Foto Solidair

Regering moet dringend pestmaatregelen tegen bruggepensioneerden intrekken

“Het Koninklijk Besluit dat bruggepensioneerden verplicht om actief werk te zoeken tot hun 65 jaar moet onmiddellijk worden ingetrokken",  verklaart Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA.

Twee weken geleden, heeft de volksvertegenwoordiger al aan de alarmbel getrokken in het parlement. Minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), gaf toe dat er een probleem was met dat Koninklijk Besluit dat op een drafje was gestemd en waarover geen consensus was tussen de sociale partners van de groep van 10. Zes weken later is er nog niets veranderd.

Deze beslissing werd genomen in verschillende KB’s van 30 december 2014 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 december 2014. Om het recht op brugpensioen te behouden, zullen een aantal bruggepensioneerden (SWT’ers) moeten bewijzen dat ze actief naar werk zoeken en zullen ze banen die de VDAB hen voorstelt moeten aanvaarden. Tot op 1 januari 2015 waren volgende bruggepensioneerden daarvan vrijgesteld: de bruggepensioneerden die minstens 58 jaar waren op het ogenblik van de aanvraag van hun brugpensioen, de bruggepensioneerden met 38 jaar bewezen beroepsverleden en de bruggepensioneerden die 56 jaar waren maar met een beroepsverleden van 40 jaar. En kers op de taart, de maatregel is retroactief. Bruggepensioneerden die dachten te kunnen genieten van hun oude dag moeten zich nu inschrijven als werkzoekende als ze op 1 januari 2015 nog geen 60 jaar waren. 

"Ik heb de Minister een paar concrete gevallen gegeven die we opvingen in onze plaatselijke afdelingen. Sindsdien blijven de schrijnende getuigenissen toestromen op onze secretariaten." legt de PVDA volksvertegenwoordiger uit. Voor Raoul Hedebouw, is deze wijziging niet haalbaar, onlogisch en onrechtvaardig: “De maatregel is niet haalbaar omdat veel werknemers met brugpensioen uitgeput en opgewerkt zijn. Eén op drie zestigers kampt met ernstige gezondheidsproblemen. Deze mensen verplichten om langer te werken is ondoenbaar. De maatregel is onlogisch omdat onze arbeidsmarkt nog steeds kampt met een overschot van 600.000 werklozen. Bruggepensioneerden van meer dan 58 jaar verplichten om werk te zoeken op straffe van de intrekking van hun rechten, is absurd. De maatregel is onrechtvaardig omdat ze retroactief rechten afpakt van werknemers.”

Volgens Raoul Hedebouw: “Men moet ophouden met diegenen aan te vallen die, met een vaak zware loopbaan, hebben bijgedragen tot de rijkdom van dit land.  De regering zou er goed aan doen dit Koninklijk Besluit onmiddellijk in te trekken".

Commentaar toevoegen

Reacties

Na 40 jaar werken en minimum 56 ben ik in het S.W.T. gestapt en dit op 21 januari 2015. Groot was mijn ongeloof dat ik vanaf die dag actief terug op zoek moest naar werk en mij beschikbaar moest houden voor de arbeidsmarkt tot 65 jaar. 2 jaar geleden heb ik mijn aanvraag gedaan aan de R.V.A. en op 01.01.2015 kwam ik in aanmerking om te stoppen met werken met het systeem van extra lange loopbaan. De regering laat mensen bewust stoppen met werken en hun goed betaalde job met extra legale voorwaarden opzeggen om hen daarna verplicht te laten solliciteren voor een slecht betaalde job zonder alle voordelen die men in het verleden had. Daar komt nog eens bij dat ik op doktersadvies 4/5de werkte en omdat het eigenlijk op was ik mijn aanvraag gedaan heb om te kunnen stoppen met werken. Nu ben ik in een nog grotere stresstoestand terecht gekomen. Mijn vraag is : waarom laat de regering toe dat je mag stoppen met werken na een extra lange loopbaan om op de eerste dag je terug te laten solliciteren en het bedrijf dat je verlaten hebt moet in jou plaats een volledig werkloze aannemen. Dan had je toch beter kunnen blijven werken! Deze maatregel is onmenselijk, onrechtvaardig en vooral heel vernederend om als profiteur van de gemeenschap te worden aanzien. Lang zal het profiteren echter niet duren want op de VDAB vertellen ze je dan ook heel fijntjes waarop het staat. Meneer, iedereen moet werken tot zijn 67jaar, u dus ook en als u niet vlug een job vindt dan nemen we uw werkloosheidsuitkering af na verloop van tijd! Ik HAD een job, ik hoefde niet te solliciteren en nu zullen ze na verloop van tijd nog mijn inkomen afnemen ook. Hoe je iemand op korte tijd in de problemen kunt steken. Hopelijk komt er aan deze verschrikkelijke maatregel op korte termijn verandering want deze situatie is verschrikkelijk voor de gezondheid.
40 jaar gewerkt in ploegen en ook in vol contenue weekend feestdagen 40 jaar heb ik dat gedaan,, mijn rug is kapot, kan zelfs geen half uur in de auto meer zitten, dus ik mocht van de RVA gaan en vrijgesteld,,, nu komen ze met zoiets af,,, luister als je een overeenkomst hebt op papier en 1 doet kontrakt breuk,, dan kost u dat veel geld, ,,awel hier gebeurd dat ook,,, dus vakbond eis toch van jullie dat jullie dat zo niet laten,, en ook voor het pesten staat er een zware straf op,, zal zien wat de vakbond doet, want werken kan ik niet meer,,,
na een periode van(onofficieel vermits de pensioenkas enkel de volle jaren telt ) 45 jaar gewerkt te hebben (april 1970 tot eind april 2015) zie ik het op mijn 59ste echt niet meer zitten om nog beschikbaar te blijven tot mijn 65ste, dit zou betekenen dat ik dan 51 jaar gewerkt zou hebben terwijl er maar 45 jaar in berekening word gebracht voor mijn pensioen , ik had de keuze gekregen om na de sluiting van Ford om in het stelsel van SWT te stappen , dit betekent dat wij weer maar eens bedrogen en bestolen worden terwijl er zoveel jongeren aan den dop staan , mogen wij als oudere nu echt niet meer genieten van enkele jaren rust na een lange loopbaan !!!! dat ze dan voor iedereen het vervroegd pensioen ook maar afschaffen en iedereen gelijk stellen voor de dubbelzinnige wetgeving