Foto Boaz Guttman / Flicr

PVDA veroordeelt Spaans staatsgeweld en pleit voor onderhandelde oplossing

De PVDA veroordeelt het brutale geweld van de Spaanse politie in Catalonië en roept op tot dialoog. “Wij veroordelen het brutale Spaanse staatsgeweld, en pleiten voor een onderhandelde oplossing”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

“Dit is het autoritaire Europa in de praktijk: afwijkende meningen worden brutaal onderdrukt. In plaats van mensen te laten stemmen worden stembureaus bestormd door de Guardia Civil. In plaats van een dialoog aan te gaan worden rubberkogels afgevuurd op vreedzame betogers. In plaats van het debat aan te gaan worden websites geblokkeerd. In plaats van openheid en ruimte voor alle gevoeligheden in het debat wordt het debat met geweld gesmoord. Het optreden van de Spaanse staat polariseert en duwt nog meer mensen in de handen van de separatisten. Net zoals Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, waarbij ik onlangs nog op bezoek was, pleiten wij voor een breed maatschappelijk debat en een onderhandelde oplossing. Dat is ook het standpunt van Izquerda Unida (Verenigd Links) en van Podemos in Spanje.”

‘Als de fundamentele vrijheden ondergraven worden treft dat iedereen’

Ook de rechtse regering in Catalonië zelf draagt een verantwoordelijkheid, door het conflict bewust op de spits te drijven. Heel wat fiere Catalanen staan terecht op hun rechten maar willen daarom nog geen afsplitsing en zijn erg gekant tegen de harde neoliberale besparingspolitiek van de Catalaanse regering die het steden als Barcelona net moeilijk maakt om een eigen ontwikkeling te maken; 

Vorige week nog zei burgemeester Ada Colau aan de Britse krant The Guardian: “Er zijn vele niet-separatisten zoals wijzelf die – ook al zijn we heel kritisch voor het erg eenzijdige parcours dat door de Catalaanse regering wordt gereden – vandaag wel oproepen voor een onderhandelde oplossing, die overeenkomt met de 82 procent van de Catalaanse bevolking die nu wel wil dat er een referendum wordt gehouden." Heel wat mensen die eerst tegen dat referendum waren, waren door het harde en dove optreden van de Spaanse staat uiteindelijk voor het referendum.

Alberto Garzón, de erg populaire woordvoerder van het linkse Izquerda Unida (Verenigd Links) waarschuwt ook voor de escalatie van het staatsgeweld: “Het geweld van de rechtse conservatieve regering in Spanje treft niet alleen de separatisten, maar de hele samenleving. Als de fundamentele vrijheden ondergraven worden treft dat iedereen. Tegen welke politieke tegenstanders zal de Guardia Civil morgen worden ingezet? En overmorgen?”

Ondertussen eisen burgemeester Ada Colau en het linkse Izquerda Unida het ontslag van de rechtse premier Rajoy omwille van ongezien en onverantwoorde politiegeweld.  De PVDA ondersteunt die eis.

‘Separatisme is niet het alternatief voor het neoliberale staatsgeweld’

“Het staatsgeweld uit Madrid is niet alleen militair. Het is ook economisch, zoals in de rest van de Europese Unie. Torenhoge werkloosheid, een gigantische wooncrisis, een toenemende tweedeling en een kleine kliek die steeds rijker wordt zorgen voor steeds grotere maatschappelijke spanningen. Het alternatief voor dit neoliberaal geweld is niet het separatisme. Niet in Catalonië, niet elders in Europa.”, zegt Peter Mertens. “We zien net dat de Catalaanse staat de eerste is om zelf neoliberale wetten toe te passen en stokken in de wielen de steken van de eigen linkse ontwikkeling van steden als Barcelona. Er is een ander Spanje nodig, binnen een andere Europese Unie, gebaseerd op solidariteit en eenheid, in plaats van op concurrentie en onevenwichten.”