PVDA-campagne voor btw-verlaging dringt eindelijk door tot bij de regering

auteur: 

Webteam PVDA

Zes jaar campagne voeren loont. “Regering broedt op btw-verlaging voor elektriciteit”, kopt De Tijd vandaag. Het PVDA-voorstel om de btw voor energie van 21% naar 6% te brengen ligt nu ook op de tafel van het kernkabinet.

Toenmalig eerste minister Leterme krijgt in juni 2008 100.000 handtekeningen overhandigd. Allemaal mensen die willen dat de btw op energie verlaagt van 21 naar 6%. Ondertussen staat de teller op meer dan 200.000. (Foto Solidair, Salim Hellalet)

Energie is geen luxe. Dat lijkt nu ook de regering te beseffen. Volgens De Tijd werkt de regering aan een btw-verlaging voor elektriciteit. De PVDA voert al sinds 2007 campagne om de btw op energie te verlagen van 21% naar 6%.

“Een lagere btw op energie kan wettelijk niet”, schreef minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte in april 2012 op zijn website. Toch wel, reageerde PVDA-energiespecialist Tom De Meester. En hij zet voor de minister de puntjes op de i.

6% btw op energie is wettelijk perfect mogelijk

In de nacht van 4 op 5 april 2011 voerden activisten van de PVDA in het hele land actie tegen de hoge energieprijzen van Electrabel. Met krachtige laserstralen projecteerden ze op verschillende koeltorens van Electrabel reuzegrote boodschappen als "Verlaag de btw op energie van 21% naar 6%" en "Electrabel moet betalen".

PVDA-TV :: PVDA kaapt koeltorens Electrabel

Op 23 juni 2008 overhandigden PVDA-energiespecialist Tom De Meester en PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw de eerste 100.0000 handtekeningen van de “6%-petitie” aan toenmalig eerste minister Yves Leterme. Ondertussen staat de teller al op meer dan 200.000.

Fotoreportage :: Eerste 100.000 handtekeningen overhandigd aan Leterme

Getuigenis energiearmoede. Naar schatting 7% van de Europeanen kan zijn energiefactuur niet betalen. 21% slaagt er niet in de kamertemperatuur op een aanvaardbaar niveau te houden – lees: lijdt kou. Hulporganisaties trekken al jaren aan de alarmbel. Energiearmoede rukt op. Tom De Meester wijdde in zijn boek Opgelicht een hoofdstuk aan het thema. Wij gingen langs bij Christel, een “energiearme”.

Energiearmoede :: “Als het drie weken vriest, verbruik je die maand snel 400 à 500 euro gas”

Duizenden ondertekenaars van de petitie www.6procent.be kropen in de pen. Begin 2008 zetten we de 100 meest beklijvende commentaren op een rij.

Bloemlezing uit 3.800 reacties op petitie www.6procent.be 

In 2008 was de “6%-campagne” een tijdlang de belangrijkste politieke campagne op Facebook in België.

Persbericht :: “Zes procent btw op energie” belangrijkste politieke campagne op Facebook