De toekomst van de jeugd = burn-out? (Foto soldair, Salim Hellalet)

PVDA pleit voor een nationale raad voor burn-out

Op 14 november keurde de Kamer de oprichting van een "Nationale Raad voor Productiviteit” goed, een nieuw instrument om haar asociaal beleid verder te zetten. De PVDA diende een amendement in voor de oprichting van een “Nationale raad voor burn-out”. Eerst de gezondheid, niet de winst.

De Raad heeft als doel het analyseren van productiviteit in België en ze verder te verhogen. De regering heeft dus een nieuw instrument om haar werknemers uit te persen. Op deze manier heeft ze een excuus om haar asociale maatregelen te rechtvaardigen. Een beleid dat zich louter richt op het beschermen van de winsten van de patroons, eerder dan op het beschermen van de inkomens en de gezondheid van de werknemers.

Deze rechtse regering heeft resoluut gekozen om druk te zetten op de arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers. Maar waar stellen we de grens aan deze wedloop naar steeds meer productiviteit? Want het bilan van dit beleid is ronduit dramatisch: de Belgische werkende klasse, uitgeperst als citroenen, was nog nooit zo moe en nog nooit zo ziek als vandaag Het aantal langdurig zieke werknemers blijft jaar na jaar toenemen. Dat is waar deze ontembare jacht naar winst toe leidt: een dikke chequeboek voor sommigen, een medisch attest voor anderen, steeds talrijker.

Daarom diende de PVDA een amendement in voor de oprichting van een "Nationale Raad voor Burn-out". Deze raad zou de opdracht krijgen systematisch de effecten van de evolutie van de productiviteit en de concurrentie te meten op de gezondheid en het welzijn van de werknemers. De meerderheid, gesteund door het Vlaams Belang, de Parti Populaire en het cdH, stemde tegen ons amendement; de Groenen, Défi en de PS onthielden zich; de sp.a en natuurlijk de PVDA stemden voor.

Labels