Foto GUE/NGL

PVDA-voorzitter Peter Mertens op bezoek bij Verenigd Links in Europees parlement

auteur: 

Marc Botenga

Het was een bijzondere dag in het Europees Parlement. De PVDA werd er erkend als ‘geassocieerd lid’ van de fractie van Verenigd Links, de consequent linkse partijen in het Europees Parlement. Voorzitter Peter Mertens werd uitgenodigd om de PVDA voor te stellen.

In het Europees Parlement zijn verschillende fracties actief. De christendemocraten en sociaaldemocraten controleren het parlement. Ter linkerzijde van dit centrum is er de fractie van Verenigd Links (GUE/NGL), de vijfde grootste politieke groep met 52 verkozenen van 19 politieke formaties uit 14 Europese lidstaten. Onder meer Die Linke (Duitsland), Front de gauche (Frankrijk), SP (Nederland), Sinn Féin (Ierland), AKEL (Cyprus), Izquierda Unido en Podemos (Spanje), en de Communistische Partij van Portugal maken deel uit van de fractie.

De PVDA heeft nog geen Europese parlementsleden, al zal dat volgens alle recente peilingen in 2019 wel het geval zijn. De fractie van Verenigd Links heeft altijd de democratische traditie gehad om ook ‘geassocieerde leden’ toe te laten om deel te nemen aan de werkzaamheden van de fractie. Zo kunnen partijen die nog geen Europese parlementsleden tellen toch volop meewerken aan de activiteiten in het Europees Parlement. In het verleden hadden het Cypriotische AKEL en de Zwitserse Partij Van De Arbeid (PST) die status. Vandaag hebben naast de PVDA uit België ook het Luxemburgse Dei Lenk en het Noorse Sosialistisk Venstreparti (socialistische linkse partij) de status van geassocieerd lid.

De fractie van Verenigd Links (GUE/NGL) nodigde vandaag voorzitter Peter Mertens uit om de PVDA voor te stellen. Fractievoorzitster Gabi Zimmer (Die Linke) ontving Mertens met een warm welkom en maakte duidelijk dat het ook voor Verenigd Links erg interessant is om een Belgische partij te verwelkomen. Geen detail, zo zei ze, als je weet dat de meeste Europese parlementsleden en de staff drie op de vier weken in Brussel verblijven. Algemeen Secretaris Marina D'Alimonte verwoordde het zo: “soms leek het voor ons alsof België het verste van Europa lag, omdat er geen Belgische partij lid was van onze fractie. Dat verandert nu.”

Op zijn beurt maakte Peter Mertens duidelijk dat de PVDA, door zich te associëren binnen de fractie van Verenigd Links, veel kan opsteken over het functioneren van de Europese Unie. Het volstaat om naar de Europese discussies over de havenrichtlijn, de privatisering van de spoorwegen en de besparingspolitiek te kijken om het belang van Europa te begrijpen. Hij sloot zijn tussenkomst af met de boodschap dat de consequent linkse krachten in Europa niet de luxe hebben om niet samen te werken. Net door van elkaar te leren en samen te werken zullen ze sterker staan, ook in eigen land.

In de marge van de groepsvergadering was er een ontmoeting tussen Peter Mertens en Declan Kearney, nationale voorzitter van het Ierse Sinn Féin. Beide voorzitters spraken over de 100ste verjaardag van de Easter Uprising, over de Trojka en de situatie van het Ierse volk, over de recht-op-water-campagne en over de komende verkiezingen in Ierland. Aansluitend had PVDA-energiespecialist Tom De Meester een lang gesprek met Iers parlementslid Lynn Boylan uit Dublin (Sinn Féin) over de vraag wat wij kunnen leren uit de Ierse recht-op-water-campagne tegen de dure waterprijzen. Het werd een uitwisseling over duur water en dure elektriciteit en vooral over het verzet daartegen. Zo kreeg de nieuwe samenwerking binnen Verenigd Links meteen ook een praktische inzet.

Dit artikel komt uit het maandblad Solidair van maart 2016Abonnement.