Gaby Colebunders, ex-werknemer bij Ford Genk, en Frédéric Gillot, ex-werknemer bij ArcelorMittal Luik en Waals volksvertegenwoordiger van de PVDA stuurden een protestmail naar Kris Peeters, minister van werk in de regering Michel – De Wever. Sluit je aan bij hun actie! (Foto Solidair, Antonio Gomez Garcia)

Protestactie tegen afbraak brugpensioen

auteur: 

Webteam PVDA

Wat betekent het brugpensioen nog als men actief moet blijven tot 65 jaar? De regering tekende het doodsvonnis van het brugpensioen. Ze wijzigde bovendien de regels met terugwerkende kracht. Stuur nu een protestmail naar de regering!

De regering besliste om het brugpensioen (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) fundamenteel te wijzigen. Bruggepensioneerden moeten nu tot 65 jaar actief blijven op de arbeidsmarkt. Ze mogen maximum 4 weken per jaar in het buitenland verblijven en geen nevenactiviteiten meer uitoefenen. Wanneer ze deze voorschriften niet naleven, verliezen ze hun brugpensioenuitkering én de maandelijkse vergoeding van hun ex-werkgever. Ook mensen die al met brugpensioen zijn worden getroffen. Reacties van verbijstering, angst en woede vulden onze mailbox.

“Had ik dat geweten, dan was ik nooit met brugpensioen gegaan”, schrijft Walter, die 40 jaar gewerkt heeft en vrijwillig zijn plaats heeft afgestaan aan een jongere kracht. Walter moet nu op zoek gaan naar een nieuwe baan, voor een fractie van zijn vroegere loon.

“Opnieuw belogen en bedrogen”, melden Eddy, André, Patrick en Danny, ex-werknemers bij Ford Genk. Allemaal 38 tot 40 jaar gewerkt. Zij lieten een deel van hun ontslagvergoeding liggen om te kunnen genieten van de rust. “Het sluiten van Ford was al moeilijk genoeg, nadat er werkzekerheid beloofd was tot 2020. Dit is opnieuw een slag in ons gezicht. Er was ons iets heel anders beloofd.”

“Ik bezwijk onder de werkaanbiedingen... in de uitzendsector”, zegt Ronny, die 42 jaar werkte als elektromecanicien. Hij krijgt nu nieuwe werkaanbiedingen binnen via de VDAB, maar als uitzendkracht met dag- of weekcontracten. Weigeren betekent zijn brugpensioenuitkering én de maandelijkse vergoeding van zijn ex-werkgever verliezen.

Gaby Colebunders, ex-werknemer bij Ford Genk, Frédéric Gillot, ex-werknemer bij ArcelorMittal Luik en Waals volksvertegenwoordiger van de PVDA en Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA, stuurden een protestmail naar Kris Peeters, minister van werk in de regering Michel – De Wever. Sluit je aan bij hun actie en stuur ook jouw bezwaren op.