Foto Solidair

Stuur uw nieuwjaarsboodschap naar Maggie!

Wat vind jij van de prijsverhoging van veel gebruikte geneesmiddelen? Geneeskunde voor het Volk en PVDA roepen iedereen op om een wenskaart met boodschap te sturen naar minister Maggie De Block.

“Zodra bekend werd dat de prijs van antibiotica en maagzuurremmers ging verhogen, kregen we onmiddellijk tientallen boze reacties van patiënten”, vertelt Tim Joye van Geneeskunde voor het Volk. “Toen wisten we snel: daar moeten we iets tegen doen. Zo groeide het idee om in de eindejaarsperiode met een wenskaartactie te starten.”

En de actie is een succes. “We hebben de kaartjes nu een paar weken in de groepspraktijk liggen en echt alle patiënten schrijven hun boodschap. Zij zijn helemaal niet te spreken over de prijsverhoging. Vooral omdat er duidelijk een ander alternatief is.”

Stuur een wenskaart met je eigen boodschap naar Maggie: klik hier

Deel een van deze wenskaartjes op de sociale media

Leg eens uit.

Tim Joye. Dirk Van Duppen, de voorzitter van Geneeskunde voor het Volk, werkte een voorstel voor het kiwimodel uit. Met het kiwimodel kan de sociale zekerheid besparen op geneesmiddelen, maar dan wel zonder dat ze duurder worden voor de patiënt, integendeel.

Wat is dat kiwimodel juist?

Tim Joye. Het idee komt uit Nieuw-Zeeland, maar bestaat voor een stuk al in Nederland. Met het kiwimodel organiseert de overheid een openbare aanbesteding voor de terugbetaling van geneesmiddelen. Elk farmaceutisch bedrijf kan een prijsofferte indienen voor een bepaald geneesmiddel. De overheid kiest voor de firma die de beste prijs/kwaliteit levert en dat geneesmiddel wordt dan terugbetaald door de sociale zekerheid, de andere niet. Met dat kiwimodel kunnen de prijzen van geneesmiddelen spectaculair dalen.

Dirk Van Duppen en Sofie Merckx werken momenteel samen aan een wetsvoorstel hierover dat de PVDA in het parlement gaat indienen.

Ziet minister De Block dat kiwimodel zitten?

Tim Joye. PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees interpelleerde Maggie De Block al eens over het kiwimodel in het parlement. De Block antwoordde hem: “Voor mij is de kiwi dood.” Zij staat aan de kant van de grote farmaceutische bedrijven, hè.

Nu doet Maggie De Block het omgekeerde van het kiwimodel. Ze gaat de terugbetaling van een aantal geneesmiddelen verlagen, waardoor ze duurder worden. Haar bedoeling is om mensen minder van die geneesmiddelen te doen gebruiken, maar zo werkt dat niet.

In Nederland bestaat een vorm van het kiwimodel. Daar zijn antibiotica veel goedkoper dan hier, maar ze worden veel minder gebruikt, omdat de dokters en de bevolking worden geïnformeerd over de nadelen van antibiotica.

De prijs verhogen werkt niet en is ook een heel asociale maatregel, want de mensen die het nodig hebben worden ook getroffen.

Jullie roepen iedereen op om een kaart met een boodschap te sturen naar Maggie De Block.

Tim Joye. Klopt. Mensen kunnen erop schrijven wat ze willen. Sommigen schijven erop waarom ze voor het kiwimodel zijn. Anderen vertellen hun eigen verhaal. Zo is er een patiënte die maagzuurremmers moet nemen voor haar slokdarmziekte. Haar broer is al gestorven aan slokdarmkanker. De vrouw moet het stellen met een klein inkomen. Die prijsverhoging wordt voor haar dan ook een groot probleem. Als je als dokter zulke verhalen hoort, dan gaan je haren recht staan. Laten we de verhalen dus maar naar Maggie De Block sturen, zodat ze beseft wat ze aanricht met haar maatregel.

