Foto Solidair, Anouk Vandevoorde

Stand up to racism: een cultuur die partij kiest voor een totaal andere maatschappij

Comac, de studentenbeweging van de PVDA, en ManiFiesta, het Feest van de Solidariteit, lanceerden aan de VUB in Brussel het festival “Stand Up To Racism”. Een dag vol slam poetry, hiphop, concerten, stands van verenigingen ... tegen angst en haat.

“Stand Up To Racism (sta op tegen racisme) is een stedelijk muziekfestival dat een geëngageerde volkscultuur wil ontwikkelen. Het geeft een podium aan een aantal jonge artiesten uit de rap, hiphop en slam poetry met een overduidelijke antiracistische boodschap”, vertelt Anouk Vandevoorde, woordvoerder van Comac. “Het is meer dan noodzakelijk om tegen het overheersende discours van rechts en extreemrechts, dat racisme en haat verspreidt, een solidaire cultuur te ontwikkelen die een bres slaat in de angst en mensen aanzet tot ontmoeting, tot vereniging en strijd voor een betere wereld.”

“Het is voor ons belangrijk om Stand Up To Racism te ondersteunen”, voegt Mario Franssen, directeur van ManiFiesta, eraan toe. “ManiFiesta brengt verschillende strijdbewegingen samen. Het Feest van de Solidariteit is een verzamelpunt voor al deze verschillende vormen van strijd. Zo is er bijvoorbeeld de sociale strijd, gevoerd door de vakbonden. Er is de uitbouw van internationale solidariteit, georganiseerd door allerlei ngo’s en verenigingen. En er zijn de organisaties voor de verdediging van de democratische rechten, die de strijd voeren tegen racisme en antisemitisme. Dit evenement is dus helemaal op zijn plaats bij ons.”

Overal ter wereld zijn figuren als Trump, Wilders en Le Pen in volle opmars. Zij verspreiden een boodschap van haat en racisme om de mensen te verdelen en een maatschappij in stand te houden die gebaseerd is op ongelijkheid en winstbejag. “We worden daar in België natuurlijk ook niet van gespaard’ zegt Anouk Vandevoorde. “De rechtse regering – met De Wever, Francken en Jambon op kop – tracht haar visie op de maatschappij op te dringen. Ten aanzien van deze tendens is het meer dan noodzakelijk een ander geluid te laten horen, dat van solidariteit en strijd.”

Bestemming ManiFiesta

“Cultuur speelt hierin een grote rol”, gaat de woordvoerder van Comac verder. “Muziek, films, series, massamedia…de hele culturele sfeer is doordrenkt met rechtse ideeën. Zo zeggen ze  ons dat we moeten kiezen tussen vluchtelingen opvangen en onze sociale zekerheid in stand houden, terwijl onze regering zelf degene is die onze sociale verworvenheden afbreekt. Of ze zeggen dat waar een wil is, een weg is en dat als we geen werk vinden, dat onze eigen individuele verantwoordelijkheid is, terwijl er nauwelijks 1 job per 17 werkzoekenden is. Al die cultuurhaarden propageren op die manier een rechtse culturele hegemonie die ons ervan moet overtuigen dat het systeem waarin we vandaag leven het best mogelijke en denkbare is, dat we niet in verzet moeten komen en iedereen zijn eigen individuele oplossing moet vinden. In reactie hierop verdedigt Stand Up To Racism een geëngageerde cultuur die partij kiest voor een totaal andere maatschappij.”

“Code Rouge” trok het festival op gang met het lied “Francken, pakt uw koffers en hoepel op”. Een oproep tot mobilisatie tegen de komst van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie naar de campus op dinsdag 15 mei. (alle verdere info vind je hier)

Martijn Nelen, Gentse slamdichter en finalist van het Belgische kampioenschap voor slam poetry in 2015: “Neutraliteit is pure idiotie zolang die zich richt op één enkel specifiek doelwit, één gemeenschap. De dag dat mijn teksten ‘neutraal’ zijn, houdt dat meteen ook in dat er in België geen communautaire twisten meer zijn.”

Ook Iman Ben Madhkour, voorzitster van Comac VUB, waagde zich aan slam: “Wij brengen de Louizalaan naar Molenbeek. We leren snel wat al heel lang gebeurt. De jongeren die op straat kunnen komen: stand up to racism!”

Het festival Stand Up to Racism loopt door gedurende de maanden mei en juni in verschillende universiteitssteden, zowel in het Noorden als het Zuiden van het land. Het festival wordt afgesloten met verschillende concerten op ManiFiesta, in Bredene, op 8 en 9 september 2018.