Tom De Meester: "Bart De Wever liegt over btw-tarieven op stroom in buurlanden"

auteur: 

Frank Sonck

“De btw op elektriciteit is overal 21 procent, in alle landen”, reageerde Bart De Wever zondag in De Zevende Dag. “Leugens”, toonde PVDA-energiespecialist Tom De Meester enkele minuten later aan op de sociale media.

"Goedkope energie is in deze 21e eeuw niet meer aan de orde", vertelde Bart De Wever vandaag in het actualiteitsprogramma De Zevende Dag (Een). "En dat is maar goed ook!" Waarna hij kort maar vergeefs probeerde aan te tonen hoe onbetaalbare stroom ons klimaat moet redden. Maar "bovendien", ging De Wever daarop verder, "de btw op elektriciteit is overal 21 procent, in alle landen."

“Hoezo in alle landen?”, reageerde Tom De Meester meteen op de sociale media. En hij voegde er factcheck-gewijs een overzichtstabel bij. Daaruit blijkt dat btw op elektriciteit 5% bedraagt in Groot-Brittannië, 5,5% in Frankrijk (op het stroomabonnement), 8% in Luxemburg, 10% in Italië en 13,5% in Ierland.

Kaduke klimaatargumenten en klinkklare leugens. In het energiedossier heeft de N-VA voorzitter, en bij uitbreiding zijn schaduwkabinet, de regering Michel, blijkbaar niet veel hout om pijlen van te maken. Driekwart van onze stroomfactuur bestaat intussen uit taksen. En dat valt gewoon niét te verdedigen naar de bevolking. Zeker als Electrabel en de grote bedrijven intussen op massale cadeaus kunnen blijven rekenen.

Tom De Meester en de PVDA voeren als sinds 2008 actie voor een verlaging van de btw op energie van 21 naar 6%. Een petitie daarrond leverde maar liefst 225.000 handtekeningen op. In april 2014 verlaagde de regering de btw op elektriciteit van 21% naar 6%. Na zes jaar campagne haalt de PVDA haar slag thuis. De prijsverlaging zal stand houden tot augustus 2015. Dat levert een gemiddeld gezin een korting van 178 euro op. 

Vandaag richt de campagne zich tegen de Turteltaks. Die petitie kreeg al 15.000 ondertekenaars. De Meester trekt weldra naar het Hof van Beroep om deze taks aan te vachten. 8.000 mensen sloten inmiddels aan bij zijn klacht aan, via www.turteltaksproces.be.

 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Energie kosten onbetaalbaar voor een alleenstander gepensioneerden, wie haar echtgenoot zwaar invalide Is en in een RVT verblijft,
De gezinnen betalen de rekening
Denk je nu met 178 euro de gezinnen zo n dienst te bewijzen ? en ze verder kwistig te laten omspringen met energie .
Ik raad u aan eens uw afrekeningsfactuur te bekijken . U zult versteld staan en moeten vaststellen dat het vervoer van uw energie meer kost dan uw verbruik
Het is een schande en een uiterst oneerlijke maatregel die alweer de zwaksten treft en zeker niet diegenen die hun eigen inkomen kunnen bepalen.
Zo is dat inderdaad , het heeft nooit anders geweest en het zal nooit anders zijn als wetten ,en regels van hogerhand opgelegd worden( Raad van staten )en ze daar toch hun klak aan vegen zal er inderdaad niets veranderen Is wel dringend nodig WANNEER ?? Is de vraaag Als de PVDA Er ooit aankomt , laten we hopen eerder , dan heeft de PVDA ook mijn stem verdiend Maar er zal spoed moeten achter zitten !!
Er is gene grotere lieger en bedrieger dan De Wever Die zal de touwtjes vanuit zijn schoon verdiep Wel strak in de handen houden Zoals hij zegt zal het gebeuren Afschaffen die handel !!!
Gooi al die leugenaars buiten.
NVA zijn bedriegers veel beloven voor aan het stuur te zitten en daarna hun kar te keren
Het is algemeen geweten dat een politieker maar in ėėn ding uitblinkt : in liegen en bedriegen. Bart De Wever is daar geen uitzondering op. Ze kijken met minachting neer op de man in de straat.
Die politiekers vullen alleen hun eigen zakken, en dan zeggen maar wij krijgen geen pensioen hoor later. Wel meneer de politieker ik krijg geen 14 000 € per maand zoals u maar in 1 jaar. En heb maar 1 inkomen die nog eens wordt belast. Jullie hebben hier en daar nog mandaten die veel opbrengen zelfs als je er niet bent. Dus stop mee de burgers te plunderen en doe zelf eens iets aan jullie zakkenvullerij.
wat hadden jullie dan verwacht van hem? liegen, liegen en nog eens liegen. Ben niet anders gewoon van hen maar ja hij zal het wel weer niet gezegd hebben of zo bedoeld. Denk dat ze bij de volgende verkiezingen hun leuze moeten veranderen in "niet gezegd en bedoeld partij"