Waar kunnen we terecht voor die wenskaarten?

Tim Joye. Je kunt wenskaarten afhalen in de praktijken van Geneeskunde voor het Volk en op de secretariaten van de PVDA. Je kunt ze zelf opsturen naar Maggie De Block, of ze bij ons afgeven. Wij gaan wij die dan op 19 januari persoonlijk gaan afgeven aan Maggie De Block.

Neem ze gerust mee naar je eindejaarsfeestjes en laat ze invullen door vrienden en familie. Je kunt ze natuurlijk ook delen op je Facebookprofiel, via Twitter, Instagram ...

Jullie nodigen iedereen uit om op 19 januari die boodschappen te gaan afgeven?

Tim Joye. Ja. Iedereen die wil, mag met ons meekomen. Op 19 januari spreken we af om 10.30 u. aan het ministerie van Volksgezondheid, Kruidtuinlaan 50 in Brussel. Dan gaan we met Geneeskunde voor het Volk alle kaartjes afgeven.

Commentaar toevoegen

Reacties

Mevrouw De Block, voordat onze huidige sociale zekerheid bestond waren dokters en apothekers, ondanks hun kennis, arme sukkelaars want de mensen konden hen niet betalen. Wil je dat dit zo blijft, moet je zorgen dat de kosten omlaag gaan en hierdoor ook jullie nog een deftig inkomen hebben, al dat ik betwijfel dat jij klanten hebt want anders blijf je gewoon dokter en doe je zo geen stommiteiten!
Voer het kiwimodel in
Geachte mevrouw De Block, Dankzij uw besparingen op gezondheidszorg raken vele mensen in de problemen,ik ken b.v het geval van een dame met kanker die verplicht werd terug te gaan werken ondanks ze volgend jaar een nieuwe operatie moet ondergaan aan haar lever voordat de kanker verder uitzaait.Deze dame zit nu in zware problemen want de uitkering van de mutualiteit werd stopgezet & voor werkloosheid uitkering komt ze ook niet in aanmerking,nu moet ze gaan aankloppen bij het O.C.M.W & leeft in redelijke armoede.Daarom wil ik u verzoeken om uw beleid aan te passen of elk geval apart te onderzoeken want velen zijn behoeftig geworden & krijgen onvoldoende tegemoetkoming noch begrip voor hun situatie. Met vriendelijke groeten & de hoop op een menselijker beleid qua gezondheidszorg
Je voert een beleid om ziek van te worden !
Iets beseffen is één ding,er zich iets van aantrekken is iets anders! Ik geloof nooit dat De Block ook maar één minuut wakker ligt van de gevolgen van haar besparingbeleid! Ze staat tenslotte aan de kant van de grote farmaceutische bedrijven,niet aan de kant van de bevolking.
Iedereen heeft recht op betaalbare medicatie. Niet enkel de happy few, want dat is waar we naartoe gaan met het beleid van De Block.
Geen besparingen op kap van de patiënt
Maggie, hoe kan het dat iemand met reflux met bewezen hernia aan de maag (verplichte gastroscopie na 1 jaar om terugbetaling te blijven genieten) nu plots voor de volledige kost van protonpomremmers moet opdraaien? Ik wens u alvast voor het nieuwe jaar een indigestie om U tegen te zeggen (moet niet al te moeilijk zijn in uw geval).
Bedankt Maggie voor je niet bezorgdheid in de bevolking!
beste maggie de block, de gezondheidszorg is geen pokerchip, dit zijn mensen levens die dagelijks medicatie nodig hebben met een reden. bepaalde mensen hebben nu eenmaal meer zorg nodig, dan ineens die verhoging door voeren maakt dat bepaalde mensen die niet meer kunnen betalen. het kiwimodel is iets democratisch zonder kleine letters, goed voor de staat goed voor het volk. pleit voor het kiwimodel voor het te laat is.
