Foto c0t0s0d0 / Flickr

Recht op privacy bestaat enkel voor wie fiscale fraude pleegt

In de Kamer werd er opnieuw een wetsontwerp goedgekeurd door de meerderheid dat ernstige gevolgen heeft voor de privacy van alle Belgen. Jan Jambon wil digitale vingerafdrukken toevoegen aan de identiteitskaart. Een zinloze maatregel die onze privacy aanvalt.

Het wetsvoorstel voert twee maatregelen door die de PVDA zeer sterk veroordeelt. De eerste maatregel zorgt ervoor dat bedrijven vanaf nu toegang kunnen krijgen tot de gegevens van alle Belgen. Sommige bedrijven krijgen zelfs automatisch wijzigingen doorgestuurd. De tweede maatregel, waardoor het voorstel berucht is geworden, zorgt ervoor dat binnenkort de vingerafdruk van alle Belgen op hun identiteitskaart zal moeten staan.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jambon zijn de vingerafdrukken nodig om fraude met identiteitskaarten tegen te gaan, en zo terrorisme te bestrijden. De vraag is of dat wel nodig of efficiënt is: fraude met identiteitskaarten komt amper voor, de bekende terroristen hebben ook geen valse identiteit gebruikt. Vingerafdrukken zijn bovendien gemakkelijk te stelen. De noodzaak staat dus zeker niet in verhouding met het indringen op het privéleven van alle Belgen.

“Wat een verschil met de strijd tegen de grote fiscale fraude,” zei PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees in de Kamer. “In dat geval is het privéleven altijd absoluut heilig voor de meerderheid. Maar zo’n Big Brother-maatregel, waarbij in het leven van alle Belgen binnengedrongen wordt, daar hebben de rechtse partijen absoluut geen problemen mee.”

Labels