de miljonairstaks vind ik een heel mooie oplossing om de fiscaliteit weer rechtvaardiger te maken. Die miljonairs gaan dat niet voelen, maar wij als gemeenschap gaan dat wel voelen. Het invoeren van een vermogensbelasting en de opheffing van het bankgeheim, dat is puur sociale logica.”