Foto Solidair.

PVDA voert opnieuw campagne voor verlaging energieprijs (en rekent opnieuw op overwinning)

auteur: 

Dirk Tuypens

Van april 2014 tot september 2015 betaalden we 6 in plaats van 21% btw op elektriciteit. Omdat de regering-Di Rupo dat had beslist. Daar ging een lange strijd aan vooraf, waarin de PVDA het voortouw nam. Vandaag doet de partij dat opnieuw, met een nieuwe campagne en een nieuwe petitie.

De PVDA startte haar campagne voor een btw-tarief van 6% voor gas en elektriciteit in 2007. Het voorstel werd ook een speerpunt in het verkiezingsprogramma dat jaar. Om de eis voor een lager btw-tarief kracht bij te zetten, werd een petitie opgestart.

Op 23 juni 2008 werden de eerste 100.000 handtekeningen overhandigd aan toenmalig premier Yves Leterme. De enthousiaste campagneteams zouden uiteindelijk meer dan 225.000 handtekeningen verzamelen. En dat niet alleen. Ze overtuigden vakbondsafdelingen, KWB en Boerenbond, betoogden voor het hoofdkwartier van Electrabel en bestookten partijvoorzitters met mailbombardementen. Hun meest opgemerkte wapenfeit lieten ze optekenen in de nacht van 4 op 5 april 2011. In het hele land voerden de PVDA-activisten toen actie tegen de energieprijzen van Electrabel. Op de verschillende koeltorens van Electrabel projecteerden ze de slogans “Verlaag de btw op energie van 21% naar 6%” en “Electrabel moet betalen”. De regering kon er uiteindelijk niet meer naast kijken.

In haar vorige campagne verzamelde de PVDA 225.000 handtekeningen voor een verlaging van de btw op energie. (Eerste minister Yves Leterme, PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw, PVDA-energiespecialist Tom De Meester, PVDA-voorzitter Peter Mertens).

 

Weinig animo bij traditionele partijen

De btw-verlaging die de regering Di Rupo doorvoerde werd niet ingegeven door sociaalvoelendheid. De maatregel werd dan ook zo beperkt mogelijk gehouden. Om te beginnen was de btw-verlaging alleen van toepassing voor elektriciteit, niet voor gas. Vervolgens ging het ook om een tijdelijke maatregel. En energiereus Electrabel bleef in het hele verhaal buiten schot.

Ook de Vlaamse socialisten liepen aanvankelijk niet warm voor de btw-verlaging. In 2012 beweerde Johan Vande Lanotte, toen minister van Consumentenzaken, geheel onterecht dat de verlaging onwettig was en verboden door Europa.

Weinig bijval was er ook bij Groen. Toenmalig voorzitter Wouter Van Besien noemde het idee zelfs “asociaal en niet duurzaam”. Een btw-verlaging zou vooral de rijken ten goede komen en leiden tot energieverspilling bij de gezinnen. Ook CD&V sprak van een “antiklimaatmaatregel”.

N-VA was - weinig verrassend - ook tegen. “De verlaging van de btw levert niets op voor de bedrijven”, zei Jan Jambon, “die zijn immers vrijgesteld van btw.”

Het hoefde dan ook niet te verbazen dat de regering Michel I, gedomineerd door N-VA, de btw op elektriciteit onmiddellijk na haar aantreden opnieuw verhoogde naar 21%. Een maatregel die de N-VA tot vandaag uitdrukkelijk blijft verdedigen. Dat bleek duidelijk in een interview met Raoul Hedebouw (PVDA) en Bert Wollants (N-VA) in het programma Villa Politica. “Ik denk dat die 21% een fair btw-tarief is”, zei Wollants daar.

 

 

Een Belgisch gezin betaalt voor zijn energie gemiddeld 133 euro meer dan in de buurlanden

Stop dure energie

Als de regering Di Rupo in 2013 een btw-verlaging voor elektriciteit invoerde, dan was dat in grote mate dankzij de jarenlange campagne van de PVDA. Die verbreedde het maatschappelijk draagvlak en verhoogde de politieke druk.

