Stroomfactuur gezinnen 248 euro duurder dan buurlanden

auteur: 

Webredactie

De energiefactuur van een gemiddeld gezin wordt door de Turteltaks en andere regeringsmaatregelen 248 duurder dan in onze buurlanden. Nochtans beloofde het regeerakkoord om de kloof met de buurlanden te verkleinen, zegt de PVDA. De linkse oppositiepartij kondigt nieuwe acties aan tegen de Turteltaks.

De PVDA-studiedienst vergeleek de stijging van de energieprijzen in Vlaanderen (op basis van de Vreg-prognose) met de energieprijzen in de buurlanden (op basis van de Creg-boordtabel van november 2015). Daaruit blijkt dat Vlaanderen in één klap het duurste wordt van al onze buurlanden, op gelijke hoogte met prijzenkampioen Duitsland. Gemiddeld zal een Vlaams gezin vanaf maart volgend jaar 248 euro méér moeten ophoesten voor de jaarlijkse energiefactuur dan een gezin uit Frankrijk, Nederland of Groot-Brittannië.

Nochtans beloofde de federale regering in het regeerakkoord letterlijk om “zoveel als mogelijk in samenwerking met de deelstaten een energienorm uit te vaardigen” met als doel “ervoor te zorgen dat de verschillende componenten van de energiekost niet hoger liggen dan deze in onze buurlanden.”

"Pure woordbreuk", zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. “De 'energienorm' ligt op 757 euro”, terwijl wij vanaf maart meer dan 1.000 euro zullen moeten ophoesten. In plaats van de koopkracht van de gezinnen te beschermen drijft de regering de prijzen juist omhoog. Onze energiefactuur lijkt door alle taksen en belastingverhogingen wel een tweede aanslagbiljet. Een gemiddeld gezin betaalt de helft méér, terwijl Electrabel de helft minder nucleaire taks moet betalen. Dat is onrechtvaardig."

De PVDA eist dat de regering haar eigen regeerakkoord uitvoert en “een correctiemechanisme vaststelt met het oog op het verminderen van de afwijkingen ten aanzien van de energienorm”, zoals het regeerakkoord belooft op blz. 94. De PVDA eist daarom dat de federale regering de btw op energie opnieuw verlaagt naar 6 procent, en roept het Vlaams parlement op om de Turteltaks niet goed te keuren.

Al meer dan 12.000 mensen ondertekenden ondertussen een petitie tegen de Turteltaks op www.stopturteltaks.be. De PVDA kondigt nieuwe acties aan. In onder meer Gent en Antwerpen organiseert de linkse oppositiepartij op zaterdag 19 december een actiedag tegen de Turteltaks.

Commentaar toevoegen

Reacties

Schandalige TRUTTELTaks !
Graag zou ik de volledige heffing en de vermeerdering ven de heffingen onder deze regering op de bezitters van zonnepanelen op een rijtje zien. Ik heb dit al aan verschillende instanties gevraagd maar krijg er geen sluitend en vooral transparant antwoord op. Graag wil ik onderzoeken wat de volledige stijgingen onder Turtelboom zijn en vooral ook hoe de ongelijkheid van de heffingen t.o.v. de professionele bezitters van zonnepanelen ineen zit. Ook het feit dat particulieren de "productieoverschotten" niet kunnen doorrekenen aan de VREG in relatie tot de immense heffingen op de distributie wil ik in vgl. met professionele zonnepaneel-bezitters in kaart krijgen. Ik wil immers onderzoeken in hoever het mogelijk is een dossier "wegens discriminatie" van de ene "particuliere zonnepaneel-elektriciteitsproducenten" t.o.v. de "professionele producenten" in te dienen? Ook wil ik graag vernemen hoe min. Turtelboom de beslissing van de Raad van State met betrekking van de onwettelijkheid van de heffing van de "turteltaks" als belasting op een belasting zomaar naast zich neer kan leggen. Hoe ondemocratisch is mevr. Turtelboom met de plegende regering? met vriendelijke groeten, Freddy D'Hulster
een echte schande, help ons aub dat het zo ver niet komt. Wij komen nu al niet toe. Wij zijn bang voor 2016. HELP ONS AUB.
het is een echte schande die energiefaktuur die zo hoog oploopt Wij worden echt uitgebuit Hebben wij daarvoor zo lang gewerkt ,onze bijdrtage en belastingen betaald om dan met een pensioentje van 1168 euro te moeten potbrokken om toe te komen Je zou er de krul van krijgen
ik verwarm mijn huis elektrisch wat proper en niet vervuilend is en toch moet ik meer gaan betalen , en dit terwijl elektrische wagens een bonus krijgen van onze regering voor de aankoop van een nieuwe auto ; Niet logisch