Uitwijzingen op basis van ‘dreiging’, gevaarlijk voor onze rechten en contraproductief

auteur: 

Webredactie

De PVDA pleit voor een democratische, gerichte en efficiënte aanpak van de strijd tegen terrorisme en de grote criminaliteit Daarom heeft de PVDA tégen het wetsontwerp van Theo Francken gestemd, dat mensen wil uitwijzen op basis van een ‘dreiging’.

Marco Van Hees, volksvertegenwoordiger voor de PVDA zei op 9 februari in de Kamer: "Als iemand een crimineel feit begaat of een terroristische daad stelt, moet hij hier berecht en veroordeeld worden en hier zijn straf uitzitten. Het wetsontwerp dat Francken vandaag voorstelt, voorziet dat de administratie kan beslissen om mensen te laten uitwijzen op basis van een ‘dreiging’. Op die manier kunnen mensen op een arbitraire manier het land uitgezet worden, ook zonder veroordeling. Dat is niet enkel gevaarlijk op het vlak van democratische rechten maar ook contraproductief”.

Voor Marco Van Hees “gaat de Staatssecretaris niets oplossen door misdadigers naar buurlanden of andere landen te sturen. Hij werkt alleen de indruk iets te doen.”

Het laatste wetsontwerp van Theo Francken voorziet de mogelijkheid om mensen uit te wijzen die geboren zijn in België of hier aangekomen zijn voor hun 12de, die met andere woorden opgegroeid zijn in onze maatschappij, als ze de “openbare orde verstoren”.

“Het is niet duidelijk wat er vandaag precies onder een dreiging verstaan wordt en op welke basis dit beslist wordt. Zal een syndicalist van Marokkaanse origine bijvoorbeeld op een dag kunnen worden gezien als een “dreiging” als hij deelneemt aan een wilde staking of een bezetting van een bedrijf? De mogelijkheid om mensen uit te wijzen zelfs zonder veroordeling, creëert een soort tweederangsburgers van alle mensen met een migratieachtergrond. Ze viseert dus ook alle mensen die positief bijdragen aan onze samenleving en niet enkel terroristen of criminelen. Dat polariseert de samenleving, en dat is precies wat extreemrechts of terroristische groepen als IS willen.

De PVDA pleit voor een democratische, gerichte en efficiënte aanpak van de strijd tegen terrorisme en de grote criminaliteit. Daarom heeft de PVDA tégen dit wetsontwerp gestemd.