Tom De Meester speecht. (Foto Evy Menschaert voor Victoria Deluxe)

Tom De Meester in Gentse Vooruit: “Dit uitwijzingsbeleid is niet in onze naam!”

Tom De Meester in een volle theaterzaal van de Vooruit. (Foto Solidair, Han Soete)

De driedaagse mars van de Afghaanse vluchtelingen bereikte maandag zijn eindpunt in de Vooruit in Gent. Op de afsluitende solidariteitsavond spraken tal van prominenten de 750 aanwezigen toe. Hieronder de volledige speech van Oost-Vlaamse PVDA-voorzitter Tom De Meester.

Beste vrienden,

Volgens de laatste grote opiniepeiling was staatssecretaris voor Uitwijzingsbeleid Maggie De Block de populairste politica van Vlaanderen. Wel, alvast niet vanavond in deze Vooruit!

In welke wereld leven wij?

Hoe moet ik mijn kinderen, Aïsha en Ramón die hier vandaag vooraan in de zaal zitten, uitleggen dat Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen Afghanistan bombarderen, om daar “democratie” en “vrede” te brengen?

Hoe moet ik uitleggen dat wij tegelijk onze deuren sluiten voor de oorlogsvluchtelingen uit Afghanistan?

Hoe moet ik uitleggen dat wij de politie afsturen op jonge Afghaanse vluchtelingen om ze op het vliegtuig te zetten naar een land in oorlog?

• Parwais Sangari, 20 jaar: uitgewezen naar Afghanistan

• Navid Sharifi, 21 jaar: op het vliegtuig gezet

• Aref Hassanzada, 20 jaar: terug naar Afghanistan en daar vermoord.

• Anmetkwor, 18 jaar: bevel om het land te verlaten.

• De broers Jafari: bevel om het land te verlaten.

Enzovoort. Het is een hele lange lijst. Mevrouw De Block, bent u soms vergeten dat Afghanistan een land in oorlog is? Bent u vergeten dat Afghanistan een gevaarlijk en onveilig land is?

Weten jullie wat Maggie De Block dan antwoordt? “Waar ik woon, in Merchtem, is het ’s avonds als je buitenkomt ook gevaarlijk.”

In fucking Merchtem! Zijn het in Merchtem ook de drugsbaronnen die de baas zijn, misschien? Of de taliban?

Afghanistan is niet veilig. Ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken raadt iedereen “absoluut af” om naar Afghanistan te reizen

Zitten er in Merchtem ook honderden vrouwen in de gevangenis omdat ze de “goede zeden” schenden, omdat ze verkracht zijn, of thuis weglopen voor huiselijk geweld?

Zijn er in Merchten ook elke dag vier kinderen die sterven of gewond raken door bermbommen, aanslagen en vuurgevechten, mevrouw De Block?

Afghanistan is niet veilig. Ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken raadt iedereen “absoluut af” om naar Afghanistan te reizen.

Ik citeer eventjes, speciaal voor mevrouw De Block: “De veiligheidssituatie in Afghanistan is uiterst problematisch. De dreiging van terroristische en misdadige acties is zeer hoog. Het conflict veroorzaakt meer dan duizend doden elk jaar. Het gevaar kan de vorm aannemen van bomaanslagen, gewapende confrontaties en aanvallen langs de wegen waarbij ook toevallige omstaanders getroffen worden.”

In plaats van Afghanistan te bombarderen, zouden we beter een F-16 naar Kaboel sturen om Maggie De Block daar te droppen. Dan zijn wij van haar af kan zij met eigen ogen zien hoe veilig het wel niet is in Afghanistan.

Vandaag staan wij opnieuw in de Vooruit. Met een duidelijke boodschap: wij willen een moratorium op alle uitwijzingen naar Afghanistan!

Vrienden,

Vandaag ben ik trots om Gentenaar te zijn. Gent heeft een lange traditie van solidariteit en gastvrijheid. Toen een burgeroorlog Spanje in vuur en vlam zette, eind de jaren 30, hebben Gentse gastgezinnen 200 kinderen een veilige thuis bezorgd. Honderden arbeiders en syndicalisten verkochten zegeltjes voor de Spaanse oorlogskinderen. De krant Vooruit, hier aan de overkant van de straat, haalde tienduizenden franken op.

Vandaag staan wij opnieuw in de Vooruit, symbool van solidariteit. Met een duidelijke boodschap: wij willen een moratorium op alle uitwijzingen naar Afghanistan!

Aan de christendemocraten in de regering vragen wij vandaag: waar zijn jullie christelijke waarden naartoe?

Aan de liberalen vragen wij: waar zijn jullie vrijheid en verdraagzaamheid naartoe?

Aan de socialistische ministers vragen wij: waar is de solidariteit naartoe?

Wij willen geen wereld waarin kinderen teruggestuurd worden naar oorlogsgebied. “Kinderen terugsturen naar Afghanistan is een vorm van misbruik”, zegt de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssen daarover. “Overal ter wereld zullen mensen zich afvragen hoe het toch mogelijk was dat we zulke evidente schendingen van de rechten en de waardigheid van kinderen hebben kunnen toelaten.”

Wel, dames en heren, wij laten dit niet doet. Vandaag zeggen wij zeer klaar en duidelijk: dit uitwijzingsbeleid is NIET IN ONZE NAAM!

Commentaar toevoegen