One Billion Rising (Foto Belluno Più/Flickr)

Vier dagen vol activiteiten rond vrouwenrechten

auteur: 

Eefje Goossen

Dinsdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Op deze jaarlijkse herdenking van de strijd die vrouwen leverden voor gelijke lonen, de 8-urendag, stemrecht en veel meer, organiseert Marianne, de vrouwenbeweging van de PVDA, een flashmob in Brussel. Maar dat is niet het enige dat er gebeurt. Hier vindt U een overzicht van de activiteiten rond vrouwenrechten dit weekend en op 8 maart.

Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking. Vrouwen doen 66% van al het werk. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen. Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw. Van alle armen op de wereld is 75% vrouw. Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw. Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw. Van de 14 ministers van de federale regering in België zijn er slechts 3 vrouw. Vrouwen in België verdienen gemiddeld 22% minder dan mannen.

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet. Vrouwen zijn het grootste slachtoffer van seksueel geweld. Ze worden door deze regeringsmaatregelen van besparingen extra hard getroffen en belanden sneller in armoede. Redenen genoeg om strijdbaar te zijn. De volgende acties staan in volgende dagen op het programma:

05/03/’16: Genoeg slachtoffers, de straat op! In 2016 is er nog dagelijks en alomtegenwoordig geweld tegenover vrouwen. Deze vrouwenmars vraagt aandacht voor geweld op vrouwen. U kan hun eisenpakket lezen door op de link te klikken. Marianne doet mee aan de mars en roept op aan alle vrouwen om mee te doen.

06/03/’16: Betoging van de Vrouwen Zonder Papieren Deze mars van vrouwen zonder papieren staat open voor alle vrouwen met en zonder papieren die willen meestrijden. Een belangrijke betoging van mensen die anders zelden of nooit gehoord worden.

06/03/’16: Ontbijt en Flashmob Marianne en PVDA Brussel Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag organiseert Marianne de vrouwenbeweging en de PVDA een ontbijt en een repetitie voor de Flash Mob "One Billion Rising" die gehouden wordt voor de Beurs van Brussel op 8 maart om 18u.

08/03/’16: Flashmob One Billion Rising  One Billion Rising is de grootste massa-actie tegen geweld op vrouwen. De cijfers liegen er niet om: 1 op 3 vrouwen op deze planeet zal tijdens haar leven te maken krijgen met fysiek of seksueel geweld. Met een bevolking van 7 miljard op het moment, betekent dat dat het over 1 miljard vrouwen gaat. Die vrouwen staan op tegen geweld. One billion rising. Bekijk zeker dit filmpje om de kracht van samen bewegen, te ontdekken en kom mee dansen met Marianne en de PVDA. De danspasjes zijn heel gemakkelijk.

08/03/’16: Wereldvrouwenmars De Wereldvrouwenmars komt opnieuw naar Brussel op 8 maart! Dit jaar wordt de focus gelegd op vluchtelingen- en migrantenvrouwen. Alsook tegen de budgettaire besparingen die vooral de vrouwenverenigingen zwaar treffen. Ook hier zal de PVDA en Marianne aanwezig zijn.