Vijf redenen waarom Trump niet welkom is in België

Op 25 mei komt president Trump naar België  voor een NAVO-top. Premier Charles Michel reageert enthousiast, maar meer dan 20.000 mensen toonden al interesse in een grote protestmars tegen dat bezoek.

Premier Charles Michel reageerde in het VRT-journaal dat hij het bezoek van Trump aan België  “positief vindt omdat het onze internationale rol bevestigt”. In antwoord op een interpellatie van PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees zei ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dat de regering het bezoek van Trump positief vindt. Minstens twintigduizend Belgen zijn het daar niet mee eens, zij toonden al interesse voor een grote protestmars tegen Trump op 24 mei. Er zijn dan ook zeker vijf goede redenen waarom Trump niet welkom is.

Regering van de 1%

Miljardair Trump en zijn regering vertegenwoordigen zonder de minste schaamte alleen het establishment. De regering bestaat bijna uitsluitend uit mensen die behoren tot de 1% rijksten: uit CEO’s, topbankiers en generaals. Journaliste Naomi Klein schreef daarover in The Nation: “Ze knippen nu de tussenpersonen weg en doen wat elke topman doet wanneer hij wil dat iets goed wordt gedaan: ze doen het zelf. Exxon als minister van Buitenlandse Zaken. Hardee als minister van Werk. General Dynamics als minister van Defensie. En de jongens van Goldman Sacks voor zowat alles wat er nog over blijft. Nadat ze gedurende decennia de staat in stukjes hebben geprivatiseerd, gaan ze nu voor de regering zelf. De laatste grens voor het neoliberalisme.” Zij zullen uiteraard een politiek voeren voor hun eigen belangen, tegen die van de 99%. Het is een bijzonder slecht signaal als onze premier het hoofd van zo’n zelf bedienende miljardairsregering met open armen ontvangt.

Gevaarlijke oorlogstaal

Met Trump aan de macht neemt het oorlogsgevaar toe. Hoewel de Amerikanen al bijna 600 miljard (!) dollar per jaar aan hun leger uitgeven, goed voor 54% van het hele overheidsbudget, wil Trump daar nog eens 500 à 1.000 miljard extra in investeren. Daarboven verwacht hij van NAVO-lidstaten als België dat ook zij hun militaire uitgaven flink optrekken. De militarisering die Trump nastreeft, heeft twee doeleinden.
Ten eerste wil hij in staat zijn om de grootste economische concurrent van de VS, China, de baas te kunnen. Trump kondigde al meermaals aan dat hij een handelsoorlog wil starten tegen China. Zo’n handelsoorlog riskeert om te verglijden naar een echte oorlog, vandaar dat Trump de VS nu al volop wil bewapenen. De persoonlijke raadgever van Trump, Steve Bannon liet zich al ontvallen dat de VS binnen de vijf à tien jaar in oorlog zou verkeren met China. De Belgische regering moet elke militaire samenwerking weigeren met een regering die zo openlijk flirt met een nieuwe wereldoorlog.
Ten tweede willen Trump en de generaals in zijn regering graag een nieuwe oorlog voeren in het Midden-Oosten om de olievelden van IS af te pakken. De Belgische regering zou dit militair avonturisme moeten verwerpen en zeker niet meegaan in de peperdure wapenwedloop van de NAVO.

Klimaat opgeofferd aan big business

Trump en zijn regering willen het klimaat opofferen aan de winsten van big business. In het verleden heeft Trump verklaard dat hij “niet gelooft” in de klimaatverandering en beloofde hij om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord dat vorig jaar op de COP21 in Parijs werd gesloten. Later nuanceerde hij die uitspraken in de media, maar koos wel klimaatontkenners voor de beleidsdomeinen milieu en energie. Om de grote industrie tegemoet te komen wil Trump heel wat milieubeschermende regels voor bedrijven afschaffen. Met onder meer de ex-CEO van fossiele-energiereus ExxonMobil in zijn regering, weet je meteen waarom. Terwijl hun winsten vóór de bescherming van de planeet worden geplaatst, zal ons klimaat verder ontregelen met verhoging van het zeeniveau en extreme weersomstandigheden als gevolg. Ook in België zou dat ernstige gevolgen hebben en onze regering zou op z’n minst moeten strijden voor de naleving van het akkoord van Parijs.