Mevrouw de Minister, mag ik vragen waarom u meent dat fibropatienten misbruik maken van de voor hen noodzakelijke primaire gezondheidszorg? 18 beurten kiné staan voor 18 weken. Komt u mijn pijnlijke bindweefsels/ spieren los werken ipv mijn kine ( die ik me niet meer kan permitteren vanwege uw terugbetalingsstop) vanaf de maand mei? Ik geef u graag mijn adres. Tot dan?
ik heb door onstekingen dikwijls ontstekingsremmers nodig, hierdoor moet ik ook Pantomed nemen. Ook heb ik dagelijks, door mislukte sinusoperatie, Flixonase nodig. Door de besparingen hierop word ik hard getroffen. Ik heb nog veel andere medische kosten waarin al geen tussenkomst is, dit erbij is echt teveel ! Het is al erg genoeg dat ik hier geen geconventioneerde specialisten/ tandartsen kan vinden, dus dat kostenplaatje ligt ook al heel hoog. De meeste huisartsen zijn hier ook niet geconventioneerd. Waarom besparen bij de zwaksten van de maatschappij nl. chronische zieken en bejaarden ???? Hartelijk dank aan de PVDA die zich voor ons inzet !
Deze prijsverhogingingen zijn ronduit schandalig!!! Echt beschamend!
Wacht maar gulzige varkens in 2018 komt de afrekening
Bedankt Maggie! Uit de grond van hart, ik ga ondanks mijn vele aandoeningen toch nog 12u progressief werken. En toch neem je nu nog mijn kinibeurten af, net deze heb ik nodig om aan de slag te kunnen blijven. Als kers op de taart maak je het nu voor mij nog duurder als maaglijder...nog iets in petto voor mij? Misschien 4 planken? Bedankt!
Geachte mevrouw De Block, medicijnen neem je au serieus, dus de prijzen ook... iets wat U nog net ontdekt hebt.
Schandalig en wereldvreemd. Medicatie op voorschrift moet gratis zijn. De verantwoordelijkheid van artsen en politiek bij de zieke burger leggen. Hoe laag kan je vallen. En dat de overheid zelf zou instaan voor de aankoop die zijzelf moet terugbetalen, is een basis voor goed bestuur. Hij wordt door de burger betaald om de farmasector te steunen. Dat is diefstal. Daarvoor krijgt iedere werknemer zijn C4!!!
Ziek zijn is geen keuze... daarover beslissen ook niet!!
Uw beleid is ronduit walgelijk! Je misbruikt de medische sector en de eed van Hypocratis (of in uw geval hypocritis) om respect af te dwingen bij het overgrote publiek. De mensen hebben nog veel vertrouwen in dokters of hoog opgeleide kaderleden en wetenschappers. Maar helaas heb je die titel slechts misbruikt.. Je bent niets minder dan de zoveelste ordinaire crisismanger die op de kap van de bevolking zichzelf riant bedeelt. Piraten zoals u horen niet meer thuis in regeringen van de toekomst Wij hebben leiderschap nodig die zijn bevolking ondersteunt, hen gidst, hen bijstaat, hen vertrouwt. Gij en uw associale bende richt hen enkel maar ten gronde, fysiek en mentaal, zieken vervolgen voor een arts?.... foei schaamt gij u niet? Ik vind u ook een erg onbekwame politica, en wens dat ge erg snel verdwijnt. Hoe sneller hoe liever, bol het af, uw bevolking is u en uw graaiers kotsbeu bye bye
Mevrouw Maggie,door een kloof aan de ingang van mijn maag kan ik niet verder om maagzuurremmer te nemen. Hierbij is het niet gelijk welk, wegens zware allergie bij de eerste inname van een andere maagzuurremmer, daardoor genoodzaakt geweest om een ander aan te slikken. Ook mijn echtgenoot moet veel medicijnen slikken en is ook hier een maagbeschermer nodig.Met ons klein pensioentje knabbel jij door de verhogingen aan ons maandelijks budget om te overleven. Bespaar liever op diegenen die aan de ziekenkas zitten voor hun rug en tottentrekken om maar niet te moeten werken die een maand of twee ervoor naar hun huisarts gaan om een morfinepomp en een beetje blabla bla maken op cafe eer ze op controle moeten naar de ziekenbondarts ter controle.
