Foto Solidair, Sofie Merckx

Solidariteitsbezoek aan het stakende personeel van Ryanair

auteur: 

Lizz Printz

Een historische en internationale staking van de werknemers van Ryanair op 25 en 26 juli. Een delegatie van de PVDA bracht hen een solidariteitsbezoek. De getuigenissen die we kregen van het personeel zijn vaak hallucinant. En je zult ook meteen begrijpen waarom ze niet met hun gezicht op de foto staan …

PVDA-gemeenteraadslid in Charleroi, Sofie Merckx vertelt over het bezoek:

“De werknemers legden ons meteen hun omstandigheden uit:

Een jongeman die al drie maanden in dienst is, heeft tot nu toe 0 euro salaris gezien.

Een jongeman die al drie maanden in dienst is, heeft tot nu toe 0 euro salaris gezien. Ryanair betaalt het salaris op een Ierse rekening en iedereen uit een ander land krijgt steeds moeilijkheden met de administratie.

Een vrouw die al 15 jaar in Charleroi woont, krijgt steeds nul op het rekest als ze een lening wil afsluiten bij de bank om een auto of huis te kopen. Niet als je betaalt wordt op een Ierse rekening …

Een opleiding om te kunnen werken bij Ryanair? Die moet je zelf betalen. Dan blijft er nog €600 per maand over van je loon om te (over)leven.

En dat alles met medeplichtigheid van Europa en onze lokale regeringen.”

[Lees verder onder de foto]

Dorian, lid van PVDA Charleroi, ging mee met Sofie. Hij vertelt: “Ze hebben ons uitgelegd hoe miserabel hun werkomstandigheden waren. Ze krijgen bijvoorbeeld geen ziekteverlof. Als ze zich tot Ierland richten, sturen die hen terug naar België. Als ze dan in België de aanvraag doen, worden ze terug naar Ierland gestuurd … Als ze een week ziek zijn, dan hebben ze recht op … niets. En hetzelfde geldt voor werkongevallen. Ze zijn helemaal niet verzekerd.”

Een vrouw die al enkele jaren voor het bedrijf werkt, lijst op:

op 15 jaar tijd kon ze maar 4 keer thuis Kerstmis vieren.

  • Na 15 jaar, krijgt ze een salaris van 23.000 euro bruto per jaar.
  • De werknemers moeten hun eigen opleiding betalen en het eerste jaar wordt hun gevraagd voor 3000 euro aan opleidingen te volgen.
  • Onmogelijk voor deze werknemers om een auto of een huis te kopen in België. Hun rekening is Iers, dus de banken willen hen geen geld lenen.
  • Haar jongere collega’s beginnen aan 950 euro netto per maand.
  • En als laatste: op 15 jaar tijd kon ze maar 4 keer thuis Kerstmis vieren. Elke dag smeekt ze dat ze geen familiale problemen krijgt. Als een van haar familieleden in Spanje sterft, heeft ze recht op twee dagen. Eén dag om naar daar te gaan en één dag om terug te keren …

Dorian legt uit waarom de werknemers enkel met hun rug op de foto’s willen. “We hebben een groepsfoto gemaakt. De werknemers die niet op de foto wilden, moesten zich omdraaien. Heel veel van hen zijn bang voor Ryanair.”

Hun slogan: Ryanair Must Change. Aarzel niet om je solidariteit met het cabinepersoneel te tonen!

Meer weten? Lees hier ons uitgebreider artikel.

Sofie Merckx (PVDA) met de werknemers van Ryanair.