Schrootcentrales Electrabel brengen veiligheid in gevaar

auteur: 

Webredactie

De heropstart van scheurtjescentrale Doel 3 is door een nieuw defect opnieuw uitgesteld. In een gesprek met De Ochtend op Radio 1 trekt PVDA-energiespecialist Tom De Meester flink van leer tegen Electrabel.

"Het is het ene incident na het andere” zegt Tom De Meester. “Vorige week viel Doel 3 uit door een waterlek, vandaag blijkt er ook een probleem te zijn met de elektrische installatie. Het houdt maar niet op. Vorige week was er ook al brand uitgebroken in Tihange, en eind oktober is er in Doel ook al een transformator ontploft."

"We spelen letterlijk en figuurlijk met vuur", bevestigt De Meester in een gesprek met onze redactie. "Electrabel is gewoon niet in staat om onze veiligheid te garanderen. In de Duitse media werd de voorbije dagen schamper gespot met de Belgische 'schrootreactoren', en de Duitse regering heeft tekst en uitgelegd gevraagd aan premier Michel. Tihange ligt vlakbij de Duitse grens. Minister Barbara Hendricks, die in Duitsland bevoegd is voor nucleaire veiligheid, is not amused met het nucleair gestuntel van Electrabel."

In De Ochtend zeg je dat de kerncentrales van Doel helemaal niet nodig zijn voor onze energiebevoorrading. Overdrijf je niet een beetje?

Tom De Meester. Dat zeg ík niet alleen, dat zegt ook hoogspanningsnetbeheerder Elia. Als we Doel 1 en Doel 2 sluiten, blijft het licht branden. Deze winter en ook volgende winter is er geen probleem. Trouwens, hoe kunnen de kerncentrales nu onze energiebevoorrading garanderen? Ze vallen verdorie om de haverklap uit. Vorig jaar hebben ze 40 procent van de tijd niet gefunctioneerd. Pannes, sabotage, scheurtjes in twee reactorkuipen, twee keer brand en een ontploffing. Dat zegt genoeg, toch? We kunnen beter investeren in duurzame en betrouwbare energieproductie, in handen van de samenleving.

Volgens Electrabel zijn haar kerncentrales nochtans bij de beste van Europa?

Tom De Meester. Dat doet me heel erg denken aan die keizer die naakt door de straten liep, maar iedereen wijsmaakte dat hij een fantastisch pak van goudbrokaat droeg. Doel 1 en 2 zijn ontworpen om dertig jaar mee te gaan en draaien ondertussen al veertig jaar. Daar nog tien jaar bijdoen is onverantwoord. De enige reden waarom ze open blijven is omdat ze veel geld opbrengen. De nucleaire winsten voor 2014 worden door de CREG geschat op 421 tot 506 miljoen euro. Reken voor volgend jaar maar op 630 tot 760 miljoen euro. En dat nog tien jaar lang. De kerncentrales zijn vooral cashcentrales.

Kunnen we nog terug?

Tom De Meester. Ja natuurlijk. Het zal moeten. We kunnen de volgende generaties niet opzadelen met nog tien jaar nucleair afval. En het veiligheidsprobleem blijft. Als er iets fout loopt in Doel moeten we 900.000 mensen evacueren, en de economische schade bij een explosie kan oplopen tot 1.400 miljard euro. We moeten het tij keren. De manier waarop deze regering de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 erdoor gejaagd heeft tart alle verbeelding. Er is nooit een milieueffectenrapport geweest, er is nooit een parlementair debat geweest. Laat staat dat er geluisterd wordt naar de bevolking of milieuorganisaties. Alles is geregeld in de salons van de macht, achter gesloten deuren. Dat kunnen we niet blijven aanvaarden.

Het interview met Tom De Meester in De Ochtend kun je hier opnieuw beluisteren: