Somalische vluchteling die de droogte ontvluchtte, in een kamp in Ethiopië. (Foto Eskinder Debebe - UNHCR / Flickr)

Plooit Charles Michel voor extreemrechts?

PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees ondervroeg Charles Michel in de Kamer over het VN-migratiepact. Op 27 september verklaarde de eerste minister aan de VN: “mijn land zal in december in Marrakech het migratiepact tekenen. Deze tekst is een enorm vooruitgang. Extremisten en mensensmokkelaars zijn twee handen op een buik. Zij misbruiken én voeden de migratieproblematiek.”

Vandaag zijn het diezelfde extremisten die tegen het VN-verdrag zijn. De Hongaarse Viktor Orban, de Oostenrijkse Sebastian Kurz, de Amerikaanse Donald Trump. En, in België: Vlaams Belang, Schild & Vrienden en verschillende N-VA’ers, waaronder de woordvoerder van Theo Francken. In september zwoer Michel extreemrechts nog af. Vandaag slagen ze erin hem op zijn beslissing te laten terugkomen.

Charles Michel antwoordde niet op de vraag van Marco Van Hees. Hij vroeg: “Zal België voor deze tekst stemmen, zoals u plechtig beloofde aan de VN?” De eerste minister verborg zich achter pseudo-juridische argumenten, om toch maar niet te tonen dat hij een handpop is van de N-VA. En dus van de rest van de mondiale extreemrechtse krachten.

Zij voeren een discours van haat. Daartegenover verdedigt de PVDA om niet de migranten aan te vallen, maar de oorzaken van migratie. Zoals de interventies van de NAVO, waar België deel van uitmaakt. België dat net F-35’s kocht. Deze interventies veroorzaken enkel chaos en een spiraal van oorlog, waarvan de bevolking op de vlucht slaat. België is veel te passief. We zijn bijvoorbeeld bij de laatste van de Europese klas in de strijd tegen CO2-uitstoot. Nochtans veroorzaakt de opwarming van de aarde steeds meer klimaatvluchtelingen.

Daarnaast stelde Van Hees de algemene miserie die het kapitalistische systeem veroorzaakt, aan de kaak. Een kind van tien maanden sterft er elke vijf seconden van de honger, of door een ziekte direct gelinkt aan honger. Niet omdat de landbouw tekortschiet (die zou de volledige planeet zonder problemen kunnen voeden), maar door een crimineel kapitalistisch systeem, gebaseerd op winsten, in plaats van op de noden van de bevolking.