Foto Solidair, Salim Hellalet

Regering Michel-De Wever kan het verzet niet doen zwijgen

Arbeiders, bedienden, ambtenaren, onderwijzers, socio- en culturele werkers en middenveldorganisaties betoogden vandaag met 70.000 tegen het beleid van de Federale en Vlaamse regering. Na twee jaar zit het ongenoegen bij de bevolking nog steeds zeer hoog.

De burgerbeweging Hart Boven Hard-Tout Autre Chose trapte woensdagavond het protest tegen het beleid van de rechtse regeringen op gang met “de nacht van het verzet”. Meer dan honderd mensen brachten de nacht door in de Brusselse Beursschouwburg. De culturele sector stak in sketches, voordrachten en optredens de draak met het inleveringsbeleid van deze regeringen. Wouter Hillaert, woordvoerder van Hart Boven Hard, had een duidelijke boodschap voor de regeringen: “Investeer in de menselijke kant van het land”.

Foto Solidair, Salim Hellalet

De werkende bevolking in al haar diversiteit

De werknemers van Caterpillar namen vandaag de kop van de betoging. Gevolgd door delegaties van andere bedrijven die recentelijk ook herstructureringen bekend maakten: MS Mode, Douwe Egberts, AXA, …

Foto Solidair, Salim Hellalet

De werkende bevolking was vandaag in al haar diversiteit in Brussel vertegenwoordigd. Er waren actievoerders uit alle sectoren en openbare diensten. Een groot blok van Hart Boven Hard-Tout Autre Chose met hun gekende reuzen, een delegatie van 20 jongerenorganisaties die zich verenigden tegen de flexibiliteitmaatregelen van Minister van Werk Kris Peeters, maar ook opvallend grote delegaties van de sociaal-culturele sector en het middenveld, zoals een Antwerpse delegatie die zich verzet tegen de privatisering van de daklozenwerking door security-bedrijf G4S. Werknemers van de asielcentra waren samen met asielzoekers aanwezig.

Foto Solidair, Salim Hellalet

Cadeaupolitiek werkt niet

De redenen om mee te protesteren, waren uiteenlopend: de prijsverhogingen, de indexsprong en taksverhogingen, de cadeaus aan de bedrijven, de flexibiliteit, de jacht op de langdurige zieken, … 

Foto Solidair, Salim Hellalet

De cadeaupolitiek voor de bedrijven werkt niet. Dat bewees de aankondiging van de sluiting van Caterpillar en de vele andere aangekondigde herstructureringen. De werkende bevolking is het beu dat de rekening steeds aan haar gepresenteerd wordt. De manifestanten eisten dan ook dat het regeringsbeleid wijzigt. Premier Michel moet het over een andere boeg gooien.

Foto Solidair, han Soete

Raoul Hedebouw, woordvoerder van de PVDA: “Opvallend waren de slogans die de cadeaupolitiek voor bedrijven en miljonairs hekelden. Onze onthulling van de TOP 50 viel bijgevolg in goede aarde. De invoering van een miljonairstaks is echt noodzakelijk. Met de jaarlijkse opbrengst van 8 miljard kan geïnvesteerd worden in publieke tewerkstelling in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer, … Via loonsverhoging moet er extra zuurstof gepompt worden in de koopkracht van de werkende bevolking. Zo kan de economie heropleven.” 

Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, aan de kant van de manifestanten. (Foto Tom De Meester)
Foto Solidair, Vinciane Convens
Ook Geneeskunde van het volk was aanwezig: stop de jacht op langdurig zieken! (Foto Solidair, Salim Hellalet)

Bekijk onze fotoreportage op Flickr