Regering koopt nieuw oorlogstuig. Kostprijs: 1.953 euro per gezin

auteur: 

Webteam PVDA

"Charles Michel herhaalt dat er geen geld is voor de NMBS, voor de pensioenen of voor de openbare diensten. Toch vindt hij meer dan 9 miljard om gevechtsvliegtuigen en fregatten te kopen", verklaarde Raoul Hedebouw in de commissie defensie van het parlement.

Tijdens deze commissie over militaire defensie van de Kamer, confronteerde de PVDA-volksvertegenwoordiger minister van defensie Steven Vandeput (N-VA): "De regering MR-N-VA heeft 9,2 miljard euro onder de kerstboom gelegd voor nieuwe gevechtsvliegtuigen en fregatten voor de komende jaren. Serieus? Dat komt overeen met € 1953 per huishouden in België. Charles Michel herhaalt nochtans heel de tijd dat er geen geld is. Geen geld voor de NMBS, geen geld voor de pensioenen, geen geld voor de openbare diensten enz."

Met die 9 miljard zouden we nochtans heel andere keuzes kunnen maken. Raoul Hedebouw: “ik dacht tussen te komen in de commissie over het strategisch plan van 'defensie', maar we hebben duidelijk te maken met een strategisch plan van 'aanval': er wordt alleen gepraat over het belang van hoe we in het buitenland kunnen tussenkomen met onze bondgenoten van de NAVO. De regering MR-N-VA wil niet investeren in de bescherming van ons grondgebied, maar wil gewoon overal ter wereld oorlog gaan voeren."

Wat is het bilan van 25 jaar interventies van het westen in Irak?

De vertegenwoordiger van de PVDA heeft minister Vandeput eraan herinnerd dat we binnenkort 25 jaar westerse militaire interventies in Irak gaan "vieren": “en wat is de conclusie? Dat ze niks hebben opgelost, integendeel. De westerse machten hebben chaos en instabiliteit gezaaid. Net zoals in Afghanistan of recenter nog in Libië. Dat is de beste voedingsbodem voor de ontwikkeling van terroristische groeperingen en de vluchtelingencrisis.”

Raoul Hedebouw: “Ik heb ook gevraagd of we een echt en transparant debat kunnen hebben. Dat wil zeggen dat de volksvertegenwoordigers eindelijk toegang zouden hebben tot de tekst van het strategisch plan. Maar ook dat we de details zouden kennen van de beslissingen die de minister genomen heeft en dat de we de lijst zouden krijgen van de contacten met de wapenlobby. Minister Vandeput was geënerveerd en weigerde te antwoorden. Hij weigerde ook om te antwoorden op de vraag hoe het zit met de capaciteit van de nieuwe gevechtsvliegtuigen die hij wil kopen om kernwapens te dragen. Zoals ik zei in de commissie is dat geen detail, gezien de illegale aanwezigheid van Amerikaanse springkoppen op Belgisch grondgebied."

Ten slotte verwees de PVDA-volksvertegenwoordiger naar de conclusies van een enquête van de Universiteit Antwerpen, die aantoont dat er geen enkel democratisch draagvlak is bij de bevolking voor de aankoop van die gevechtsvliegtuigen: de meerderheid van de Belgen is er tegen. Ook het kiespubliek van de CD&V en Open VLD en zelfs 57% van de N-VA kiezers zijn ondubbelzinnig tegen. Daarom zullen we op 24 april op straat komen voor de nationale betoging tegen de aankoop van gevechtsvliegtuigen met de vredesbeweging en de 121 verenigingen die de oproep ondertekend hebben. Afspraak op straat om de regering MR-N-VA en haar militaristische en antisociale keuzes tegen te houden.