Trump ten oorlog tegen vrouwenrechten

Trump draait in ijltempo de tijd vele decennia terug op vlak van vrouwenrechten. Omringd door mannen in maatpak, tekende Trump in de eerste week van zijn presidentschap een wet die verbiedt dat federaal overheidsgeld gaat naar verenigingen en ngo’s die abortus uitvoeren of er informatie over verstrekken. Staatssecretaris Alexander De Croo (Open Vld) haalde toen het nieuws door zich te scharen achter een Nederlands initiatief om ngo’s die door die wet hun financiële steun verliezen, bij te springen. Maar nu president Trump op de koffie wil komen, houden de liberalen in de Belgische regering het been dus niet stijf. Een gemiste kans om duidelijk te maken dat het ontoelaatbaar is dat verworven vrouwenrechten worden teruggedraaid.

Regering van haat en verdeeldheid

De Belgische regering moet ook met klem de ‘Moslimban’ van de Amerikaanse regering veroordelen. Deze maatregel verhindert onderdanen van zes Arabische landen en Iran om naar de VS te reizen. De invoering van de maatregel veroorzaakte meteen chaos op vele internationale luchthavens. Maatschappijen als KLM, EgyptAir en Qatar Airway weigerden passagiers uit de zeven landen te vervoeren. Tientallen mensen werden arbitrair gearresteerd op Amerikaanse luchthavens, hoewel ze meestal over een visum beschikten. Het is ongezien dat de VS-regering gewone burgers discrimineert omdat ze uit een bepaald land afkomstig zijn. Door alle inwoners van deze landen voor te stellen als terroristen, wakkert Trump het racisme en de verdeeldheid in de bevolking aan en maakt hij de geesten rijp voor een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. De Belgische regering moet de opheffing van deze gevaarlijke en racistische maatregel bepleiten, net zoals talloze juristen en mensenrechtenexperts overal ter wereld al hebben gedaan.

Met de protestmars willen de initiatiefnemers - vier studenten uit Gent - een statement maken tegen ‘Trumps miljardairsregering’: “Het is een mars voor de vrede en tegen militaire avonturen, voor het behoud van onze planeet en ons leefmilieu, voor de verdediging van de mensenrechten van alle mensen, voor de strijd tegen seksisme, racisme en discriminatie,” staat op de pagina van het evenement te lezen.

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Trump is hier niet welkom / niet bij mij nergens niet .is op oorlog / wereld uit !
Hillary (liery) Clinton, exponent van de elite, met tal van stommiteiten op haar kerfstok was nog een slechtere keuze na de immer mooipratende professor-president Obama met het Irak- en Libiedebable en Syrie gekonkel tegen een wettige president, op zijn geweten. Een aanfluiting van de Vrede-Nobelprijs!. Jammer dat de USA momenteel vanaf Reagan geen betere presidenten kan voortbrengen.
Hallo, U vroeg om meerdere redenen om Trump niet toe te laten in België: Hij discrimineert en neemt land weg van de native Americans; Ga naar hashtag #standingrock #Nodapl #waterislife ... Trump zegt 25.000 extra jobs te voorzien voor mensen die een oilie-pijplijn bouwen, maar dit heeft niet alleen destructive gevolgen voor het milieu, maar tevens voor de Sioux-Indianen die leven aan een grote rivier in Dakota. Zij worden door de Amerikaanse politie met pepperspary ed verdreven van hun land. Echt schrijnend. Contacteer Marco Incaman voor meer info, indien nodig. Mvg
Wat is de kans dat men binnen enkele tiental meter van die man komt? Ik ben al oude schoenen bijeen aan het rapen om te laten weten wat ik ervan denk!