Foto Solidair

Peter Mertens (PVDA): “Dit is jullie stad. Dit is jullie toekomst!”

auteur: 

Webredactie

Foto Solidair

“Jullie generatie moet de laatste generatie zijn die opgroeit in een samenleving waarin racisme en discriminatie gebanaliseerd worden.” Dat was een van de boodschappen van PVDA-voorzitter Peter Mertens voor de enkele duizenden jongeren die afgelopen zondag genoten van een tweede editie van het jongerenfestival Diversity in Antwerp City.

Dag Diversity

Er is een ongelooflijke rijkdom hier op Diversity. Een rijkdom op het podium. Een rijkdom in de ateliers. Maar vooral: een rijkdom op het terrein zelf. Kijk gewoon rond: duizenden jongeren van deze stad. Duizenden talenten. Duizenden dromen die allemaal een toekomst verdienen. Kijk rondom. Dit is onze stad. Dit is onze toekomst.

Gisteren sprak ik in De Roma met Karima. En nog maar eens het verhaal dat zij zich overal moet ‘distantiëren’ over de aanslagen in Brussel. “Natuurlijk distantieer ik mij van die fanatieke zotten, zei Karima. Maar waarom moet ik mij daar altijd over distantiëren. Ik ben Karima, ik ben van ’t stad, ik heb daar niets mee te maken, ik wil verpleegster worden.”

“Heb jij je moeten distantiëren van Hans Van Themsche,  die tien jaar geleden Luna en Oulematou vermoordde hier in Antwerpen”, vroeg Karima mij. Die vraag had ik niet verwacht. Waarom zou ik mij moeten distantiëren van een racistische moordenaar, een gek? Neen dus, dat heb ik nooit moeten doen. Wat gekken en terroristen als Hans Van Themsche of Anders Breivik willen heeft niets te maken met de toekomst die ik wil. Ik moet mij er dus ook niet van distantiëren. En wat terroristen als die van ISIS willen heeft niets te maken met de toekomst die wij willen. Laten we dus stoppen om te veralgemenen. Want veralgemenen leidt tot verdeeldheid. En verdeeldheid leidt tot verzwakking van iedereen. Alleen samen staan wij sterk.

Maar ik ben geen moeilijke. En als ze willen, dan wil ik mij best wel wat meer distantiëren.

Ik distantieer me van het Antwerpse stadsbestuur dat de centra voor daklozen wil privatiseren, dat militairen op de straten jaagt, dat de stedelijke kindercrèches afbouwt, dat bossen laat kappen en dat mensen tegen elkaar opzet. Ja, ik distantieer mij van Bart De Wever.

Ik distantieer me van de Antwerpse diamantairs die hun geld in Panama parkeren. Ze zijn hier opgegroeid. Ze hebben alle kansen gekregen. En toch lichten ze de staat op. Elk miljard dat ze ginder parkeren, dat zijn drie scholen minder.  Als je een paar blikjes cola steelt, dan vlieg je in den bak. Als je de staat voor miljarden oplicht, dan gebeurt er juist niets. Ja, ik distantieer mij van de straffeloosheid voor deze criminaliteit.

Ik distantieer me van het racisme in de Antwerpse politie. Ik distantieer me van het racistisch taalgebruik, van de systematische controles – paske, paske -, en van de vernederingen die worden opgelegd. Ik distantieer me van de criminele organisatie binnen de Antwerpse politie die vluchtelingen afperst en bedreigt, en die alweer op vrije voeten is. En ja, ik distantieer me ook van het racisme bij de Mechelse politie, dat er verdorie voor heeft gezorgd dat een tip van een Marokkaanse politieagent niet au sérieux werd genomen. Als er geen racisme was, dan hadden we wellicht Salah Abdeslam veel sneller kunnen pakken.

Ik distantieer me van politiekers die de mensenrechten in vraag stellen, die de Conventie van Genève in vraag stellen, die vluchtelingen laten verdrinken in de Middellandse Zee, en die zonder enig mandaat van de Verenigde Naties opnieuw gaan bombarderen in Syrië.

Ik distantieer me van de discriminatie op de arbeidsmarkt. Ik distantieer me van het feit dat je moeilijker een job vindt als je een andere voornaam hebt. Ik wil dat elke jongere een kans krijgt, wat ook zijn origine, zijn geslacht of zijn religieuze overtuiging is.

Ik distantieer me van een politieke klasse die met dubbele tong spreekt. Ze sturen militairen in de straten van Antwerpen, ze kopen oorlogswapens aan voor de politie, zonder enige legale basis. En ondertussen bakken ze zoete broodjes met Saudi-Arabië, één van de grootste financiers van het terrorisme. Ze zitten op hun knieën om toch maar Saudische investeringen mogelijk te maken in Antwerpen.

Ik distantieer me van een systeem waar de rijken steeds rijker worden. Ik vind het pervers dat 62 multimiljardairs even veel bezitten dan de helft van de wereldbevolking. Onze aardbol kan zo’n niveaus van ongelijkheid niet aan.

Ja, beste vrienden, ik distantieer me. En ik zou willen dat iedereen zich distantieert van onrecht. Van alle onrecht. Alle jongeren zijn gelijk. Jongeren moeten niet beoordeeld worden op hun huidskleur, niet op hun geslacht, niet op hun afkomst, niet op hun religieuze of vrijzinnige overtuiging, maar alleen op hun capaciteiten.

Jullie generatie moet de laatste generatie zijn die opgroeit in een samenleving waarin racisme en discriminatie gebanaliseerd worden. Wij willen praktijktesten tegen racisme. Wij willen dat er geïnvesteerd wordt in onderwijs, geïnvesteerd wordt in buurten, geïnvesteerd wordt in stabiele banen voor iedereen. Dat is perfect mogelijk. Laat u vooral niet vertellen dat er niets aan te doen is, want er is wel iets aan te doen, als we samen staan, als we samen sterk staan, als we ons niet laten verdelen en als we niet langer zwijgen.

Dus beste vriendinnen en vrienden, laten we een belofte doen.

Zolang er in deze stad nog één iemand gediscrimineerd wordt, zwijgen wij niet.
Zolang er in deze stad nog één jongere de school verlaat zonder diploma, zwijgen wij niet.
Zolang er in deze stad nog mensen zijn die in armoede leven, zwijgen wij niet.

Wij zwijgen niet langer. Diversiteit is realiteit. Dit is jullie stad. Dit is jullie toekomst!