Wij, van Solidair, steunen het gevecht van alle redacties voor editoriale onafhankelijkheid. Wij sluiten aan bij de brede beweging van nieuwe, alternatieve media, onafhankelijk van de grote financiële groepen. (Foto Giulio Magnifico / Flickr)

Reuzen en persvrijheid

David Pestieau

De groep Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad) kondigt aan dat ze de Franstalige krantengroep L’Avenir verkoopt aan Tecteo. In juni haalde Corelio Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpenbinnen. Als enige concurrerende Vlaamse krantengroep blijft nog De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Tijd).

Ook in Franstalig België zijn er na een resem overnames en fusies nog maar twee: de groep Rossel (met o.a. Le Soir) en Tecteo (Vers l’Avenir, La Dernière Heure, La Libre).

Het is een gevecht tussen reuzen, zoals in het staal of de energie. De media als een marktproduct, als een blik tomaten. Meer en meer geconcentreerd en… ingeblikt. De onafhankelijkheid van de redacties staat zwaar onder druk. Door de herstructureringen geraakt onderzoeksjournalistiek gedecimeerd, groeien de werkdruk en het gewicht van de adverteerders.

De koop van L’Avenir door Tecteo is bijzonder. Tecteo is een Waalse intercommunale. Oorspronkelijk een openbaar energiebedrijf stelt het zichzelf op zijn website voor als “een industriële groep met een dynamisch, gediversifieerd beleid in de sectoren van onder andere de energie en telecommunicatie”.

Stéphane Moreau, de baas van Tecteo, is PS-burgemeester van Ans. Zijn profiel is dat van de kaviaarsocialist

Tecteo bezit het sterkste telecombedrijf in Wallonië en Brussel: Voo. Het heeft zijn kapitaal van de overheid, maar de bestuurders runnen het als was het hun privébedrijf. Ze wagen zich nu ook op het terrein van overnames. Lessen uit de Dexia-avonturen? Die trekken de 70 betrokken gemeentelijke overheden niet. Verblind door de dividenden van vandaag, zien zij niet dat die de verliezen van morgen kunnen worden. En wie zal die betalen? Publiek kapitaal en publieke ondernemingen moeten dienen om publieke behoeften in te vullen, niet om zich in financiële avonturen te riskeren.

Stéphane Moreau, de baas van Tecteo, is PS-burgemeester van Ans. Zijn profiel is dat van de kaviaarsocialist. De PS als kweekvijver van het blingbling socialisme? Hoe zouden zulke leiders, met lonen van topmanagers uit de privé, links kunnen zijn? Philippe Leruth, de ex-voorzitter van de vereniging van beroepsjournalisten, schrijft: “De klacht van Moreau tegen een journalist van Le Soir en tegen de krant zelf (wegens het onthullen van een reis van Moreau naar Las Vegas) en de eis tot schadevergoeding van 6 miljoen euro, toont hoe eigenaardig de opvatting van de Tecteo-baas over persvrijheid is.”

Wij, van Solidair, steunen het gevecht van alle redacties voor editoriale onafhankelijkheid. Wij sluiten aan bij de brede beweging van nieuwe, alternatieve media, onafhankelijk van de grote financiële groepen. Zoals Mediapart en L’Humanité in Frankrijk, Junge Welt in Duitsland en DeWereldMorgen.be bij ons. De vrijheid voor een kritische, geëngageerde en onafhankelijke pers krijgt een ereplaats op ManiFiesta met de aanwezigheid van Panagotis Kalfagiannis, de man die de bezetting leidt van de Griekse openbare omroep ERT. De ERT blijft al sinds 11 juni, tegen de wil van de regering, uitzenden.