Foto sualk61 / Flickr

Torpedeer de Turteltaks: drie eerlijke alternatieven

Een taks van 100 euro per gezin op verwarming en verlichting … De Turteltaks is de slechtst denkbare oplossing voor de groene schuldenput die de vorige Vlaamse regeringen hebben gegraven. Er zijn nochtans genoeg alternatieven zijn, die wél rechtvaardig zijn.

492 miljoen euro, zoveel brengt de Turteltaks jaarlijks in het laatje. Een kolossaal bedrag dat bijna integraal opgehoest wordt door gezinnen, alleenstaanden, zelfstandigen en kleine bedrijfjes. Grote multinationals betalen 40 keer minder, de dertig grootste industriële stroomslurpers betalen helemaal niks.

Er zijn nochtans goede alternatieven bij de vleet. De Turteltaks berekenen op het stroomverbruik, of de factuur spreiden in de tijd, zoals Freya Van Den Bossche (sp.a), de voorgangster van Turtelboom, in een open brief suggereerde, horen daar alvast niet bij. Zo betalen de gezinnen uiteindelijk toch de rekening. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Alternatief 1: Haal de kosten voor groene stroom uit de energiefactuur.

Sinds de regering-Dewael, met socialisten, liberalen en groenen, in 2000 het systeem van de groenestroomsubsidies bedachten hebben álle Vlaamse regeringen de kostprijs rechtstreeks in de energiefactuur doorgerekend. Dat is geen natuurwet, maar een politieke keuze.

Het kan anders. De officiële energiewaakhond VREG suggereerde in 2013 in haar memorandum voor de nieuwe Vlaamse regering, om de groene stroomkosten uit de energiefactuur van de gezinnen te halen en te betalen uit de algemene begroting. Op die manier verlaagt de factuur voor de gezinnen. Bovendien kunnen de kosten dan rechtvaardig gespreid worden zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Alternatief 2: Investeer de winsten van Electrabel in groene energie.

De kerncentrales van Electrabel zijn al lang afgeschreven. Door spotgoedkope kernenergie aan dure marktprijzen te verkopen maakt Electrabel woekerwinsten met nucleaire stroom. Die 'nucleaire rente' schommelt tussen 400 miljoen euro en 1,2 miljard euro per jaar, afhankelijk van de marktprijzen en de beschikbaarheid van de kerncentrales.

De nucleaire winsten van Electrabel worden vakkundig doorgesluisd naar moederbedrijf Engie. Maar het zijn wel de consumenten die de investeringen in zonnepanelenparken moeten betalen. De energielusten voor Electrabel, de energielasten voor de gezinnen. Dat is de wereld op zijn kop. Een beter idee: room de superwinsten van de kerncentrales af en investeer dat geld in de groene stroom van morgen, in plaats van de gezinnen op kosten te jagen.

Alternatief 3: Stop de woekersubsidies voor industriële zonneplantages.

Havenbaas Fernand Huts liet in één jaar tijd twintig gigantische zonnedaken aanleggen op de loodsen van KatoenNatie in Kieldrecht, en op industrieterreinen in Genk en Gent. Goed voor een totale oppervlakte van 800.000 m2, of 160 voetbalvelden vol. Huts krijgt daarvoor het luxueuze bedrag van 450 euro per 1000 kwh zonnestroom. Dat is veel. Veel te veel. Die oversubsidiëring levert Huts jaarlijks 13,4 miljoen euro op, twintig jaar lang.

Meer dan 4.000 grootschalige zonneplantages van multinationals en zakenbanken hangen aan het geldinfuus en strijken jaarlijks honderden miljoenen euro's op, terwijl gezinnen en zelfstandigen voor de factuur opdraaien. De regering wil niet raken aan de 'verworven rechten' van zonnekoningen als Fernand Huts. De subsidies inperken is ‘contractbreuk’, klinkt het op het kabinet van Turtelboom.

Dat is natuurlijk onzin. Woekerpraktijken aanpakken is in het belang van iedereen. Het ‘recht’ van grote subsidieslurpers op superrendementen weegt niet op tegen het recht van de bevolking op betaalbare energie. Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2014 al dat afbetaalde groenestroominstallaties eigenlijk geen “wettelijke verwachtingen” meer kunnen hebben voor subsidies als dat "in het nadeel is van energieconsumenten".

De oplossing is eenvoudig: licht de boekhouding door van de 4.000 industriële zonneplantages en room de overdreven zonnewinsten af. Dat het kan, bewijst de Waalse regering. Die heeft haar subsidiesysteem in 2014 grondig bijgestuurd en alle subsidies geschrapt, óók voor de lopende contracten. Waar wacht Turtelboom nog op? 

Doe mee met het Turteltaksproces

Schrijf mee geschiedenis: doe mee met het Turteltaksproces en teken hier. Hoe meer mensen tekenen, hoe luider onze stem op de rechtbank zal klinken. Samen zorgen we ervoor dat de onrechtvaardige Turteltaks verdwijnt. Deelname is gratis, al is een milde gift altijd welkom. Wij overhandigen de volledige lijst met alle ondertekenaars aan de rechtbank en houden jou persoonlijk op de hoogte. Samen staan we sterker.

Lees hier een antwoord op de meest gestelde vragen over het Turteltaksproces. Hierin lees je wat het precies betekent om mee te doen met het Turteltaksproces.

Commentaar toevoegen

Reacties

Deze tax shift is fundamenteel onrechtvaardig. Het publiek wordt voorgelogen, de politiek wordt onrecht aangedaan met het depolitiserende mantra: 'Er is geen alternatief'. Tijd voor een rationeel maatschappelijk debat met duidelijke argumenten, opdat iedereen weet welke agenda deze regering effectief uitvoert.
Ik ben tegen alle onrechtige belastingen en zeker tegen deze regeringen
Ja, ik ben ook niet bereid de zonnepanelen van anderen (buurmensen) te betalen, en ook niet de lasten die deze zonnepanelen met zich meebrengen. Dus daar ben ik niet mee akkoord!
Dit is géén democratie meer, en zeker géén europese solidariteit, waarover we alleen maar horen spreken door vetbetaalde Europese vertegenwoordigers. Waar zijn onze 'sociaalvoelende" politici nu ?? Dit is pure chantage tov de steeds 'kleiner' wordende groep échte werkers, die géén tijd en energie meer hebben nà gedane dag/nachttaak, ,door de steeds groter wordende groep RIJKEN die dit als hun absolute RECHT bezien. Dit is het loutere kapitalisme ten top, met de VLD OP KOP !! Arm Belgie, dat het zover is kunnen komen...............een rijke regio in het verleden, met vele sociaalvoelende mensen, met duizenden vrijwilligers voor goede doelen,ten gunste van alle minderbedeelden hier en in het buitenland. Globaliseren, consumeren, is het enige wat van belang is. Ook de jeugd moet er al vroeg van doordrongen worden dat alleen méér en méér de toekomst is, maar voor wie en voor wat ? Goddank hebben wij onze kinderen grootgebracht met verantwoordelijkheid,, zodat ze niet vlug in deze kapitalistische val zullen trappen. Geld en rijkdom maakt niet gelukkig, en dit wordt nog dagelijks bevestigd. Een sociale maatschappij waar iedereen kan deelnemen, en niemand uitgesloten wordt, elk met eigen talenten en werkkracht, dàt is de toekomst voor ons allemaal. En we gààn er voor !
dit is absoluut de pure echte waaarheiid dat hier enkel alles om dat smerige geld en macht draait wat een democratie proficiat!!!
Ik teken tegen de Turteltaks !!!!!