PVDA-alternatief voor de Turteltaks

auteur: 

Frank Sonck

Vanaf 1 maart maakt de Turteltaks onze energiefactuur €100 duurder. De linkse oppositiepartij PVDA lanceert vandaag een waterdicht alternatief. De Turteltaks is niet alleen onrechtvaardig en ongrondwettelijk, maar ook gewoon totaal overbodig.

Het PayBackPlan werd uitgewerkt door de studiedienst van de PVDA. Het plan omvat drie peilers.

1. Een ‘zonneplantagetaks' op commerciële zonneplantages. Opbrengst: 115 miljoen euro/jaar.

De subsidiëring van zonnepanelen is intussen afgeschaft voor particulieren maar dankzij een juridisch achterpoortje kunnen een aantal multinationals de komende jaren blijven genieten van woekersubsidies op de gigantische zonneplantages die ze in de voorbij jaren bouwden. Zo krijgt baggerkoning De Nul jaarlijks 4 miljoen subsidies voor zijn installatie in Zelzate. De PVDA vindt het asociaal dat deze multinationals de winst opstrijken terwijl de gewone consument de factuur moet betalen en wil daarom deze woekerwinsten belasten.

2. Vervang biomassacentrales door zonne- en windenergie in publieke handen. Opbrengst: 186 miljoen euro/jaar.

Biomassacentrales zoals gepland in Langerlo en Gent zijn geen goede keuze op vlak van duurzaamheid. De PVDA heeft een perfect haalbaar scenario uitgewerkt met (publieke) zonne- en windenergie installaties, die evenveel elektriciteit opleveren maar jaarlijks 186 miljoen minder kosten.

3. Investeer de nucleaire winsten van Electrabel in groene stroom. Opbrengst: 194 miljoen euro.

De Belgische kerncentrales zijn al lang afbetaald door de Belgische consument, maar blijven woekerwinsten genereren voor Engie/Electrabel en EDF/Luminus. De PVDA wil de belasting op de nucleaire winsten daarom gevoelig verhogen.

Turteltaks overbodig

Het PayBackPlan van de PVDA brengt zo 495 miljoen euro in het laatje, exact evenveel als de Turteltaks van de Vlaamse regering op kruissnelheid zou moeten opbrengen. Met andere woorden: als het PayBackPlan wordt doorgevoerd kan de Turteltaks helemaal geschrapt worden, zowel voor gezinnen, zelfstandigen, mensen met elektrische verwarming en kleine bedrijven.

Impact van het PayBackPlan voor een gemiddeld gezin:

  1. Zonneplantagetaks op commerciële zonneplantages: – 23 euro
  2. Zon en wind in publieke handen: – 38 euro
  3. Afromen nucleaire winsten Electrabel: – 39 euro

Totaal te betalen: 0 euro

Hier kunt u het PayBackPlan integraal bekijken.

Mertens wil het PayBackPlan de komende weken aankaarten bij de Vlaamse regering. Intussen blijft de PVDA op verschillende terreinen actievoeren. Zo wil de partij maar liefst 50.000 petities ophalen in wijken en bedrijven. En een team van advocaten bereidt ook een juridische zaak voor die in de komende weken wordt gelanceerd.

