Foto Solidair, Vinciane Convens

"Regering zoekt geld? Haal het op de Bahama's"

7 oktober is een stakings- en actiedag geworden. In honderden bedrijven werd het werk neergelegd. Duizenden actievoerders verzamelden in Brussel tegen de dividenden-cultuur, in Waver tegen de besparingen bij de openbare diensten, in Antwerpen tegen de uitverkoop van de zorg. De regering, opgesloten in haar begrotingsconclaaf, is gewaarschuwd.

Op 7 oktober zou niet gestaakt worden. Maar een brede syndicale basis draaide die beslissing terug. De vakbonden voerden in het hele land actie tegen het beleid van de rechtse regeringen. We zagen stakingen en acties in verschillende grote metaal-, textiel en voedingsbedrijven, in de distributie, bij het openbaar vervoer en andere openbare diensten. Tijdens een ludieke actie deelden de Antwerpse dokwerkers gul een nieuw bankbiljet van de Bahama’s uit met de afbeelding van miljardair Ferdinand Huts. En ook de solidariteit met afgedankte werknemers was groot.

Foto ACV Transcom Water

Solidair met ING- en AXA-werknemers

Heel wat bankbedienden staakten voor het eerst in hun leven. Woedend verzamelden duizenden actievoerders bij de Brusselse zetel van ING: “Het ergste van al is dat we weten dat ze miljarden aan dividenden opstrijken, en dat ze ons gewoon aan de deur zetten! Dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren!”. De invoering van de 30-urenweek mét loonbehoud, een voorstel van de vakbonden en de PVDA, werd dan ook breed gesteund. PVDA-voorzitter Peter Mertens: “Met meer dan een miljard euro aan dividenden uitgekeerd in 2015, kan ING dit perfect betalen. Het doel kan toch niet zijn volgend jaar een half miljard dividenden meer uit te keren, terwijl er 3.500 mensen minder aan het werk zijn.”

Foto Solidair, Vinciane Convens

Solidair met werknemers Caterpillar

Een betoging van meer dan duizend mensen trok van de fabriek van Caterpillar naar de zetel van Agoria, de werkgeversfederatie van de metaalbedrijven. Werknemers uit de distributie, andere (metaal)bedrijven, dienstenchequebedrijven, … liepen schouder aan schouder met de werknemers van Caterpillar. Na het onderhoud met vertegenwoordigers van Agoria verklaarde een vakbondssecretaris: “Het wordt tijd dat we nadenken over een ander samenlevingsmodel. Een samenleving waarin dividenden niet centraal staan.”

Foto Solidair, Salim Hellalet

Sociaal werk en zorg zijn niet te koop

In Antwerpen voerde de sociale sector actie. De stad Antwerpen wil op aansturen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) het daklozencentrum De Vaart uitbesteden aan de bewakingsfirma G4S. Meer dan zeshonderd actievoerders, waaronder personeel uit de sociale sector, maar ook dokwerkers en chemie-arbeiders, verzamelden op de Grote Markt. Zij verzetten zich tegen de vermarkting en commercialisering van de zorg: “Winst maken op zorg voor zieken, ouderen, mensen met een beperking en op de zorg voor de meest kwetsbare (jonge) mensen in onze samenleving is in tegenspraak met kwaliteitsvolle, betaalbare en toegankelijke zorg. De mens die zorg nodig heeft moet centraal staan! Daarom moet de overheid zorgzaam investeren in zorg, welzijn en cultuur: overheidsmiddelen en subsidies mogen niet verdwijnen in de zakken van de aandeelhouders!” 1

Foto Solidair, Karina Brys

3.000 betogers uit de openbare diensten in Waver

In Waver, de woonplaats van premier Michel, verzamelden de openbare diensten. Meer dan drieduizend ambtenaren uit heel het land waarschuwden de rechtse politici: “De regering moet dit weekend budgettaire keuzes maken. Deze keer moeten ze de het geld elders gaan halen. Niet bij de werknemers en ook niet bij de openbare diensten.”

Foto Solidair, han Soete​

Eén grote waarschuwing aan de regering

De stakingsacties komen op het juiste moment: daags voor het weekendconclaaf waar de begroting voor 2017 definitief zal worden opgemaakt. De boodschap van de stakers en actievoerders aan het adres van premier Michel en zijn schaduwpremier Bart De Wever is niet mis te verstaan: haal het geld om het gat in de begroting te dichten niet bij de werknemers. Haal het bij de miljonairs, zoek het bij de superwinsten van de bedrijven. Stop de cadeaupolitiek aan bedrijven en miljonairs. Profiteer niet van de gelegenheid om de flexibiliteitswet van minister van Werk Kris Peeters erdoor te jagen. Investeer liever in goede openbare diensten en ontzie de werknemers die de rijkdom in dit land creëren. Premier Michel is gewaarschuwd: op nog meer onverteerbare maatregelen zullen grotere acties en stakingen volgen.

1. Persmededeling gemeenschappelijk vakbondsfront en de burgerorganisatie “Sociaal Werk Actie Netwerk”

Fotoreportage op Facebook

Foto's op Flickr