Bart Tommelein (Open Vld), hier met zijn voorgangster Annemie Turtelboom die ontslag moest nemen als minister na de volkswoede om haar Turteltaks. (Foto Nicolas Maeterlinck / Belga)

PVDA start petitie: “Vervang de #Tommeltaks door een #Hutstaks”

“Ook een kleine Tommeltaks is een onrechtvaardige taks.” De PVDA start een petitie tegen de nieuwe Tommeltaks en eist dat de Vlaamse regering het geld van de Turteltaks terugstort aan de bevolking. “Wij willen ons geld terug.”

"De Turteltaks is door het Grondwettelijk Hof vernietigd en ook het plan om een alternatieve taks van 50 euro op te leggen is na nachtelijke onderhandelingen van de baan”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. “Dat durft de Vlaamse regering niet meer, na het massale protest tegen de Turteltaks en de overwinning van de PVDA en Test-Aankoop in het Turteltaksproces. De mensen zijn de dure energiefacturen grondig beu.”

In de plaats komt een Tommeltaks van 10 euro, maar ook die kan op geen genade rekenen bij de linkse partij. “Energieminister Bart Tommelein heeft op 25 juni formeel beloofd: ‘met mij komt er geen nieuwe energieheffing’. Die komt er nu toch. Dit is een regering van leugenaars" aldus De Meester. "De energiefactuur blijft een Vlaamse koterij van taksen en heffingen. Wij willen de groenestroomkosten uit de energiefactuur."

De PVDA lanceert een petitiecampagne op www.stoptommeltaks.be. “Ook een kleine taks is een taks”, aldus de PVDA. “Dat is onrechtvaardig. Onze energiefactuur is verdubbeld op twee jaar tijd. Elke nieuwe taks is er een te veel. Wij willen de energiefactuur omlaag, niet omhoog. Wij hebben de Turteltaks doen vernietigen, die Tommeltaks krijgen we ook wel weg.”

“Waarom gaat de Vlaamse regering het geld niet halen bij de zonneplantages van Fernand Huts & co?”, vraagt Tom De Meester zich af. “Zij krijgen miljoenen euro subsidies die betaald worden via onze energiefactuur. Sinds wanneer is woeker een verworven recht? Wij willen dat de Tommeltaks geschrapt wordt, en vervangen wordt door een #Hutstaks op de woekerwinsten van commerciële zonneplantages. Dat brengt 115 miljoen per jaar op. Wij hebben genoeg betaald.”

De PVDA eist ook het teveel betaalde geld van de Turteltaks terug. “Het Grondwettelijk Hof heeft de Turteltaks ongrondwettelijk verklaard. De Vlaamse regering kon niet anders dan de Turteltaks schrappen, maar weigert halsstarrig om het geld dat wij in 2016 en 2017 betaalden terug te storten. Het is alsof dieven na een diamantroof veroordeeld worden maar de buit gewoon houden. Dat is onrechtvaardig.”

De petitie kan ondertekend worden op www.stoptommeltaks.be.

Commentaar toevoegen

Reacties

Een Hutstaks lijkt mij VOORLOPIG ijdele hoop. De rijken hebben hun vazallen in het uitgesproken rechtse Parlement / Regering zitten. En in gegeven omstandigheden lijkt het mij nogal onwaarschijnlijk dat ze verder zouden KUNNEN kijken dan hun neus lang is. Bovendien dacht ik dat de blauwen tegen elke vorm van nieuwe belastingen waren. Niet dus.
Vlaamse KOTERIJ van taksen en heffingen. Het juiste woord op de juiste plaats. Bij mijn ouders thuis hadden wij vroeger ook heel wat koten achteraan ons huis. Een konijnenkot, een waskot, een kolenkot ... Enfin, ge kon niks bedenken of wij hadden er een kot voor. Ik dacht dat dat gedoe met die KOTERIJ verleden tijd was. Heb ik dus verkeerd gedacht.
Wij willen ons geld terug!!
Yep, mét interest.
Er moet terug een begin gemaakt worden van volksbanken met een degelijk interest en het opstarten van co-operatieven. Laat de internationale overwinnen. banken voor de mensen, geen mensen voor de banken. punt uit. Het moet gedaan zijn met dat rechts gespuis, dat België kapot maakt. Bart De Wever als eerste, en toch blijft de bevolking stil, dit terwijl je op straat gans andere dingen hoort. Rood is en blijft troef.
Beste Heer of Mevrouw Janssens als we een dam willen opbouwen tegen het huidige succes van rechtsdenkende mensen dan gaan we dat met verstand moeten doen. Dat kunnen we alleen door een verenigd links. Het volstaat niet dat we aan de zijlijn wat staan te roepen of deelnemen aan een betoging die heel dikwijls uit de hand loopt en alleen maar zorgt voor imagoschade. Neen we moeten de stap durven zetten en lid worden van de PVDA/PTB. Als we de PVDA/PTB machtig maken dan pas kunnen we gepast actie voeren. Dan kunnen we in elke gemeente van het land ons gewicht in de schaal leggen om te bouwen aan een betere en eerlijkere wereld. Dat is het toch wat we willen niet? Misschien wordt de rechtsdenkende en graaiende mens dan ook wat menselijker en kunnen we ook hem op andere gedachten brengen.