Wat is je doel met de alcoholwet? Nog meer alcolisten jij bent doch arts nietwaar, of luister je enkel naar de grote farmareuzen die u gouden bergen beloven??of ben je toch de dokter die begaan is met de gezondheid van de belgen ( sommige toch uw kiezers nietwaat) Waarom roep je met luide stem voor de begrotingsconytole " Mijn zakken zijn dichtgenaait" en als puntje bij paaltje komt leverd uw departement de grootste inspanning! MAG IJ EVEN MIJN ONFZOUTEN MENING GEVEN. onbekwaam wijf !!!
Beste Maggy, dank zij u is mijn leven bijna niets meer waard. ben invalide en mijn medicatie(noodzakelijke) is met 50 euro per maand op geslagen. Samen met de andere verhoging van jullie regering kan ik mij sommige niet meer permitteren. mocht ik een inkomen als jullie hebben zou ik daar niet om geven maar ben jammer genoeg invalide en niet meer in staat te werken. bedankt om mijn leven stuk te maken.
Bedankt om van gezondheid en luxeproduct te maken. Mensen zullen hun doktersbezoek nog meer uitstellen en minder hun voorgeschreven medicatie nemen. Dank zij uw beleid zullen we meer en langer ziek zijn, terwijl jij de jacht op langdurige zieken kunt verderzetten. 2017 ziet er niet goed uit. Behalve voor u en de uwen misschien... :(
Ik ben zo iemand,levenslang invalide na een arbeidsongeval die met chronische pijn moet zien te overleven van een zwaar ontoereikende invaliditeitsuitkering en die nu nog eens extra zal mogen opleggen voor mijn levensnoodzakelijke medicijnen...En jij noemt jezelf dokter ?????
Beste Maggie, Waarom straf je de mensen die enkel aan het werk kunnen blijven dankzij hun medicatie? Zij proberen waardevol te blijven voor de maatschappij en jij laat hun dubbel betalen. Goed bezig, NIET
Maggy, denk ook eens aan hen die het moeten stellen met een klein inkomen.
veel last van maagzuur met alle gevolgen vandien slokdarm zwaar verbrand moet 2 dosis medicatie nemen van 40mg een s'morgens en een s'avonds heb minimuminkomen van 1300euro per maand werk in een beschutte werkplaats met zware werkdruk stress en ik krijg voor mijn pijnen nergens iets bij de volle pot betalen overal
maggie, ik weet niet hoe ik het precies moet formuleren, misschien simpelweg vragen om je ministerpost stop te zetten zal het verstandigste zijn, je word alleen maar meer en meer gehaat en wat je ook denkt van jezelf vroeg of laat zal je beseffen dat je verkeerd hebt gedaan, dus hou op met je ........gedrag
Ik ben vanwege een ongeval al 18 jaar op invaliditeit. De kosten voor behandelingen die werken (acupunctuur vb.) worden meestal niet terug betaald of slechts voor een klein gedeelte (osteopathie vb.) Middelen die werken zoals colloïdaal zilver zijn peperduur. Aan alles voel je dat de Pharma-industrie wordt gesteund en voorrang krijgt op de kwetsbare mens in onze maatschappij. Dank dat de PVDA dit aankaart.