In september dit jaar bleek uit een studie van de PVDA dat een Vlaams gezin 245 euro meer betaalt voor energie dan het gemiddelde in onze buurlanden. Het hoge btw-tarief in ons land speelt daar een grote rol in. In Duitsland bedraagt de btw 19%, in Groot-Brittannië 5%, in Frankrijk 17%. De strijd voor een betaalbare energiefactuur via een btw-verlaging is dus ook vandaag uitdrukkelijk nodig. In september lanceerde de PVDA dan ook opnieuw een petitie: www.stopdureenergie.be.

Zich tegen de winterse kou beschermen, is toch iets anders dan kaviaar eten of champagne drinken?

“Vlaamse gezinnen betalen het meest voor hun stroom, maar of het licht deze winter blijft branden, is een groot vraagteken”, zegt Tom De Meester. “Ook het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de totale stroomproductie gaat nauwelijks vooruit. In België dicteert Engie-Electrabel nu de wet. Maar het is opnieuw duidelijk dat we niet op een multinational kunnen rekenen voor een zekere en goedkope energiebevoorrading. En al zeker niet om voor een energieomwenteling richting groene stroom te zorgen. Het is tijd dat we energie terug in publieke handen hebben.”

Energie is geen kaviaar! Het is een basisrecht.

In vergelijking met onze buurlanden hebben we een van de slechtste stroomvoorzieningen, met risico’s op stroomuitval en daarbovenop nog eens een van de hoogste energiefacturen. Elektriciteit wordt op dezelfde manier belast als luxegoederen, aan een tarief van 21%. Maar energie is geen luxeproduct. Zich verwarmen tijdens de winter is niet hetzelfde als kaviaar eten of champagne drinken.

Verlaag de btw op elektriciteit naar 6%!

Commentaar toevoegen

Reacties

het mag inderdaad minder en de kosten mogen ook gedragen worden door deze die er meer hebben
Ik bens over de verlaging van onze energie facturen van 21 naar 6 procent want dit valt onder een basis behoefte.
Basisbehoeften zijn basis en geen luxe, dus hoeft er ook geen luxetax op geheven worden. Deze actie mag bijgevolg gerust uitgebreid worden (vb. ook gas).
Elektriciteit EN GAS zijn even levensnoodzakelijk als brood, aardappelen, fruit & groenten, en melk en afgeleide produkten zoals kaas, yoghurt, enz. Als we daarop 6 % B.T.W. moeten betalen, waarom dan op elektriciteit 21 % ?? Is zitten lezen bij een lamp om 18.00 u een luxe ?? Is het een luxe om 's avonds T.V. te kijken of aan je P.C. te werken of mails te versturen naar je vrienden aan de andere kant van de wereld ?? Ik dacht het echt niet !! En moeten we ons straks ook weer buiten wassen, met een emmer bevroren water zoals onze grootouders dat deden, toen ze van het veld of de stallen kwamen ?? Ik weet echt niet of er nog ministers (dictators) zijn die een klein schepje gewone gezonde grijze cellen hebben ?? Ik begin er toch serieus aan te twijfelen. Kaarsen branden is geen optie. Dat komt duurder uit dan elektriciteit, en je betaalt er ook 21 % BTW op. Er zijn veel betere ideeën om elektriciteit te besparen : De verlichting in etalages verminderen met minstens de helft ; De kerstboomverlichting langs de autostrades, en hoofdwegen enkel nog op op- en afritten en kruispunten. Vele kantoren laten een deel van hun verlichting de ganse nacht branden. Waarvoor is dat goed ? Dat een BTW heffing op elektriciteit niets zou veranderen is een feit. Als zij straks op hun produktielijnen ook 6 % of 21 % BTW zoden moeten betalen zal dat niet ten koste zijn van minder winst. Eerstens gaan ze dat doorrekenen in de verkoopprijs van hun produkten, en tweedens, gaan ze die aftrekken van hun winst, zodat ze hierop dan ook minder belastingen gaan betalen. Dus dat wordt een nul operatie. Tenzij er door de regering een akkoord wordt afgedwongen dat ze elektriciteit verbruik in de kantoren, hall, vergaderruimtes enz.. ook afzonderlijk zouden moeten betalen, met BTW erbij, en deze niet in aanmerking mogen genomen worden bij het bepalen van de winst. En ik betwijfel niet dat er nog andere middelen zijn die het verbruik van elektriciteit kunnen doen dalen, en een nieuwe 6 % B.T.W. justifiëren. In elk geval 21 % BTW voor gezinnen, scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, enz... IS NIET VERANTWOORD !!!!