Foto Belga

Verkiezingen Griekenland :: Dossier Solidair

auteur: 

Webredactie

Op zondag 25 januari zullen in Griekenland wellicht historische verkiezingen plaatshebben. De Griekse kiescampagne was een van de kortste ooit. Over enkele dagen is ze afgelopen. Volgens de laatste peilingen zijn Samaras' dagen echter geteld. Syriza, de Linkse radicale partij, staat op kop in alle peilingen. 

Griekenland: de machthebbers zijn doodsbang voor de verkiezingen

Foto Belga

De uittredende regering van Antonis Samaras, een coalitie tussen Nieuwe Democratie (conservatieven) en PASOK (socialistische partij) wordt ten volle gesteund door de Europese leiders. De Spaanse eerste minister, de behoudsgezinde Mariano Rajoy (Volkspartij), is op 14 januari zelfs naar Athene gereisd om Samaras te steunen. Maar Syriza, de Linkse radicale partij, staat op kop in alle peilingen. 

Lees meer op solidair.org

 


Griekenland: Verkiezingen in de halve kolonie

Foto thetoc.gr

Alexis Tsipras, lijsttrekker van Syriza bij de verkiezingen van aanstaande zondag 25 januari, wil een einde maken aan “maatschappelijke tragedies zoals de besparingspolitiek en het autoritarisme”. Tijdens zijn toespraak bij het begin van de kiescampagne beloofde hij van Griekenland weer “een land te maken dat op eigen benen kan staan”.

Een artikel van Andreas Wehr (Junge Welt) op solidair.org.

 

 

Trojka houdt niet van Griekse democratie

Foto Belga

De recente peilingen bevestigen het nog eens: het Griekse volk is de Europese besparingspolitiek beu en stemt zondag 25 januari massaal voor een alternatief. Het linkse Syriza wordt volgens die peilingen de grootste partij. De trojka volgt drie strategieën tegen de Griekse democratie. Lees meer.

Lees meer op solidair.org

 

 

'De Grieken zijn de Tijl Uilenspiegels van vandaag'

Peter Mertens.
(Foto Solidair, Salim Hellalet)

De Grieken brengen de geest van de geuzen tot leven, de tegenstroom die democratie, vrijheid en economie opnieuw wil veroveren op de papen en zakenkabinetten van de Europese Unie. Zij verdienen onze steun, schrijft Peter Mertens in het schaduwparlement van knack.be.

Lees meer.