PVDA+ Vlaams Brabant :: Jong lijsttrekkersduo verklaart oorlog aan armoede

auteur: 

Webredactie

In Vlaams-Brabant pakt PVDA+ uit met twee jonge lijsttrekkers waar heel wat pit in zit: Line De Witte en Sander Vandecapelle. Samen verklaren ze in de eerste plaats de oorlog aan de armoede in ons land. Gewapend met heel wat studiewerk weten ze hoe ze die oorlog tot een succesvol einde kunnen brengen. Ontdek waarom ze uw stem dubbel en dik verdienen. Tine Van Rompuy duwt de lijst voor de Kamer.Op de persconferentie stelde boegbeeld Tine Van Rompuy de twee jonge lijsttrekkers voor. Tine zal zelf de lijst voor de Kamer duwen.

Sander Vandecapelle trekt de lijst voor de kamer. Hij is 26 jaar en sociaal werker. Werd geboren in Vilvoorde, groeide op in de Brusselse rand in de gemeente Dilbeek en bleef als student "plakken" in Leuven.

Line De Witte trekt de lijst voor het Vlaams Parlement. Ze is geboren en getogen in Leuven en heeft haar strepen verdiend als voorzitter van Comac, de jongerenbeweging van de partij, in studentenstad Leuven. Ze is 25 jaar en werkt nu als wetenschappelijk medewerker aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.

Lijsttrekkersduo verklaart armoede de oorlog

Zowel de Vlaamse als de Federale regering hebben gefaald in hun armoedebeleid. Bij de massa-enquête die de PVDA organiseerde bij 42.420 Belgen, kwam dat als grootste bekommernis naar voor.

"Als directe maatregel eisen we  met PVDA dat Maggie De Block nog voor de verkiezingen noodmaatregelen neemt tegen de kinderarmoede. Die steeg al drie jaar op rij, terwijl de staatssecretaris 90 miljoen euro heeft teruggestort van haar budget in 2013."

Fakkeljobs als oplossing voor jongerenwerkloosheid

"Werkloosheid is echt een probleem in onze generatie", zegt lijsttrekker Line De Witte. "Als PVDA zijn we voor het systeem van de 'fakkelbanen', waarbij ouderen de fakkel kunnen doorgeven aan een jongere die hij op het werk opleidt. Maar dat bestaat gewoon niet, de regering heeft het brugpensioen zelfs afgeschaft. Verder is er 1 job voor 17 werkzoekenden. Met de PVDA willen we de werkloosheid aanpakken, niet de werkzoekenden."

PVDA kan voor de verrassing zorgen

De partij zit in de lift. De peilingen schatten ons op 3% in Vlaanderen. We stellen zelf vast dat steeds meer mensen willen meewerken. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 gingen we van 5 naar 13 werkingen in Vlaams Brabant. Bij de jongeren zien we hetzelfde: er is veel enthousiasme om ertegen aan te gaan. Dus we gaan er voor! In oktober 2012 zorgde de PVDA+ in Antwerpen voor een grote verrassing. Wat in Antwerpen kan gebeuren, kan ook hier.

Lijsttrekker Kamer
Sander Vandecapelle
twitter: @SanderVDCapelle

Lijsttrekker Vlaams Parlement
Line De Witte
twitter: @LineDeWitte

Extract interview met de lijsttrekkers en boegbeeld Tine Van Rompuy

Lees hier het volledige interview 

De PVDA trekt nu mee de kaart van de strijd tegen de armoede. Vanwaar komt die nadruk op dat probleem?

Sander Vandecapelle: We willen inderdaad het probleem van de armoede op de politieke agenda zetten. Bij de massa-­enquête die de PVDA organiseerde kwam dat als grootste bekommernis naar voor. Dat de armoede toeneemt stel ik elke dag vast in het dienstencentrum in Anderlecht, dat ik twee jaar geleden mee hielp oprichten. Bij activiteiten die 3 of 4 euro kosten, zijn er al direct die afhaken, wegens geldgebrek. Armoede is veel breder dan de honderden daklozen in grootsteden. Wij willen de kansarmoede bestrijden en opkomen  voor  de  groep  die  het  vandaag  moeilijk  heeft  en  enorm  is  gegroeid.  In  die  groep  zitten alleenstaanden, huurders, 65­plussers en kinderen.

Line De Witte: Ook onder de studenten van Comac zie je dat: velen zeggen dat ze het thuis veel moeilijker hebben.

Tine Van Rompuy: Ik ben psychiatrisch verpleegster en ben verontrust over het stijgend aantal zelfdodingen. In Europa zijn wij de trieste recordhouders van zelfdoding onder vrouwen. Dat heeft te maken met de crisis en dat  zeggen  de  specialisten  nu  zelf  ook:  bij  een  stijging  van  de  werkloosheid  met  1  %  gaat  het  aantal zelfdodingen met 0,8 % omhoog.