Top 50 grootbedrijven betaalt nauwelijks 1% belasting, terwijl regering miljoenen euro’s zoekt bij gepensioneerden

auteur: 

Redactie

De studiedienst van de linkse PVDA maakte haar achtste editie van de Top 50 van ondernemingen die geen of nauwelijks belastingen betalen bekend. De gemiddelde aanslagvoet van de 50 grootbedrijven bedraagt nauwelijks 1 procent. De overheid loopt op die manier 9,1 miljard euro belastinginkomsten mis, geld dat volgens de PVDA noodzakelijk is om de pensioenen te financieren.

“Onze studie toont aan dat 50 grootbedrijven gemiddeld 1 procent belastingen betalen. Eén procent. Dat is zo goed als niets. Normaal moeten die bedrijven 34 procent belastingen betalen. Dat kost onze samenleving miljarden euro’s”, zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. De volledige studie van de PVDA kan u hier lezen.

“Deze regering gaat dat geld nu zoeken bij mensen die het niet hebben. Bij gepensioneerden bijvoorbeeld. Dat is een enorme tegenstelling. Onze studie toont dus opnieuw aan dat de regering met scherp schiet naar mensen die het moeilijk hebben, en met losse flodders schiet naar miljardenbedrijven. Dat kan niet langer. Het wordt tijd dat iedereen gelijk is voor de wet”, aldus Mertens.

AB InBev: 0,0% alcohol of 0,0% belastingen?

“Voor de zoveelste keer op rij staat AB InBev in onze top 10 van grote belastingontwijkers. De brouwerij maakt vandaag reclame voor bier met 0,0% alcohol. Dat cijfer is haar goed bekend. De holding maakte vorig jaar 6,7 miljard euro winst en betaalde daarop 0,0 euro belastingen. Niets dus. Zij krijgen meer dan 2 miljard euro fiscale korting. Dat is geen klein bier. Bedenk maar eens wat je met die 2 miljard euro zou kunnen doen voor de gepensioneerden. Nogmaals: het wordt tijd dat iedereen gelijk is voor de wet”, zegt de PVDA-voorzitter.

De multinational verdedigt zich met de stelling dat er andere entiteiten zijn die wél belastingen betalen. “We moeten een beetje serieus blijven. De groep AB InBev komt vier keer voor in onze top 50 van grootste fiscale kortingen. Zij maken samen 10 miljard winst en betalen daarop 5 miljoen belastingen. Dat is 0,05 procent.  Daar zou ik niet meteen heel fier op zijn. Feit blijft dat een multinational als AB InBev zo goed als geen belastingen betaalt. Feit blijft dat dit compleet onrechtvaardig is als je ziet welke inspanningen andere mensen allemaal moeten leveren”, merkt Mertens fijntjes op.

Ook nieuwe belastinghervorming biedt geen soelaas: aanslagvoet slechts 2,4%

Op het grote voorzittersdebat van maandag jongstleden verdedigde Bart De Wever de regering en haar “inspanningen om de vennootschapsbelastingen te hervormen en de fiscale mazen van het net te dichten”. Mertens wees er toen al op dat “de regering met scherp schiet naar wie het moeilijk heeft, en met losse flodders naar miljardenbedrijven”. De nieuwe studie geeft hem gelijk. “In werkelijkheid worden er geen mazen gedicht”, zegt Marco Van Hees, fiscaal specialist van de PVDA. “Bovendien zijn de gevolgen van de hervorming van de vennootschapsbelasting verwaarloosbaar. Indien we de hervorming van de vennootschapsbelasting toepassen op de Top 50 uit onze studie, zouden die niet langer 1 procent belasting betalen maar wel 2,4 procent. Dat is nog altijd belachelijk weinig, en heel ver onder de wettelijke aanslagvoeten.”, aldus Van Hees.

Commentaar toevoegen

Reacties

Gewoonweg SCHANDALIG !!
In-nigbeu
kleine man voor alles laten opdraaien en multinationals alle voordelen geven
De huidige regering bestaat uit hufters!!! Een ander woord is er niet voor. Terwijl gewone mensen hard werken en belastingen betalen zorgt Bart de Wever en Wouter Beke ervoor dat de multinationals, banken en vakbonden buiten schot blijven. Het is schandalig hoe ze de boel belazeren, in elk ander land waren die allang opgepakt voor corruptie.
Inhoudelijke en verantwoorde oplossing gezocht voor bovenstaand artikel ? : Zolang PVDA nog niet aan de macht is, stel ik voor dat we in afwachting alvast massaal geen bier van INBEV meer graaien, vooral niet tijdens voetbalgekte en ook niet meer in de kroeg. Vermoedelijk sponsort ‘s werelds grote bierbrouwer met haar niet geïnde belastingen FIFA, een organisatie niet vrij van corruptieverhalen en voetballertjes met onverantwoord hallucinante lonen. We vervangen dan best ook de pint bier door een recipiënt met het redelijk goedkopere kraantjeswater, een wereldwijde boycot als het ware tegen het fiscale apartheidsregime “à la Afrique du Sud”. Als INBEV hierdoor logischer wijze niet meer zo dominant blijft, zal het bedrijf met haar adepten na verloop van tijd wel een toontje lager beginnen zingen. By the way, kraantjeswater is bovendien zoveel gezonder dan alcoholisch vocht, dat weet dokter Dirk Van Duppen beslist wel te bevestigen. We hebben dan consequent en collectief met gezond verstand in ons nuchter hoofd geprent dat water drinken even gezellig zo niet gezelliger is dan dat akelige gele schuimende vocht. Zo ziet u maar, waar een wil is, is een weg én zijn we voorgoed verlost uit onze paradox of verslaving. Of nog : Dos cervezas por favor volgens Tom Waes? Neen absoluut niet, vanaf nu geen enkele pint meer maar "zerotolerantie", as simple as that. Mannen weten waarom, vrouwen trouwens ook.
Mijnheer of Mevrouw Egel dit is een heel goed idee. We sakkeren op die graaiers maar beseffen niet dat wij het zijn die hun stinkend rijk maken. Als we gewoon hun producten links laten liggen dan gaan ze vlug van gedacht veranderen en we doen daarmee niets illegaal. Alleen een beetje ons verstand gebruiken en zoeken naar dergelijke maatregelen en de elite zal heel vlug een toontje lager zingen. Vanuit hun kamp vuren ze maatregel na maatregel op ons af waarom zouden wij dat dan niet mogen doen. Vanaf morgen geen bier meer! Wie doet mee?
Een land een regering welke partij heeft de klote
als de liberalen en extreem rechts liberalen niet verdwijnen zal er geen beterschap te verwachten zijn....
gewoonweg schandalig,de gewone werkmens moet maar blijven betalen om niets op het einde over te houden.
Iedereen gelijk voor de wet behalve.................
was dat maar waar oneerlijke bulshit is dat hier in dat belgie