PVDA vraagt openbaar onafhankelijk onderzoek na extreem machtsmisbruik tegen vluchtelingen

Gisteren kwam aan het licht dat vier politiemensen maandenlang zwaarwichtige criminele feiten pleegden. Vluchtelingen en mensen zonder papieren werden afgeperst en bestolen door politieagenten. De PVDA veroordeelt deze gruwelijke daden en vraagt een openbaar onafhankelijk onderzoek.

Mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, de allerzwaksten in de maatschappij, die worden afgeperst door de politie ... Je houdt het niet voor mogelijk in een beschaafd land, maar in Antwerpen gebeurde het. De Antwerpse korpschef Muyters en burgemeester Bart De Wever communiceerden dat er een intern onderzoek loopt en dat vier verdachten werden gearresteerd. De PVDA vraagt een openbaar onafhankelijk onderzoek naar deze gruwelijke daden.

Dat dergelijke feiten zo lang konden gebeuren, kan volgens de PVDA niet los gezien worden van het beleid van het Antwerps stadsbestuur en zijn burgemeester. Enerzijds is er de afbouw van de wijkagent, die het sociale weefsel in de buurt kent. Anderzijds worden steeds meer middelen ingezet voor bijzondere interventietroepen en voor steeds zwaardere bewapening, geïnspireerd door de angst voor aanslagen. Dit stadsbestuur focust te eenzijdig op “law and order” en repressie, wat mee leidde mee tot dit misbruik. Ook veiligheidsspecialisten zeggen het al langer: De Wever is teveel fan van het Amerikaanse politiemodel.

Herhaaldelijk stelde de oppositie in de Antwerpse gemeenteraad pertinente vragen over het gebruik van buitensporig geweld door politiemensen. Telkens antwoordde de burgemeester dat de politiemensen in kwestie geen enkele schuld hadden, dat de verhalen werden opgeklopt en verdraaid door de slachtoffers en dat de oppositie verantwoordelijk is voor het negatieve beeld van de politie.

De Antwerpse burger blijft na dit voorval echter met veel vragen zitten. Hoe konden deze zwaarwichtige feiten zo lang plaatsvinden zonder medeweten van collega's en oversten? Hoe werd het onderzoek gevoerd door de dienst Intern Toezicht? Hoe komt het dat de burgemeester pas gisteren op de hoogte werd gesteld van deze zeer zwaarwichtige feiten? Zal de burgemeester iets veranderen aan zijn veiligheidsbeleid? De PVDA eist transparantie en een openbaar onafhankelijk onderzoek.

Persdienst PVDA