Op 10 december 2015 organiseerde een groep van organisaties voor de verdediging van democratische rechten (Liga voor de mensenrechten, Vakbond van Advocaten voor de democratie, Progress Lawyers Network, CNAPD, Vrede vzw) een symbolische actie voor het justitiepaleis. Ze verenigden zich onder de slogan “strijden tegen terrorisme doe je niet door de democratie te beperken”. (Foto Solidair, Vinciane Convens)

Studie: Ontdek hier waarom de 18 antiterreurmaatregelen van de regering onefficiënt en gevaarlijk zijn

Na de aanslagen van 13 november in Parijs, kwam de regering met een plan van 18 nieuwe maatregelen in de strijd tegen terrorisme. De studiedienst van de PVDA analyseerde deze 18 maatregelen en toont aan dat ze onefficiënt zijn, vaak overbodig, en dat ze de democratische rechten in gevaar brengen. 

Na de aanslagen van 13 november in Parijs lanceerde de regering een plan met 18 nieuwe maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. 

Voor de PVDA moeten alle burgers het recht hebben om in alle veiligheid te leven en moet er dus kordaat worden opgetreden tegen terreurdaden en tegen terroristen. Daarom heeft de PVDA een actieplan uitgewerkt, “Zes voorstellen tegen jihadi-recrutering” en later ook een resolutie ingediend bij het parlement.

Kordaat optreden tegen terrorisme mag een diepgaande analyse van de regeringsmaatregelen niet in de weg staan. De PVDA wil maatregelen die doeltreffend zijn in de strijd tegen het terrorisme, maar die de democratische rechten van de bevolking niet uithollen. Daarom hebben we de 18 maatregelen van de regering één voor één geanalyseerd en hebben we uitgezocht wat de precieze draagwijdte van elke maatregel is, wat het huidige wettelijke kader is en hoe doeltreffend die maatregel is. Onze analyse toont aan dat de voorgestelde maatregelen niet efficiënt zijn, vaak overbodig, en dat ze de democratische rechten in gevaar kunnen brengen.  


Dowload de studie hier.

De 18 maatregelen

1. Extra budgettaire inspanning – aanpassing van de Begroting 2016
2. Versterking van de politiecontroles aan de grenzen
3. Het leger in de straat
4. De Bijzondere Opsporingsmethoden (BOM)
5. 72 uur administratieve aanhouding
6. Toestemming voor nachtelijke huiszoekingen 
7. Wat met de terugkeer van “Foreign Fighters”?
8. De elektronische enkelband
9. De Belgische PNR
10. Haatpredikers verwijderen
11. Het ontmantelen van niet-erkende gebedshuizen die jihadisme verspreiden
12. Prepaidkaarten
13. Het “Kanaalplan”
14. Screening
15. Netwerk van camera’s voor nummerplaatherkenning
16. Het sluiten van websites die haat prediken
17. Noodtoestand
18. Oorlogsdeelname