De pensioenbetoging in Antwerpen. (Foto Solidair, Christoph Van Dyck)

Regering krijgt 60.000 keer de rode kaart voor haar pensioenplannen

De PVDA spreekt haar volle steun uit aan de bijna 60.000 betogers die vanmorgen in negen verschillende steden op straat kwamen tegen de pensioenplannen van de regering. Overal, in alle sectoren, en zowel bij ABVV als ACV, klonk een ferm neen tegen de plannen om ons langer te doen werken voor minder pensioen.

PVDA-voorzitter Peter Mertens: “Het is een indrukwekkende actie geworden. En dat ondanks het slechte weer. Vier maanden na de grote betoging van mei die de regering al deed terugkrabbelen met haar pensioen met punten, toont de werkende bevolking dat ze niet opgeeft. Werknemers uit het hele land betoogden vandaag gelijktijdig in negen verschillende steden. In Antwerpen waren we zelfs met 15.000, een pak meer dan verwacht. De woede tegen het beleid van ‘langer werken voor minder pensioen’ is groot. Goede pensioenen voor iedereen, dat is een kwestie van maatschappijkeuze.”

“Goede pensioenen voor iedereen, dat is een kwestie van maatschappijkeuze”

De stad van schaduwpremier Bart De Wever daverde even op zijn grondvesten. 15.000 mensen kwamen er betogen in de achtertuin van de grote architect van de afbraak van de sociale zekerheid. Qua symboolwaarde kan dat tellen.

We zagen er veel mensen die in de haven werken, dokwerkers, chemiearbeiders, maar ook mensen uit de openbare diensten, de metaalsector, de non-profit, de voedingssector … Niemand van hen ziet het zitten om te werken tot 67 jaar.

De andere provincies bleven niet achter, met 7.000 betogers in Kortrijk, 5.000 in Hasselt, 6.000 in Gent en 400 in Leuven.

Ook in Brussel en het zuiden van het land was er flink gemobiliseerd. In La Louvière telde de betoging 10.000 koppen. In Luik waren ze met 7.000, in Brussel met 6.000 en in Namen met 3.000.

Opvallend was ook dat zowel in het noorden als het zuiden van het land in tientallen bedrijven het werk werd neergelegd in het kader van deze actiedag.

De betogers keurden niet alleen het beleid van de regering af, heel wat van hen wezen ook op alternatieven, zoals het “65-60-55”-plan:

 • 65, de leeftijd die opnieuw moet worden ingevoerd als wettelijke pensioenleeftijd, zoals in Canada al gebeurde.
 • 60, de leeftijd waarop je met brugpensioen kunt gaan of recht hebt op vervroegd pensioen.
 • 55, de leeftijd waarop iedereen recht heeft op tijdskrediet.

De PVDA zal ook aanwezig zijn op het vervolg van de acties, zowel op straat als in het stemhokje

De mensen die vandaag betoogden laten zich niet vangen aan het feit dat de regering nu in alle talen zwijgt over de pensioenen. Ze weten dat zwijgen een beproefde tactiek is, zeker in verkiezingstijd.

De huidige meerderheid moest een nederlaag incasseren met het dossier over het tombolapensioen, het pensioen met punten. Maar de regering-Michel-De Wever heeft nog een paar pijlen op haar boog. Die richt ze op de ambtenarenpensioenen, het vervroegd pensioen en het tijdskrediet. Maar de pijlen worden pas na de verkiezingen afgevuurd. Daarom is het voor veel betogers duidelijk dat de druk zal moeten blijven aanhouden en in november en december nog zal moeten worden opgevoerd. “De PVDA zal uiteraard ook aanwezig zijn op het vervolg van de acties, zowel op straat als in het stemhokje”, stelt Peter Mertens.

Op 14 oktober kunnen de kiezers deze regering én het pensioenbeleid van vorige regeringen afstraffen. De mensen kunnen stemmen voor alternatieven die niet blind de liberale denkbeelden volgen, en ze kunnen links een flinke duw in de rug geven door in het hele land massaal op de PVDA te stemmen.

De PVDA verzamelde al meer dan 42.000 handtekeningen om onze pensioenen te verdedigen en om het “65-60-55”-plan te steunen. Teken ook op www.blijfvanonspensioen.be

Aantal betogers per stad:

 • Brussel: 6.000
 • Namen: 3.000
 • Luik: 7.000
 • La Louvière: 10.000
 • Antwerpen: 15.000
 • Gent: 6.000
 • Hasselt: 5.000
 • Kortrijk: 7.000
 • Leuven: 400