Foto: Karina Brys

PVDA voert actie tegen tariefverhogingen en verminderde dienstverlening bij De Lijn

Foto: Karina Brys
Foto: Karina Brys
Foto: Karina Brys
Foto: Karina Brys
Foto: Karina Brys
Foto: Karina Brys
Het Laatste Nieuws 7/3/2015

De PVDA voerde deze ochtend actie op de Antwerpse Rooseveltplaats, een belangrijk knooppunt van bussen en trams. De linkse partij klaagt de prijsverhogingen en de verminderde dienstverlening van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn aan. “Er moet door de Vlaamse overheid niet bespaard worden op openbaar vervoer, maar wel geïnvesteerd”, stelt de partij.

PVDA vraagt de intrekking van de tariefverhogingen …

Op 1 februari verhoogden alle tarieven bij De Lijn. Een 'Biljet enkele rit' ging van 2 naar 3 euro. Een 'Sms-ticket' ging van 1,55 naar 1,95 euro. De 'Lijnkaart', waarmee je 10 ritten kan maken, ging van 10 naar 14 euro. Enz.

Wouter Van Damme, voorzitter van de PVDA Antwerpen : “Voor Sandra, een moeder van vier dochters, die bij mij haar verhaal deed, betekenen de prijsverhogingen concreet dat zij de prijs voor haar vervoer bijna zag verdubbelen. Voor 3 'Lijnkaarten' moest ze plots 42 euro in plaats van 24 euro betalen, want ook de korting voor gezinnen met drie of meer kinderen werd afgeschaft. Het gaat hier dus om serieuze tariefverhogingen die de bus en de tram voor sommige mensen onbetaalbaar maken.”

“En neem nu dat je sporadisch al eens het openbaar vervoer neemt, dat je bijvoorbeeld in het weekend al eens met je gezin van vier naar het stadscentrum gaat met tram of bus. Dan doe je dat nu voor de prijs van 24 euro. Veel kans dat met de auto gaan dan goedkoper is. Het gebruik maken van het openbaar vervoer, als alternatief voor de auto, wordt zo sterk afgeraden.”

… en verzet zich tegen de vermindering van de dienstverlening

Tegenover de prijsstijgingen staat dan weer een vermindering van de dienstverlening. “Zo zullen er vanaf mei – behalve in de Centrumsteden – geen bussen meer rijden op zondag voor 10u en na 19u. Ga nog maar eens naar de markt of op familiebezoek op zondag. De 'Belbussen', bussen die in dunbevolkt gebied op aanvraag rijden, wil men gewoon afschaffen. En ook in de steden zelf schaft men verder buslijnen af. In de stad Antwerpen zal zo bijvoorbeeld vanaf april buslijn 244 niet meer rijden. Het ziekenhuis Erasmus zal dus niet meer aan de voorzijde worden bediend.”

PVDA wil geen besparingen maar investeringen in openbaar vervoer

De PVDA gaat niet akkoord met deze zoveelste besparing die de Vlaamse Regering aan onze openbare vervoersmaatschappij De Lijn oplegt. Om personenverkeer van de weg te halen en verkeersarmoede tegen te gaan is volgens de linkse partij een omslag in het openbaar vervoer nodig. Wouter Van Damme besluit: “In plaats van te besparen wil de PVDA net 1 miljard euro investeren in openbaar vervoer om tot een modern, fijnmazig en betaalbaar vervoersnet te komen. Meer middelen naar het openbaar vervoer, daar wordt iedereen beter van, dat is goed tegen files en voor het leefmilieu".