Foto AFP/Belga

Trump drijft spanningen in Midden-Oosten op met wapendeal Saoedi-Arabië

De Amerikaanse president Donald Trump is begonnen aan zijn eerste buitenlandse bezoeken. De allereerste bestemming op zijn wereldreis was Saoedi-Arabië, al tientallen jaren een trouwe maar omstreden bondgenoot van de VS.

Trump, zijn minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson en een reeks vertegenwoordigers van Amerikaanse multinationals sloten in Saoedi-Arabië een aantal grote zakendeals. De meest spectaculaire daarvan is een wapendeal ter waarde van 110 miljard dollar. Trump gaf ook een speech waarin hij de Arabische landen opriep om hard op te treden tegen Iran. Enkele dagen voor zijn bezoek aan de NAVO in Brussel zet Trump alvast de toon voor een doorgedreven militarisering en oorlogsdreiging in het Midden-Oosten.

Miljardendeals

De president heeft enkele moeilijke weken achter de rug. Het ontslag van de FBI-directeur, omwille van een onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen, bezorgt Trump al een tijdje slechte pers. Zijn eerste buitenlandse reis komt zeer gelegen om de aandacht terug op zijn programma te vestigen.

Trump sloot dan ook meteen een miljardendeal om Amerikaanse wapens, oorlogsschepen, tanks, helikopters en een raketafweergeschut te leveren aan Saoedi-Arabië. Naast defensie werden er contracten gesloten in de luchtvaart, olie en gas. In totaal zouden er voor zo’n 350 miljard dollar aan contracten gesloten zijn. De Amerikaanse militaire en fossiele multinationals wrijven zich tevreden in de handen. Daarbij onder andere ExxonMobil, de petroleumgigant waarvan Rex Tillerson ceo was voor hij minister van buitenlandse zaken werd.

Deze investeringen kunnen een grote bedreiging vormen voor de wereldvrede. Saoedi-Arabië staat bekend als een grote sponsor van extremistische rebellengroepen in het Midden-Oosten en komt de laatste jaren steeds meer tussen in interne conflicten van buurlanden. Zo drukten Saoedische tanks in 2011 een volksopstand in Bahrein neer en voert de Saoedische luchtmacht sinds vorig jaar dodelijke bombardementen uit op Jemen waarbij talloze burgerslachtoffers vallen.

Militaire avonturen

In zijn toespraak over terrorisme voor 55 regeringsleden van verschillende moslimlanden in de Saoedische hoofdstad Riyad, repte Trump met geen woord over de rol van Saoedi-Arabië als draaischijf van extremisme en geweld in het Midden-Oosten. In plaats daarvan beschuldigde hij Iran de aanstoker te zijn van alle terreur en instabiliteit in de regio. Het is opvallend dat de Amerikaanse overheid na de invasie in Irak haar pijlen steeds meer richt op het grotere buurland Iran.

De Iraanse hoofdstad Teheran. Straks het doel van een Amerikaans-Saoedisch militair avontuur? (Foto Fabrizio Maestroni / Flickr)

Iran is voor de VS en hun Saoedische en Turkse bondgenoten in het Midden-Oosten een concurrent. Het is een geïsoleerd land waar weinig buitenlandse bedrijven actief zijn. De afgelopen jaren vond echter een aarzelende toenadering plaats tussen Iran en het Westen. Zo werden onder gezag van de Verenigde Naties afspraken gemaakt met Iran over kernenergie. De pro-westerse Hassan Rouhani werd toevallig ook dit weekend herverkozen als president van Iran. Maar Trump noemde de nucleaire deal met Iran vorig jaar “de slechtste deal ooit” en volgt de aanbeveling van denktanks als de Heritage Foundation, dat medegefinancierd wordt door het militair industrieel complex en aanstuurt op een militair conflict met Iran om de Iraanse invloed in Syrië en Libanon af te blokken en de Iraanse markt open te breken voor Amerikaanse export. De wapens en militaire technologie die de VS aan Saoedi-Arabië leveren, zullen dan ook vooral tegen Iran worden ingezet.

Zo maakt Trump opnieuw duidelijk dat hij van plan is om gigantische budgetten vrij te maken voor gevaarlijke militaire avonturen. Niet alleen verhoogde hij het reeds torenhoge Amerikaanse defensiebudget met 54 miljard, Trump verwacht ook dat zijn bondgenoten hem daarin volgen. In zijn toespraak voor de NAVO in Brussel op donderdag 25 mei zal hij ongetwijfeld zijn eis herhalen dat alle NAVO-lidstaten 2% van hun bruto binnenlands product aan defensie moeten uitgeven. Voor België zou dat 5 miljard euro per jaar extra kosten. Gelukkig is er overal waar Trump neerstrijkt ook verzet tegen zijn oorlogsplannen. Bij zijn aankomst in Israël kwamen enkele duizenden Palestijnen op straat, tijdens zijn bezoek aan de paus zal er betoogd worden in Rome en wanneer Trump woensdagavond 24 mei in Brussel landt zal hij worden opgewacht door een grote protestmars die om 17u aan het Noordstation vertrekt.