PVDA zet met Ben Van Duppen deelname aan bestuur Borgerhout verder

De PVDA gaat in het district Borgerhout opnieuw zes jaar samen besturen met Groen en sp.a. Op 8 januari legde 29-jarige Ben Van Duppen de eed af als schepen van begroting, armoedebestrijding, diversiteit en samenlevingsopbouw en senioren.

Asterix aan de Schelde, zo wordt Borgerhout soms genoemd. Het is het enige district in Antwerpen waar de N-VA ook de volgende zes jaar niet mee aan de knoppen zit. Hier maakt een progressieve coalitie van Groen, PVDA en sp.a de dienst uit. Borgerhout is ook het meest diverse district. Nergens wonen mensen met zoveel verschillende achtergronden samen. Of, zoals MC Lily, de stilaan wereldberoemde rapster op leeftijd, het zingt: “Borgerhout, dat is de wereld, en daarop zen ik fier”.
Voor de PVDA neemt Ben Van Duppen de komende legislatuur een schepenmandaat op. Hij wordt bevoegd voor begroting, armoedebestrijding, diversiteit en samenlevingsopbouw, senioren en markten en foren.

Op tournee met het bestuursakkoord

De jonge schepen heeft er duidelijk zin in: “We zijn heel blij dat we samen met onze coalitiepartners en de mensen en verenigingen in Borgerhout ons district verder vorm kunnen geven”, zegt Van Duppen. Samen maken we Borgerhout, zo staat er boven het bestuursakkoord en dat wil hij als schepen waarmaken. “Borgerhout is een plek waar heel veel initiatieven bestaan, verenigingen aan de slag zijn, buurtcomités straatfeesten organiseren, jongeren en ouderen zich engageren. Op die kracht van onderuit willen we steunen als we Borgerhout besturen. Het begint al bij het bestuursakkoord zelf. Dit is eigenlijk maar een ontwerp. De komende maanden willen we op tournee door Borgerhout gaan, om de tekst in de wijken en bij de verenigingen voor te leggen. De feedback die we zo krijgen, willen we verwerken om in de lente tot een definitief bestuursakkoord te komen. Dat doen we dan binnen drie jaar nog eens over, zodat we de vinger aan de pols kunnen houden.”

Initiatieven rond armoedebestrijding bundelen

“We gaan in de eerste plaats kijken wat we nog meer kunnen doen aan de armoede in Borgerhout”, gaat Van Duppen verder. “Er bestaan in Borgerhout veel initiatieven die strijden tegen armoede, zowel professionele als initiatieven van en met vrijwilligers. We gaan mensen en middelen inzetten om die initiatieven bij elkaar te brengen en te versterken. Eén van de speerpunten daarbij is het opzetten van buurthuizen in elke wijk, waar mensen op een heel laagdrempelige manier terecht kunnen met vragen voor hulp- of dienstverlening.”

Ben Van Duppen: wetenschapper, lesgever, voorvechter holebi’s, schepen …

Ben Van Duppen blijft naast schepen onderzoeker en lesgever aan de Universiteit Antwerpen en wil ook doorgaan met zijn engagement voor de rechten van holebi’s en transgenders. Hij werkt als onderzoeker in de kwantumfysica aan de Universiteit Antwerpen, waar hij zich specialiseerde in wetenschapscommunicatie. In 2017 won hij de Vlaamse PhD-cup, een prijs voor jonge onderzoekers die helder over hun doctoraat kunnen communiceren.
Ook in de politiek is Van Duppen al langer dan vandaag actief. “Ik heb me voor het eerst geëngageerd in de studentenbeweging van de fysici aan de universiteit”, vertelt hij zelf, “en ben daarna de Pioniers (de jongerenbeweging van de PVDA) gaan uitbouwen tot een nationale, tweetalige jeugdbeweging. Sinds een paar jaar ben ik woordvoerder van Mix, de LGBT+-werkgroep van onze partij, om een punt te maken van de rechten van holebi’s en transgenders. En nu zet ik dus de stap naar een uitvoerend mandaat. Spannend, maar ik heb er zin in.”

Lees ook het interview met schepen Ben Van Duppen en PVDA-lijsttrekker Jos D'haese