Links

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Groot gelijk! De gezinnen worden al meer dan genoeg getroffen!
Als particulier heb ik een kleine zonnepanelen installatie (vermogen van 4Mw) op mijn woning laten plaatsen. Daarom moet ik vanaf juli 2015 een jaarlijkse prosumenten taks betalen van 300 Euro. Waarom nu nog een tweede taks, de turteltaks ???
Elektriciteit moet terug 6% worden en blijven, dit is toch een nutsvoorziening. Jaren geleden promoten ze de burgers om te investeren in zonnepanelen, vele burgers en bedrijven volgen en nu jaren later moet iedereen de put vullen, ronduit schandalig. Aan de bedrijven zullen ze niet raken maar de hardwerkende burger is sowieso altijd de dupe en ik zie daar niet direct verandering.
gewoonweg schandalig !!!
Turteltrien... ik ben al bijna 50j gestraft door mijn ziekte MS.... nu gaat jij er nog een zootje van maken met uw sluwe taxe op een energie die geen luxe is maar een noodzaak. Foei, ik heb nog nooit iemand iets toegewenst maar jij mag ook deze ziekte krijgen, zodat jij ook met een leefloon moet verderleven. Bedankt zwarte doos met je jannestreken foeifoeifoei. Krijg voor mijn part de kleere vanaf vandaag....GELDWOLF je moest u schamen tegenover uw medemensen die deze taxe moeten ophoesten en nen boterham minder moeten eten. Begin jij ook maar te regimmen want uwe haring gaat niet blijven bakken hoor. ik wens je van harte ook nen hiio misserieen elende toe, wette dat???? TURTELSMOSKE hihihi
Wat kost dit voor hun ? De meeste Ministers krijgen speciale voordelen dat niet gekend is. Als je weet dat hun maandwedde. De meeste doorsnee werkende mensen hun jaarwedde is. De Zak van de Duivel kan nooit groot genoeg zijn
Ik heb net de eindafrekening gekregen van mijn elektriciteit. Niettegenstaatnde ik vorig jaar, minder verbruikt heb en geinvesteerd heb in led verlichting en in toestellen met een A+++ label moet ik volgend jaar €460 meer elektriciteit betalen. Pure diefstal is dit.
Een geluk dat de PVDA/PTB bestaat. Ik geloof nog in justitie dus hier is weer maar eens bewezen dat de partijen die aan de macht zijn het spel niet eerlijk spelen. Maar pas op ze zijn hun messen aan het slijpen de grootverdieners. Ze willen kost wat kost onze laatste euro en ze willen ons ook monddood maken. Om in de tegenaanval te kunnen gaan moeten we de PVDA/PTB sterk maken door massaal lid te worden. Alleen met vele gelijkgezinden kunnen we een halt toeroepen aan al die oneerlijke praktijken. Ook wij gewone werkmensen hebben het recht om onze stem met kennis van zaken te laten horen en vooral gehoord te worden. De zon, het water, de aarde zijn ook van ons! De PVDA/PTB zou dit jaar nog op zijn minst het twintigduizendste lid moeten kunnen welkom heten! Ik ben al lid wie volgt?
Op de site van Bart Tommelein ( http://www.tommelein.com ) vond ik onder "Contact" het volgende: "Als Viceminister-president van de Vlaamse Regering & Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie vind ik het mijn plicht om burgers met raad en daad bij te staan. Heb je een vraag of suggestie, dan verneem ik dit graag. Aarzel daarom niet om mij of één van mijn medewerkers te contacteren. Binnen wat kan en mag, onderzoeken we uw vragen. 02 552 67 00 / kabinet.tommelein@vlaanderen.be" Daarom heb ik een kopie van het "PVDA-alternatief voor de Turteltaks" doorgestuurd. We zien of er een antwoord volgt… Misschien moeten meer mensen dat ook doen, want hij vraagt om voorstellen.
Mijnheer of mevrouw Vindevogel dit is een goed idee. Als de PVDA/PTB toelaat om haar voorstel door te sturen naar Tommelein volg ik uw voorbeeld.
Tijd voor echte verandering ipv de kracht van graaierij
Ik stuur alvast een bericht naar Electrabel dat ze de sommen voor betaalde Turteltaxen dienen terug te storten. Ik roep iedereen op hetzelfde te doen. Maak ze het maar een keer lastig daar. Ik veronderstel dat ze bij Electrabel zeer verontwaardigd zijn nu ze op de hoogte zijn dat ze ongrondwettelijke taxen hebben geïnd. Ze willen toch niet mee verantwoordlelijk zijn voor de miskleunen van de politiek? Dat was alleszins altijd al het antwoord dat ik kreeg toen ik hen er voorheen op wees dat de Turteltax onterecht geïnd werd. Dan was het: "Meneer, daar kunnen wij niks aan doen, dat is door de politiek zo vastgelegd." Ik replikeerde steeds dat ik Electrabel er nog nooit heb over horen klagen dat zij die tax moeten innen. Nu hebben ze alle argumenten voorhanden. Hoe kunnen ze hun klanten tevreden houden als ze door de politiek mede verantwoordelijk worden gemaakt voor het innen van ongrondwettelijke taxen? Omdat ik meerdere meters in één huis heb, nog een gevolg van vroegere eigenaars, betaalde ik die turteltax trouwens meerdere keren, terwijl ik amper in dat huis aanwezig ben.