Ruddy Warnier, verkozen in het Waals parlement: jong, enthousiast, maar ook verrast

auteur: 

Webredactie

Deze 26-jarige chauffagist had niet verwacht dat hij zou verkozen worden. Ruddy Warnier is afkomstig van Anthisnes, bij Hoei. Deze jonge militant weet van aanpakken en kijkt ernaar uit om aan de zijde van Frédéric Gillot de werkende mensen te gaan verdedigen.

Ruddy is verkozen in de kieskring Hoei-Borgworm. Hij begon te militeren bij Comac, de jongerenbeweging van de PVDA. “Toen ik aan de universiteit van Luik mijn studies voor kinesitherapeut begon, hoorde ik dat Comac de grootste linkse organisatie op de campus was. En aangezien ik links ben, ben ik hen rap tegen het lijf gelopen”, lacht hij. “En Comac komt op voor gratis onderwijs. Dat sprak mij enorm aan, aangezien ik zelf mijn studies heb moeten afbreken bij gebrek aan geld.” Dat soort situaties kunnen niet, vindt hij en daarom wil hij dingen veranderen. 

Hij richtte samen met andere jongeren uit de volkswijken een groep van Comac in Anthisnes op. 

In 2009 werd hij lid van de PVDA en engageerde zich meteen volop in de partij. “Ik nam mijn lidkaart op de marxistische universiteit van dat jaar op aanraden van Nadia Moscufo, die gemeenteraadslid is in Herstal.” Hij werd dan ook de partijverantwoordelijke van de afdeling Hoei-Borgworm. Zijn drive is de arbeiderswereld waar hij uit voortkomt, door dik en dun te verdedigen. 

“We zijn niet met twee, maar met duizenden”

Hij is nu zelfstandig chauffagist en heeft geen schrik om zijn handen vuil te maken. 

Als kleine zelfstandige voelt hij zich veel meer verwant met de werknemers dan met de patroons. “Kleine zelfstandigen hebben dezelfde problemen als de andere werkende mensen. Als de koopkracht van onze klanten omlaag gaat, hebben wij ook geen werk meer. De PVDA wil de koopkracht bewaren. Mijn engagement is dus volkomen natuurlijk en logisch.”

Nu hij verkozen is, heeft hij aangekondigd dat hij zijn deel van de zaak aan zijn collega overlaat en heeft hij zich voorgenomen, zoals de andere gekozenen van de PVDA te leven met een gemiddeld werknemersloon. “Ik doe niet aan politiek om er rijker van te worden, maar omdat ik voor iets sta!”

Welke onderwerpen denkt hij in het Waals parlement op de dagorde te zetten? “Dat is niet aan mij om daarover te beslissen. Het zijn de discussies met de andere leden van de partij en met de mensen die daarover beslissen. Dat is een collectieve opdracht, zoals dat in de kiescampagne ook was, dat gaat gewoon door, zowel in de parlementen als op straat.”

Natuurlijk is hij onder de indruk dat hij in het parlement zal zetelen, maar hij benadrukt dat hij daar niet alleen zal zijn. “Bij de PVDA zijn de gekozenen nooit alleen. Samen met Fred die ook met mij zal zetelen, zal ik de steun hebben van de leden van de partij en van haar sympathisanten. Wij zijn ‘slechts’ het verlengstuk van de werkende bevolking, wij brengen hun stem over, en op die manier zijn we niet met twee, maar eigenlijk met duizenden.”