PVDA eist ontmanteling Publilec/Publipart en wil dat bestuurders zitpenningen terugstorten

De NV Publipart, een intercommunale holding met politici van oa Gent en Luik, belegt in bedrijven die chemische wapens produceren en de mensenrechten schenden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. “We eisen dat de Publilec/Publipart-constructie onmiddellijk ontmanteld wordt”, zegt de PVDA. “De betrokken politici moeten de buitensporige vergoedingen – 19.000 euro per bestuurder – terugstorten.”

Het Laatste Nieuws maakte vandaag bekend dat de NV PubliPart, waarin onder meer Gents schepenen van financiën Christophe Peeters (Open VLD) en kandidaat-burgmeester Tom Balthazar (sp.a) afgevaardigd zijn als bestuurders, investeert in dubieuze beleggingsfondsen die betrokken zijn bij de productie van chemische wapens, sweatshops, belastingsontwijking en sociale dumping. NV PubliPart belegt bijvoorbeeld in een fonds dat aandelen bevat van Rheinmetall, een omstreden Duitse wapenfabrikant die witte fosfor produceert, een chemisch wapen.

Via Publilec investeren de gemeentes niet alleen publieke middelen in Publipart, maar ook in energiereus EDF Luminus. “Onbegrijpelijk”, aldus Tom De Meester. “Wat hebben de gemeentes te zoeken in een private energiemultinational die grossiert in kernenergie en steenkoolstroom en van alle energieleveranciers de duurste energieprijzen aanbiedt? Dit heeft niets meer te maken met intercommunales die ten dienste staan van de bevolking. Het zijn dubieuze constructies om belastinggeld door te sluizen naar de privésector.”

De PVDA eist de ontmanteling van Publilec en Publipart. De partij vraagt dat het geïnvesteerde kapitaal alsook de ontvangen bestuursvergoedingen terug naar de gemeentes vloeien. “Wij willen échte intercommunales van de 21e eeuw, die ten dienste staan van de bevolking en zorgen voor energie, water, en betaalbare huisvesting. Ze moeten democratisch beheerd worden, met rechtstreeks verkozen raden van bestuur onder controle van de bevolking. In plaats van publieke middelen te investeren in de private energiereus Luminus, kunnen we dat geld beter gebruiken voor de oprichting van publieke energiebedrijven die zorgen voor een betaalbare, duurzame stroomproductie.”

Bij de 17 Publipart-bestuursleden zitten spilfiguren van het Publifin-schandaal, waaronder Stéphane Moreau (PS), die 960.000 euro verdiende als Nethys-CEO en ontslag moest nemen als burgemeester van Ans, en de Luikse politicus Alain Mathot (PS). Maar ook Vlaamse politici, onder wie de CD&V-burgemeester van Oudenburg Ignace Dereeper, de Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) en Gents kandidaat-burgemeester Tom Balthazar (SP.a). “De bestuurders verdelen onderling jaarlijks precies € 359.973. Dat is € 18.945 per bestuurder per jaar voor hooguit enkele statutaire bestuursvergaderingen per jaar. Buiten alle proportie”, aldus Tom De Meester, “dit is pure graaicultuur.”

“Hoe is het mogelijk dat geen enkele bestuurder ooit vragen stelde bij de onethische beleggingen”, vraagt De Meester. “Ook bij moederholding Publilec, die Publipart moet controleren, zag niemand graten in de dubieuze investeringen of de riante vergoedingen van de bestuurders. "Nergens zijn Vlaamse socialisten zo 'PS' als in Gent. En de liberalen doen mee", zucht Siegfried Bracke (N-VA) vandaag in het Laatste Nieuws. Maar de N-VA is evengoed betrokken in het Vlaamse Publi-schandaal. Eddy Glorieux, schepen van N-VA in Harelbeke heeft een betaald mandaat in de raad van bestuur van Publilec, naast PS-kopstukken Stéphane Moureau en Alain Mathot, en ziet blijkbaar evenmin graten in graaicultuur en louche beleggingsfondsen die mensenrechten schenden. Of zat Eddy Glorieux toevallig op het toilet telkens de Publipart-investeringen en buitensporige vergoedingen ter sprake kwamen?”

De PVDA vraagt ook dat Dirk Holemans (Groen-gemeenteraadslid in Gent) snel duidelijkheid verschaft. “Hij is als bestuurslid bij Publilec een belangrijke kroongetuige”, aldus De Meester. “Waarom heeft hij nooit aan de alarmbel getrokken?”

De PVDA wil de onderste steen boven in het Publipart-schandaal. “Alle bestuursdocumenten en verslagen moeten op tafel komen. De bevolking heeft het recht om te weten wat er al die jaren is gezegd en besloten bij Publipart en Publilec. Het gaat over publieke middelen die, buiten ons weten om, werden belegd in dubieuze, onethische beleggingen.”

Commentaar toevoegen

Reacties

Het volgend boek van Peter Mertens zal als titel hebben. " Niet te geloven " Ik ben geshockeerd deze middag op het journaal te zien hoe alles politiek bedisseld wordt in de Gentse gemeenteraad. Hoe sommigen er zich weer proberen uit te lullen in het Journaal. Ik had het volste vertrouwen in dat bestuur ondanks de Optima-affaire. Zelfs dàn ! Nu , na deze politieke bom had ik daags voordien gehoord over het voorstel om geen cumul meer toe te passen bij de politiekers bij SP.a .en nu dit? Een semi publieke holding waar onze Gentse politiekers zouden betrokken zijn die torenhoge premies uitreikt, postjes verdeelt en belegt in chemische wapens? WTF ? Is dit socialisme? Liberalisme? Dan lees en zie je dit in de media? Dan zie je hen op een mooie zondagochtend samen staan aan het Gentse stadhuis om vrede en verdraagzaamheid te prediken na de aanslagen in Parijs? Geen wonder dat het politiek landschap meer versnipperd wordt en dat de mensen minder tot geen vertrouwen meer hebben in de huidige beleidsmensen. Alleen vrees ik dat wie er nu politiek voordeel kan uit halen bij traditionele partijen dat eens die zijn verkozen na 2018 zelf de lakens zullen uitdelen op nét dezelfde wijze zoals we nu te zien krijgen en ons terug een rad voor ogen zullen draaien met de gekende gevolgen vandien. Zelfs bij Groen! ik zie geen ander elternatief meer. Niet te geloven... Mijn stem staat nu al reeds vast voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Ik kan niet anders.
ik heb Bracke al felicitaties gestuurd. Volgend jaar wordt hij de nieuwe burgemeester. Dat we nu langs alle kanten bestolen worden door deze gangsterregering is grotendeels de schuld van de socialisten! Mensen nemen dat zakkenvullen van socialisten véél serieuzer van liberalen en zo. Van die gasten met hun landerijen in Italie en zo ,verwacht je gewoon dat ze hun zakken vullen!