Foto Maxime Schwarz / Flickr

PVDA eist onderzoek naar fraude bij commerciële zonneparken

auteur: 

Persdienst

3.500 grootschalige zonneplantages blijken officieel 'in dienst genomen' net voor de subsidies fors verminderden. Nochtans produceerden bepaalde parken pas maanden later stroom. "Dit ruikt naar fraude", zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester vandaag in De Morgen en Het Laatste Nieuws. "Malafide investeerders melken het koetje op kosten van de consument."

Uit documenten van de VREG blijkt dat tussen 2009 en 2012 niet minder dan 3.500 commerciële zonneplantages officieel gekeurd en in dienst genomen werden nét voor de subsidies voor zonnepanelen fors verminderden. In de maanden na het verstrijken van de deadline werden nauwelijks nog parken gekeurd. "Dat is wel heel toevallig", zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester, die fraude vermoedt. "In Limburg is het parket gebotst op vervalste keuringsattesten. Dertig zonneparken mogen het straks voor de rechter gaan uitleggen. Alleen al in Limburg gaat het over 40 miljoen euro fraude. Maar in de rest van Vlaanderen is er nooit een onderzoek gevoerd, ook al is het patroon van verdachte last-minute keuringen overal goed te zien."

"Op 30 juni 2011 bijvoorbeeld werden op één dag niet minder dan 356 grote zonnepanelenparken officieel in dienst genomen. Eén dag later zakten de subsidies van 330 euro naar 240 euro per 1000 kwh. De bank ING liet net voor de deadline 110 grote zonneplantages keuren, terwijl bepaalde parken pas maanden later stroom produceerden. Dat is pure graaicultuur."

De PVDA eist een grondig onderzoek van de Vlaamse regering naar grootschalige subsidiefraude bij commerciële zonneparken. "Dat de Vlaamse regering en Eandis doodleuk de andere kant opkijken is onbegrijpelijk. Het gaat over tientallen, misschien zelfs honderden miljoenen euro aan mogelijke fraude. Het is de consument die de rekening betaalt! De subsidies voor zonnepanelen worden naadloos doorgerekend in onze energiefactuur. Op nauwelijks enkele jaren tijd is onze energiefactuur verdubbeld, terwijl frauduleuze zonneparken miljoenen euro opstrijken. Dat is onaanvaardbaar."

De PVDA wil de onderste steen boven in dit dossier en eist strenge straffen voor frauduleuze zonneparken.

Commentaar toevoegen

Reacties

Wanneer gaat Jan met de Pet zijn frank / Eurocent vallen ?
Ik heb uw artikel gelezen over fraude bij commerciële zonneparken. Doe ook eens een onderzoek naar de zonneberg(.be) in Zelzate op de kalkafvalberg van de Fa. Kuhlmann. Destijds werd bij het begin van de plaatsing van de 55.000 zonnepanelen een vergunning en de toenmalige 450,-€/MW subsidie verkregen. Deze 55.000 panelen werden wel de daaropvolgende jaren geplaatst, doch de panelen die de volgende jaren geplaatst werden kregen ook dezelfde subsidie, nochtans werden deze subsidies jaar na jaar afgebouwd. Dus de zonnepanelen die later geplaatst werden zouden een lagere subsidie moeten gekregen hebben, wat niet het geval is!!! Controleer dat ook maar eens! Allemaal in de zakken van Deme en De Nul !!!
Ja , en nu nog de namen van de vermoedelijke fraudeurs/ eigenaar zonneparken, en dan pas zitten we goed. Ik heb er eentje in het hoofd, dus jullie veel meer dan eentje..
Ik heb er ook eentje in mijn hoofd,had ook in de krant gestaan dat hij gefraudeerd had ,maar hij zit in de politiek en daarmee heeft hij gelijk gekregen en niets hoeven te betalen
Geachte,is de waarheid en niets dan de waarheid...waar zitten die rechtvaardige rechters die deze verhalen zouden kunnen rechtzetten om de kleine burger te sparen in deze mallenmollen v/h neo-liberalisme gedachtegoed ect. ... Ciao
Met de turteltaks hebben wij met zijn allen de grote sjoemelaars betaald.bedankt mvr turtelboom