Foto GUE/NGL

Peter Mertens bij authentiek linkse groep in Europees Parlement

Op 6 en 7 november kwamen de voorzit(s)ters van 19 consequent linkse partijen uit de Europese Unie samen. Het was de eerste keer dat zo’n high level meeting plaatsvond. Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens was erbij.

19 voorzitters van consequent linkse partijen die twee dagen samenkomen in het Europees Parlement in Brussel. Dat is ongezien. Alle partijen maken deel uit van de GUE/NGL (Gauche unitaire européenne/Nordic Green Left), de brede parlementaire groep van authentiek links, waar de PVDA geassocieerd lid van is.

Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens was dus uitgenodigd om te spreken. Op de agenda: een écht links alternatief op het neoliberale besparingsbeleid en de opkomst van de alt-right-partijen in Europa anderzijds. Het werd een boeiend debat, met gesprekspartners uit diverse hoeken, elk met eigen ervaringen, inzichten, voorstellen. Van de Deense Rood-Groenen tot de Portugese communisten, van Duitsland (Die Linke) tot Spanje (Podemos en Izquierda Unida), van AKEL (Cyprus) tot Sinn Féin (Ierland). Conclusie: we hebben veel gemeenschappelijk, van elk valt er wel wat op te steken, maar tegelijk heeft elke partij haar eigenheid.

Op een goeie zes maand van de Europese verkiezingen staat de linkse parlementaire groep voor een drievoudige uitdaging. Dat was te horen bij verschillende sprekers. Ten eerste zal het nieuw verkozen Europees Parlement flink wat rechtser zijn dan vandaag. Ten tweede moeten we scherpere kritieken durven formuleren op de Europese Unie, haar marktfetisjisme, haar in steen gebeitelde verdragen van concurrentie en winstbejag, haar militarisme. Maar we moeten ook met eigen, positieve voorstellen durven komen en die in campagnes en acties omzetten waar mogelijk. “Het parlementair werk mag nooit het beginpunt of het eindpunt zijn”, stelde Peter Mertens. “Maar vanuit de GUE/NGL-groep in het Europees Parlement kunnen we wel strijdbewegingen ondersteunen, ze een politieke vertaling geven en voor hen een kracht van hoop zijn.”

In de marge van de conferentie kon Peter Mertens nog uitgebreider van gedachten wisselen met de delegaties van de Zweedse Vänsterpartiet (de linkse partij) en de Finse Linkse Alliantie. Daarnaast had hij nog een aparte tête-à-tête met Alberto Garzón, coördinator en woordvoerder van Izquierda Unida in het Spaans parlement. Er kwamen al meteen plannen voor een versterkte samenwerking en meer uitwisseling.