PVDA lanceert petitie: Speel niet met terreurgeld in Antwerpse haven

auteur: 

Webteam PVDA

Speel niet met terreurgeld: geen Saoedische concessie in Antwerpen! Teken de petitie.

1. De Saoedische bankiersfamilie Al Issa heeft een concessie aangevraagd voor de firma Energy Recovery Systems (ERS) voor een investering in de Antwerpse haven. Maar Saoedi-Arabië is volgens alle internationale rapporten ‘de belangrijkste bron van financiële steun voor soennitische terroristische groepen wereldwijd’.

2. Het is hypocriet om het terrorisme te willen bestrijden met harde maatregelen op binnenlands vlak, wanneer men tegelijkertijd de rode loper uitrolt voor de financiers van datzelfde jihadi-terrorisme op buitenlands vlak.

3. Het is perfect mogelijk de aanvraag van ERS te weigeren. De infrastructuur van de haven is publiek goed. Bedrijven kunnen een kaai in concessie nemen, als ze aan een aantal economische, sociale, ecologische én ethische voorwaarden voldoen.

4. Het havenbedrijf weigerde in 2014 een investering van het Italiaanse Palumbo wegens ‘banden met de maffia’. Wat kan voor de maffia, moet kunnen voor het Saoedische regime. Voor zo’n weigering is geen toelating van de federale of Vlaamse overheid nodig.

5. Er zijn ook andere kandidaat-investeerders die een concessie-aanvraag hebben lopen. Het is dus mogelijk om alle andere investeringsopties uit het marktonderzoek voor het Delwaidedok opnieuw open te stellen.

Daarom vragen de ondertekenaars van de petitie dat de Saoedische firma ERS geen concessie krijgt in de Antwerpse haven.