Foto Wikipedia.org

Raoul Hedebouw: “Wapenexport naar Saoedi-Arabië moet worden stopgezet”

auteur: 

Marc Botenga

Raoul Hedebouw, woordvoerder en volksvertegenwoordiger van de PVDA, was tijdens het RTBF-programma “Jeudi en Prime” bijzonder duidelijk: “We moeten vandaag nog de Europese wapenleveringen aan Saoedi-Arabië stopzetten.”

In zowat het hele Midden-Oosten steunt Saoedi-Arabië gewelddadige gewapende groepen. Volgens een onderzoeksrapport van het Europese Parlement zou “Saoedi-Arabië (in 2013) meer dan 10 miljard dollar geïnvesteerd hebben om zijn wahabitische agenda te verspreiden via allerhande liefdadigheidsinstellingen”.

“Veiligheidsspecialisten van de Europese Unie schatten dat 15 tot 20% van dat geld terecht kwam bij Al Qaeda en andere gewelddadige jihadgroepen”, schreef het Britse dagblad The Independent een jaar later. Vandaag zijn het uitgerekend de door Saoedi-Arabië gesteunde groepen die aarzelen om vredesonderhandelingen op te starten in Syrië.

Voor PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw maakt het stopzetten van de wapenleveringen aan Saoedi-Arabië deel uit van een globale aanpak van de strijd tegen het terrorisme. Dat zei hij donderdagavond 7 januari in het RTBF-programma “Jeudi en Prime”. Volgens hem beperkt het probleem met Saoedi-Arabië zich niet tot het feit dat het de mensenrechten schendt, maar dat het zich meer en meer aandient als draaischijf van terrorisme. Een wapenembargo volstaat dus niet, ook de financiële stromen en de olieverkoop van de terroristische groepering IS moeten worden drooggelegd.

De PVDA vroeg ook een audit over de precieze oorsprong van de olie die in België wordt verkocht. De linkse partij verzet zich eveneens tegen de mogelijke investering van de Saoedische groep ERS in de haven van Antwerpen. Een van de topbeheerders van deze maatschappij zou rechtstreekse banden hebben met het terrorisme.

Een Europese aanpak

Raoul Hedebouw is voorstander van sancties tegen Saoedi-Arabië. Hij ergerde zich dan ook aan de houding van de Belgische regering in dit dossier: “Ik stel vast dat de minister van Buitenlandse Zaken Reynders op bezoek gaat bij de grote Saoedische sjeiks om er zaakjes te gaan doen, maar dat vandaag alleen Wallonië met de vinger wordt gewezen …”

De PVDA-volksvertegenwoordiger benadrukte het belang van een Europese aanpak. Een voorbeeld: terwijl Zweden in 2015 de export van wapens naar Saoedi-Arabië opschortte, verdubbelde de Franse wapenexport naar Riyad gedurende het eerste semester van datzelfde jaar. Ook Tsjechië heeft zijn wapenleveringen aan Saoedi-Arabië spectaculair opgevoerd. Voor Raoul Hedebouw is het dus de hoogste tijd dat Didier Reynders op Europees niveau op tafel slaat: “Als de Fransen van Dassult hun wapenproductie een beetje opdrijven, heeft [een Waals embargo] geen enkel nut.”

Noodzakelijk en haalbaar

Een Europese aanpak is dus noodzakelijk, maar is zij ook haalbaar? Uiteraard, stelt Raoul Hedebouw: “Ik stel vast dat als het gaat om sancties tegen Rusland niemand problemen ziet. Nu het om ‘onze bondgenoot’ Saoedi-Arabië gaat, duiken er plots twee maten en twee gewichten op. Hoog tijd om daar komaf me te maken: het gaat hier om het stopzetten van het terrorisme.” In 2012 heeft de Europese Unie overigens al een zwaar embargo opgelegd voor Iraaks gas en olie.

Het debat over de export van wapens naar Saoedi-Arabië woedt ondertussen ook al in Duitsland en Groot-Brittannië.

Wat de gevolgen voor de werkgelegenheid in België betreft, is de woordvoerder van de PVDA categoriek: “Arbeiders mogen niet opdraaien voor de gevolgen van geopolitieke keuzes.” Toen de Europese Unie sancties oplegde aan Rusland, heeft de EU meer dan 600 miljoen euro uitgegeven om de bedrijven te helpen die er het slachtoffer van waren. Ook al was deze tegemoetkoming zeker niet voldoende, men zou toch dezelfde gedachtenlijn kunnen volgen voor sectoren die het slachtoffer dreigen te worden van een embargo tegen Saoedi-Arabië?