PVDA lanceert Antwerps Charter tegen Armoede

Een grootstad in een van de rijkste landen te wereld, en toch groeit bijna een op de drie kinderen er op in armoede. De PVDA stelde een tienpuntenplan op om van armoedebestrijding echt een prioriteit te maken in Antwerpen. 

Maandag was de grote dag voor vele Antwerpse kinderen en scholieren. De eerste schooldag. Een moment om naar uit te kijken. Maar veel ouders zien er tegenop, omdat ze het niet breed hebben.

“Leerkrachten geven al jaren het signaal dat steeds meer kinderen met een lege brooddoos naar school komen”, legt Lise Vandecasteele, OCMW-raadslid voor de PVDA in Antwerpen, uit. “Bij steeds meer kinderen is er thuis gewoon geen eten om mee te geven. Sommige kinderen krijgen een zakje chips mee naar school, omdat dat goedkoper is. Met een lege maag kun je natuurlijk onmogelijk normaal functioneren op school. Vaak proberen leerkrachten zelf een manier te vinden om kinderen toch wat soep of boterhammen te geven. Maar het is een teken aan de wand dat er iets grondig misloopt.”

“Het thema wordt genegeerd”

Het is de olifant in de kamer op het Antwerpse Schoon Verdiep. De armoede neemt verontrustende proporties aan, maar het beleid steekt zijn kop in het zand. Nochtans liggen veel Antwerpenaren wakker van de armoede in onze stad. Bij de Grote Bevraging die de PVDA vorig jaar bij bijna 9.000 Antwerpenaren afnam, werd armoede als hoogste prioriteit genoteerd. En dat bij alle leeftijdsgroepen en alle beroepscategorieën.

Daarom voerde de PVDA donderdagmorgen in Antwerpen actie. Met 200 lege brooddozen. Als aanklacht tegen hongerige kindermagen. Maar vooral om het stadsbestuur wakker te schudden om van armoedebestrijding de absolute prioriteit te maken. “In deze kiescampagne wordt over heel veel gepraat, maar het grootste probleem, de armoede, blijft maar stijgen. Het thema wordt genegeerd, zowel in het beleid de afgelopen jaren als nu in de kiescampagne.”

Volle maag

“Er zijn heel wat manieren om kinderarmoede tegen te gaan, maar dan moet je wel een ander beleid hebben, een beleid dat inzet op mensen en niet op beton en enkel de grote bedrijven”, aldus Lise Vandecasteele. De PVDA stelt daarom een charter voor met tien punten.

“Als allereerste punt moeten we ervoor zorgen dat alle kinderen op school een volle maag hebben”, zegt Lise Vandecasteele. “Daarom moet de stad voor iedereen kosteloos gezonde maaltijden aanbieden op school. Als we nu niet ingrijpen komen we later voor grote problemen te staan. Opnieuw dreigt een hele groep mensen onvoldoende kansen te krijgen om volop hun capaciteiten te ontwikkelen. Zo creëer je vandaag de armoede van morgen.”

Maar kinderarmoede is maar het topje van de ijsberg. “Daaronder zitten sociale problemen bij die kinderen thuis. Ze wonen vaak in een ongezonde woonst waar er weinig plek is om te studeren. Ze kunnen door de armoede niet deelnemen aan sport of culturele activiteiten. De thuissituatie in het algemeen is stressvol omdat de ouders flexi-jobs hebben ... Zo krijgen kinderen in armoede heel wat minder kansen.”

Commentaar toevoegen

Reacties

Ik hoop ook echt dat jullie waarmaken wat jullie ons beloven. Ik sta vandaag zo sceptisch tegenover politici daar ze liegen en bedriegen tegen de sterren op , ze bezorgen zichzelf en hun pionnen postjes, terwijl die mensen waardeloos zijn en dit enkel doen uit gebrek aan kunde en toch rijkelijk beloond willen zijn. met een dubbele master en 57 jaar geraak je dan weer nergens. Foute boel en hoog tijd om orde op zaken te stellen. Vanuit mijn laatste aanstelling als lector beeld in het lerarenonderwijs heb ik die schrijnende situaties gezien en achte het niet voor mogelijk. Niet alleen in Antwerpen ook in dorpen, gemeenten en kleine steden. Waar zitten we met het recht op leven, recht op eten,recht op onderdak? Basis mensen rechten? Is vandaag in dit verwrongen België allang niet meer aan de orde. Ik reken op jullie
Voor die schoolmaaltijden moet eens nagegaan worden hoe het werd georganiseerd in de jaren vijftig want na de oorlog waren er ook veel armoedetoestanden en toen hebben de stadsscholen op dat gebied veel initiatieven genomen. Verder werd er aangedrongen dat elk kind een lepel levertraan zou innemen, dit vind je nog terug in de boeken van Jommeke. In het katholiek onderwijs was er de melkdistributie, Rond 10h00 kreeg elk kind een flesje AA-melk. Hiervoor moest wel een bijdrage betaald worden. Ik denk dat dergelijke dingen in archieven moeten kunnen teruggevonden worden. Op dezelfde wijze kun je nu natuurlijk niet meer werken, maar het is misschien interessant om na te gaan hoe toen de armoede op school werd aangepakt. De stad heeft toen heel wat inspanningen geleverd. Ook spijbelen kwam toen regelmatig voor, misschien vind je nog verslagen van bezoeken aan huis waar schrijnende toetanden heersten.
Charter tegen armoede...wat zal men die Gatz (Sven) nog allemaal laten afschaffen van subsidies (en altijd rechtstreeks ten voordele van diegenen die toch al veel te rijk zijn..en enkel nog rijker worden...)...eerst schaft hij voor de radio de FM-band af, zodat iedereen (ook de oudere mensen, die zo allang niet meer meekunnen laat staan mee zijn..) een nieuw toestel zal moeten kopen, eerst een DAB-radio, maar ondertussen ook weeral is voorbijgestreefd en onbruikbaar is, dus weer een nieuwe, nu een DAB+...echte gangsterpraktijken zijn dit, niks meer niks minder!!! En hij wist het, weet dus heel goed waar hij mee bezig is en wat hij de mensen, het gepeupel ermee aan doet!!...Nu dus vanaf december geen ondersteuning en subsidiering meer voor instandhouding van DVBT voor TV- ontvangst via digitale decoder voor 1 en CANVAS/ KETNET wat verder geen abonnement vereist, dus ook dit weeral ten koste van hen die zich dat ook niet kunnen permitteren zo'n abonnement...en dus ook weeral het zelfde stramien als boven beschreven..maar ja zegt ie, het gaat hier enkel om 40 tot 100000 afnemers..hij weet dat niet precies, wat hij wel weet is dat hij dat afschaft, want 100000 is toch niet zo veel.., te weinig voor hem...ja, hallo?....Wat hij wel weet is dat die afnemers dan een duur abonnement zullen moeten aangaan, waarvan hijzelf misschien ook wel een deel van in zijn zak(ken) zal kunnen steken... (dat velen niet zullen kunnen betalen), voor veel zenders te betalen dus, die ze toch niet nodig hebben, noch allemaal zullen kunnen bekijken!!!....ja, hallo(!)...charter tegen armoede?....
Beste, De huur zou volgens de Universiteit van Antwerpen maar 21% van het maandloon mogen zijn. Van €1.200,00 maandloon, doch nu betalen wij al minstens 50% = 1/2 maandloon: €600,00 per maand. Dat is een koopkracht verlies van € 348,00 per maand x 12 maanden = € 40176,00 op een jaar. Jean.