(Foto Goya Bauwens / Flickr)

PVDA stemde tegen levensduurverlenging kerncentrales

auteur: 

Webteam PVDA

“Terwijl gezinnen en kleine ondernemingen steeds meer moeten betalen voor hun energie, krijgt Electrabel het ene cadeau na het andere van de regering”, sprak PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees op 2 juni in de Kamer. 

Kernenergie is gevaarlijk. Dat toonde de ramp in Fukushima aan. Door de leeftijd van centrales in Doel en de nabijheid van Antwerpen is deze kerncentrale veruit de meest gevaarlijke van Europa. De regering heeft de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 erdoor gedrukt: hier is geen milieueffectenrapport aan voorafgegaan en de mening van de bevolking werd niet gevraagd. Het enige standpunt dat tot de minister is doorgedrongen, was dat van Electrabel.

Bovendien hebben we volgens netbeheerder Elia al die reactoren helemaal niet nodig. Het gevaar voor schaarste komt er doordat de regering geen vooruitgang boekt inzake hernieuwbare energie. Het is net de verlenging van de levensduur van de kerncentrales die investeringen in duurzame technologieën belemmert. Het gaat hier trouwens ook om verdoken staatssteun: de eigenaars van de centrales hebben het recht om ze langer uit te baten dan de oorspronkelijk vastgelegde levensduur, en dit tegen een minimale prijs waarvan niet aangetoond werd dat die marktconform is.

“Dit zijn geen kerncentrales, dit zijn cashcentrales”

De multinational ENGIE (het moederbedrijf van Electrabel) zal jaarlijks een – fiscaal aftrekbare – bijdrage van 20 miljoen euro moeten betalen. De enige reden voor het openhouden van de centrales is de duurzame ontwikkeling van de winst: de nucleaire opbrengsten voor 2014 werden geraamd op 421 à 506 miljoen euro. “Dit zijn geen kerncentrales, dit zijn cashcentrales”, sprak Marco Van Hees op 2 juni in de Kamer.

“Deze regering geeft de sleutels van het energiebeleid aan een handjevol multinationals die beslissen of ze al dan niet investeren. Terwijl gezinnen en kleine ondernemingen steeds meer moeten betalen voor hun energie, krijgt Electrabel het ene cadeau na het andere van de regering. We zijn veel te afhankelijk van een privésector die meer belang hecht aan winst dan aan een coherente energietransitie. Ons alternatief is een openbare sector die de kerncentrales sluit, hernieuwbare energie ontwikkelt en moderne gascentrales en warmtekrachtcentrales opent.”

De PVDA stemde dan ook tegen de verlenging van de levensduur van de kerncentrales.