Foto Solidair

Staking in provincie Antwerpen goed opgevolgd

De staking in de provincie Antwerpen wordt goed opgevolgd. In alle sectoren wordt de productie zwaar getroffen.

De haven ligt totaal plat. De dokwerkers staken en ook de loodsen werken niet. Het openbaar vervoer (trein, tram, bus) ligt zo goed als stil. Bij de gevangenissen is meer dan ¾ van het personeel niet komen opdagen. Ook bij de grote sorteercentra van De Post wordt niet gewerkt. In de metaalsector liggen de grote bedrijven zoals Van Hool (bussen), Nyrstar, Umcore en Phillips Turnhout volledig stil en staan er aan andere bedrijven, Hanssen, Atlas Copco, Daf,… piketten. In de voeding wordt niet gewerkt bij Coca-Cola, Inza, Candico en staan er belangrijke piketten bij Bosto en Pluma, aan Hanssen, AtlasCopco.

In de scheikunde is de productie volledig stilgelegd bij Lanxess, 3M, Ineos, Borealis, Monsanto, Pfizer, Gevaert. Op BASF, FAO, Evonnik, Bayer, Qualiphar Dupont zijn er zware problemen met de bezetting en moeten de bazen inspringen. Ook in de chemiebedrijven en pharmabedrijven in Klein-Brabant (Puurs) wordt er niet gewerkt en staan er grote piketten. In vele plaatsen zijn er grote zone piketten waar tussen de 100 en de 200 mensen piket staan. Ook aan de Vlaamse administratie staan er piketten. 

De burgerbeweging Hart Boven Hard, met dichteres Joke Van Leeuwen, stand-up comedian Nigel Williams en zangeres Slongs betuigen ook hun solidariteit aan de piketten.

“De PVDA-militanten bezochten meer dan 100 piketten om de stakers te ondersteunen. Vandaag blijkt dat de intimidatie van Bart De Wever met zijn speurhonden niet heeft gewerkt. De stakers komen op tegen maatregelen van de regering Michel-De Wever. Ze zijn ook niet te spreken over de cadeaus aan de bedrijven en de rijkere elite. Deze regering is de regering van ‘ikke en de rest kan stikken’. Dit is een goede aanloop naar de algemene staking van 15 december. Alles wijst er op dat die dag nog meer gestaakt zal worden.”