PVDA wil Turteltaks voor rechtbank aanvechten

De Turteltaks is niet alleen asociaal en onrechtvaardig, maar ook ongrondwettelijk, zo blijkt uit het advies van de Raad van State. De PVDA kondigt gerechtelijke stappen aan.

“De Raad van State veegt de Turteltaks van tafel”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. “Gezinnen worden twee keer belast op hun energieverbruik: door de federale regering en via de Turteltaks nog eens door de Vlaamse regering. Dat is ongrondwettelijk. Bovendien blijkt de Vlaamse regering niet eens bevoegd. Er is maar één conclusie mogelijk uit het advies van de Raad van State. De Vlaamse regering moet de Turteltaks afvoeren. Je kunt de Grondwet niet negeren.”

De Turteltaks is asociaal en onrechtvaardig, zegt De Meester. “Nu al heeft een op de vijf gezinnen af te rekenen met energiearmoede, blijkt uit de Barometer Energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting. Gezinnen krijgen de rekening voor een groene schuldenberg waar zij geen schuld aan hebben. Waarom moeten wij opdraaien voor het falende energiebeleid van de Vlaamse regering? En waarom moeten gezinnen wél de rekening betalen, terwijl multinationals in verhouding 40 keer minder betalen? De grootste energieslurpers hoeven zelfs helemaal niks te betalen!”

De PVDA drijft haar acties tegen de Turteltaks op. Op www.stopturteltaks.be tekenden al meer dan 10.000 mensen een petitie tegen de Turteltaks. Op www.turteltest.be kunnen gezinnen zelf uitrekenen hoeveel de Turteltaks en andere regeringsmaatregelen kosten. Als de Vlaamse regering toch doorzet met haar plannen voor de Turteltaks stapt de PVDA naar de rechtbank, zegt Tom De Meester.

De PVDA wil de financiering van de groenestroomkosten grondig hertimmeren. “De Vlaamse energieregulator Vreg suggereerde in 2013 al om de groenestroomkosten uit de energiefactuur van de gezinnen en kleine bedrijven te halen en te financieren uit algemene middelen. Twee maatregelen dringen zich op: top de woekerrendementen van grootschalige zonnepanelenparken met terugwerkende kracht af en gebruik de nucleaire rente om de investeringen in de groene stroom van morgen te betalen. Het is onrechtvaardig dat de nucleaire taks voor Electrabel gehalveerd wordt, terwijl de bevolking wel een Turteltaks van 492 miljoen euro moet betalen.”

Persdienst PVDA

Commentaar toevoegen

Reacties

Ook een minister dient de wet te respecteren. Dus is een turteltaks niet mogelijk!