Bedankt Maggie Mijn leven is nog geen hel genoeg. Jij moet het nog erger maken. Ik wens je geen gezond 2017. Misschien wordt het eens tijd dat jij dag in dag uit afziet. Alle seconden van de dag. Dan gaan wij eens praten. Dan heb je nog een kutminister die alleen maar aan zichzelf denkt. Wat wil je dat we nog dieper in de put geraken. Geef ons gewoon het geweer mevrouw de minister de kogels hebt us al gegeven. Maak ons af is dat u wens. Of hebt u liever dat we t zelf doen. Dan hebt u geen bloed handen .We kosten minder dood he.Voor u vind dat iedereen profiteert ik probeer nog fulltime te werken. We zullen de rekening wel vereffen in 2018. U bent ziekelijk. Hebt een kutbeleid. U bent geen minister van het volk maar 1 vant geld groetjes
Misschien kan Mvr. De Block eens nadenken op het afblokken van de MAF terugbetalingen aan het werkvolk in haar halfrond,die mensen hebben dat toch niet nodig , ze werken toch zo lang niet ??
Maggie besef jij wel waarmee je bezig bent? Medicijnen onbetaalbaar maken voor de mensen die het echt nodig hebben! Zieken terug naar het werk sturen? Jullie beleid is duidelijk: zieke en werkende mensen moeten wel afdragen aan de pensioenkassen maar mogen zelf hun pensioen nooit behalen, besparingsbeleid weet je? Ik wil een vreugdevol en pijnloos 2017 wensen aan alle zieken, echter aan u wens ik alle pijnen en ongemakken die deze mensen moeten ondergaan door uw onmenselijk beleid!
ik hoop dat maggie in 2017 zelf heel veel medicijnen nodig zal hebben. of krijgen politici ook gratis gezondheidszorg?
Liberalisme is een nieuwe ziekte waar geen medicijn tegen bestaat. Spijtig.
U moet zich schamen voor dit antisociale beleid. Dacht dat alle artsen de eed van hippocrates aflegden; wel deze hebt u met dit beleid voor uzelf gebroken.
Mevrouw Maggie weet je toen ik men zwaar arbeidsongeval gekregen heb toen heb ik nooit opgegeven 9 zware operaties en blijven alles te doen om te werken. nu ik er conische kanker boven op gekregen heb is het mij genoodzaakt om onmogelijk nog te kunnen werken. jammer maar U dwingt ons aan het werk enkel Hitler deed zulke praktijken. moge u geluk prijzen jij nooit in zulke situatie komt want heel men gezin kwam hierdoor in armoede U dank Maggie jij bent een duivel op aarde
Mevrouw de Block ik ben al vanaf ik geboren ben astmapatiënten ik heb er niet om gevraagd om dit te hebben ikoey ook flusonade gebruiken voor mijn huisstofmijt allergie ten gevolge vanijn astma ben dan nog een chronische rugpijn patiënt en heb een breuk op mijn maag waardoor ik pantomed moet gebruiken dit door het harde werken dat ik gans mijn leven al gedaan heb ik ben minder afwezig als een gezonde werknemers maar je mag elke maand eens de rekening van de apotheek betalen om goed te kunnen functioneren op mijn werk en jij gaat deze dan nog eens verdrievoudigen mevrouw de Block jij bent een heel zwaar blok aan het veen van de werkmensen hoop dat jij nooit ernstig ziek word maar dat betwijfel ik als ik jou zie
Beste Magie, Wees een doctor, geen kille politieker zoals sommige zijn. Wees een doctor en denk aan de mensen met een normaal en laag inkomen. Ik wens je nog veel sterkte, en toch met enig sympathie.
Maggie jouw inlevingsvermogen is nihiel, want je bent zelf begonnen als huisarts, maar bespaart het zwaarst op de laagdrempelige eerstelijnsgeneeskunde door een stop te zetten op bijkomende groepspraktijken. Daarbovenop ben jij hoognodig toe aan een kiwiedieet; Namelijk het geld halen waar het zit bij de big pharma multinationals, door een jaarlijkse openbare aanbesteding van de beste medicamenten aan de laagst mogelijke prijs.