#‎geengevechtsvliegtuigen

Commentaar toevoegen

Reacties

Wie zijn dagen zijn ver geteld als eerste minister???
Het is zo spijtig... de Regering die geleid wordt door socialistische meerderheid, maakt schulden... Dan kiezen we als bevolking voor verandering (n-va) en dan besparen ze op de armen om daarmee wapens te kopen... dan denk ik bij mij zelf... de beiden doen het niet correct ..? Of eerder een optelsom zoals : Socialistische meerderheid = Kort goed leven , daarna schulden. Nationalistische regering en kort arm leven , veel wapens dan heb ik liever een dictatuur ... dan hoeven tenminste geen 3000 parlement shit leden die niets doen..betaald te worden!!!
de corruptie schandalen hebben reeds aangetoond dat er steeds smeergeld betaald wordt bij vette contracten zeker met wapens , chemie , pharma , in alle sektoren waar ik ooit gewerkt heb wordt de aankoper stteds extra beloond via direkte en indirekte extras, 10% is legio, daarom staan de partijen zo te springen om de portefeuille v militie te grabbelen...of het nu over agusta helikopters gaat of handvuurwapens voor flikken , steeds krijgt de toewijzer een vette ondertafel , immoreel en corrupt , alsof gevechtsvliegtuigen een terroristische aanslag zullen voorkomen!!!de uitgave van zoveel geld voor die prul is wel een ferme aanmoediging om terreur te plegen!!!!!
t is ook grof dat er 8 milard voor dodelijke prularia voorzien is, maar energiefakturen overbelast worden om de zonnepaneelparken vd rijken te financieren met belastingsgeld vd onbemiddelden!!!! kan die trutteltaks niet betaald worden met faire belasting voor iedereen? waarom laat europa zomaar begaan ? de belastingscados v bedrijven wordt aangepakt maar de overbelasting op electriciteits factuur , waarvan maar een kwart nog over de energie gaat , waarom wordt daar juridisch niks over gezegd? de lonen v die eurokraten in brussel 60.000 eurokraten volgens sommige bronnen, 10miljard per jaar aan lonen, en betalen nauwelijks of geen belasting , ook geen gemeentebelastingen!!! en die hebben het steeds over de belastingen die de bedrijven en burgers moeten betalen??? ivo belet betaalt op zijn 7000 bruto 150 euro belasting en in totaal houdt hij 13.500 euro netto over , na alle premies en 'onkosten dekkingen'...volgens een gargaehouder die alle lonen kent ist opmerkelijk dat euro-ambtenaren netto dubbel van bruto overhouden.....mochten die belasting betalen zoals belgen dan hebben we 5 miljard extra schatkistinkomsten per jaar!!!! mensen op lonen discrimineren is ongrondwettelijk en onmenselijk....
Het is een beetje kort door de bocht om de uitgaven van defensie op één lijn te plaatsen met kosten voor openbare diensten en pensioenen. Dat elke belastingseuro nuttig besteed wordt is inderdaad een illusie en elke minister kan meer budget gebruiken om zijn bevoegdheden uit te bouwen. Defensie moet al jaren besparen en is zowel in België, Europa en de NATO het kneusje van de bende. De schepen en vliegtuigen die vervangen zullen worden zijn tientallen jaren oud, ze hebben al verschillende upgrades gekregen om efficiënt en performant te blijven maar eigenlijk zijn die te duur in gebruik of te beperkt in de taken die ze moeten uitvoeren. We kunnen dat nog even volhouden en dat zal ook moeten want dat materiaal staat er morgen niet de aankopen zullen verspreid worden over de volgende 10 tot 15 jaar. Je kan je inderdaad afvragen waarom een land als België een sterk leger en een sterke politiemacht nodig heeft. We mogen in de eerste plaats onze handjes kussen dat wij centraal in Europa liggen met bevriende buren met een sterke troepenmacht. Wij Belgen denken niet verder dan onze landgrenzen, maar niet zo ver van ons zijn er landen die hun eigen grenzen en luchtruim niet kunnen verdedigen. Zij rekenen op de NATO, hun bondgenoten zoals wij in de wereldoorlogen hebben kunnen doen. Lang geleden? 1, 2 of maximum 3 generaties geleden. België is deel van de NATO en die organisatie heeft taken uit te voeren en elk land moet zijn deel doen. Met een minimum aan middelen voeren we een maximum aan taken uit, maar er zijn veel taken en de moeilijkste en duurste taken worden altijd door dezelfde landen uitgevoerd. Het is één ding om je grenzen en luchtruim niet te kunnen verdedigen, het is een ander ding om binnen je grenzen geen controle te hebben over je land. Die landen bestaan ook, zowel het leger als de politie hebben geen macht genoeg om de vrijheid en veiligheid te garanderen. Sommige van die landen komen in de media, andere landen niet, sommige worden geholpen door de NATO en de UN en sommige niet. Wie wel en wie niet en waarom is een heel complex gegeven maar meestal draait het om economische belangen. Een Belgisch schip die piraten gaat vangen in Somalië? Heel veel schepen met een Belgische vlag moeten daar langs en heel veel export/import schepen vertrekken of komen aan in Zeebrugge, Antwepen of Gent. Geen piraten, veilige vaarroute, goedkopere producten, economisch voordeel. Worden alle problemen opgelost door enkele gevechtsvliegtuigen te sturen? Zeker niet, het is een noodzakelijk onderdeel van een groter geheel. Een complex geheel waar de (hopelijk) slimste mensen ter wereld een oplossing voor zoeken. Dus alstublieft, probeer in de toekomst ons nieuw materiaal niet te omschrijven als nutteloos speelgoed om enkele militairen bezig te houden. Defensie is als een brandverzekering, je betaalt hem elk jaar en hoopt dat je ze zo weinig mogelijk nodig hebt en hoe beter verzekert, hoe meer je betaalt.